wigilie - 1000 przepisów

Wigilia , starodawne zwyczaje… 220

Wigilia , starodawne zwyczaje… „Jest w moim kraju zwyczaj, że w dzień wigilijny Przy wzejściu pierwszej gwiazdy Wieczornej na niebie Ludzie gniazda wspólnego łamią Chleb biblijny, Najtkliwsze przekazując uczucia w tym chlebie.” Słowa Cypriana Kamila Norwida trafnie oddają atmosferę tego wieczoru ,tak niezwykle uroczyście obchodzonego od wieków tylko w Polsce ,gdzie prastare słowiańskie tradycje pogańskie splotły się z chrześcijańskimi, bowiem Boże(...)skosztuje ,tyle go w przyszłym roku przyjemności ominie”. Stary zwyczaj nakazywał podanie dwóch, trzech  zup. Buraczane barszcze podawano wszędzie.  100 lat temu w warszawskich mieszczańskich domach na Wigilię musiała być podana zupa rybna i barszcz z  uszkami.  Na Pomorzu królowała rybna, na Kurpiach grzybowa ,na kresach migdałowa ,na Śląsku i we Wielkopolsce  siemieniotka

Kulinarny karnet Christophera
Najlepsze pierogi na Wigilię 396

Wigilia coraz bliżej, należy się więc już na poważnie zabrać za układanie świątecznego menu. U mnie to wszelkiego rodzaju ciastka - cała reszta zostaje zapewniona. Niemniej, staram się wprowadzać świąteczną atmosferę już teraz - Wigilię spędzamy z rodzicami C., co oznacza typowo duński posiłek. Pyszny, ale jak różny od tego, co znam z rodzinnego domu! W związku z tym aktualnie raczę(...)grudniu. Inaczej chyba straciłyby swoją magię...Tych pierogów nie pamiętam z wczesnego dzieciństwa. Wtedy moim największym przysmakiem były uszka (które nadal uwielbiam) - lepiłyśmy je z Babcią całymi godzinami przed Wigilią. Wszyscy za nimi przepadają, ilości więc musiały być odpowiednie. Jednego roku Babcia, obok uszek, przygotowała pieczone pierogi. Nie pamiętam, skąd wzięła przepis, ale wiem, jaką były dla nas wszystkich niespodzianką

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Moje Wigilie 129

niejednemu z Was, przy wigilijnym stole zmieniały się nie tylko potrawy, ale przede wszystkim ludzie... Myślałam ostatnio ile Wigilii jestem w stanie odtworzyć w pamięci. I zaskoczyłam samą siebie, bo nie pamiętam własnych urodzin, imprez, sylwestrów, świąt wielkanocnych, ale Wigilie mam poukładane w pamięci w sposób chronologiczny, od momentu, kiedy skończyłam jakieś 6-7 lat... Niewiarygodne, ale prawdziwe

bistro mama
Filety śledziowe na wigilię i nie tylko. 144

polać przygotowanym sosem. Wstawić do lodówki na 1-2 dni. Przed podaniem można udekorować posiekaną zieloną natką pietruszki lub szczypiorkiem. Tak przygotowane śledzie skutecznie pobudzają zmysły. Wspaniałe danie na Wigilię i nie tylko !                           Życzę smacznego

Przepisy i porady kulinarne
Włoskie zeppole - obwarzanki z miodem na Wigilię 188

Prezentuję Wam dzisiaj jedno z włoskich tradycyjnych dań wigilijnych, które można zrobić w dosłownie pół godziny. Zeppole robię bardzo często nie tylko z okazji Wigilii,  ale także jako podwieczorek w zimowe popoludnia. Paluszki lizać :) i mówię poważnie ... .SKŁADNIKI 1/2 litrowy kubek mlekataki sam kubek mąkiszczypta solikieliszek limonki ( włoska wódka cytrynowa ) lub aromat cytrynowyolej do smażenia  ( najlepiej arachidowy

zielonacukinka
Przepisy na wigilię Bożego Narodzenia 186

Święta Bożego Narodzenia ĆwikłaZakwas na barszczBarszczykPiernikBiszkopty bałwankiPierniczkiRyby: mintaj w panierce   

prawdziwe jedzenie
Zupa grzybowa idealna na Wigilię 189

Co roku u nas na stole wigilijnym był barszcz czerwony. W tym roku postawiłam na grzybową i powiem Wam, że robiłam wczoraj a smakowała super. Z

Magiczne Życie Marty
Karp z piekarnika 183

pewne potrawy bez których ciężko by nam było wyobrazić sobie Wigilię, albo bez których Wigilia nie byłaby Wigilią. U mnie taką właśnie potrawą jest ryba. O ile w ciągu roku jem w domu bardzo dużą gamę przeróżnych ryb, o tyle w Wigilię doceniam smak karpia, nie szczupaka, nie sandacza, ale koniecznie karpia! Wiele osób twierdzi że w tej rybie(...)solą oraz delikatem do mięs (próbowałam wszelakich przypraw do ryb, jednak najbardziej smakuje nam przyprawiona delikatem), skrapiamy sokiem z cytryny. Kawałki ryby mrozimy przełożone plastrami cebuli. Na dzień przed Wigilią wyciągamy rybę do odmrożenia, w dzień Wigilii przygotowujemy ją do pieczenia według poniższego przepisu.  Składniki 2 kg karpia 3 łyżki mąki 2 jajka  15 dag bułki tartej sól

Kuchenne aromaty
Katarzynki na Katarzynki 91

święta z zachodu… (szczególnie dotyczy to zabaw „z duchami”) a nie pamięta się o naszych polskich świętach, tradycjach. A gdy przychodzą Katarzynki nikt o nich nie pamięta. A przecież wigilia katarzynek, czyli 24 listopada to dzień wróżb chłopców. Tak jak dziewczęta wróżyły w wigilię andrzejek – lały wosk, wkładały karteczki z imionami chłopców pod poduszkę… tak chłopcy kładąc się spać(...)listopada wkładali pod poduszkę karteczki z imionami dziewcząt. Zakwitnięcie wstawionej do wody ściętej gałązki wiśni w dniu św. Katarzyny w Wigilię Bożego Narodzenia oznaczało, że młodzieniec poślubi ukochaną dziewczynę. Na dzień świętej Katarzyny pieczono pierniczki – katarzynki. Podaję przepis trochę przeze mnie zmodyfikowany, gdyż według oryginalnego nie udawały mi się ( ciasto było zbyt rzadkie). 750 g płynnego miodu

królestwo garów
Pierwsze świąteczne ciasteczka 174

Wigilii zostało niecałe trzydzieści dni. Dwadzieścia dziewięć, jeśli ktoś chce być dokładny. Liczenie godzin i minut sobie daruję, niemniej przekaz wydaje się być jasny - czasu wiele nie zostało. Z jednej strony miesiąc potrafi się ciągnąć okrutnie, z drugiej jednak, gdy oczekiwanie wypełnione jest różnego rodzaju zajęciami, z którymi dobrze by było zdążyć na czas, trzydzieści dni potrafi minąć wręcz niepostrzeżenie(...)nagle stajemy przed przerażającym faktem, że Wigilia jutro, a tu niesprzątnięte, prezenty niepopakowane (lub, co gorsza, jeszcze niekupione), karp pływa w wannie, a ciasto na pierniczki wciąż leżakuje na półce w lodówce. Panika murowana, a i radość ze Świąt jakby mniejsza. No bo jak tu się cieszyć, gdy przed nami tyle pracy, a czasu tak niewiele...?Dlatego ja przygotowałam sobie

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Kutia 214

Wigilia kojarzy mi się zawsze z daniem, które znam już od dzieciństwa pod nazwą kutia. W moim domu kutia jest przygotowywana z grubej kaszy jęczmiennej typu pęczak, maku, różnych bakalii i miodu. W wielu przepisach występuje ziarno pszenicy, jednak odkąd pamiętam na stole wigilijnym tradycyjnie zawsze była kutia z pęczaku. Wigilia u mnie jest postna, więc kutię przygotowuję z maku(...)parzonego w wodzie i trzykrotnie mielonego przez maszynkę. Jeśli Wasza Wigilia nie jest postna, to polecam parzyć mak w mleku, gdyż wtedy mak jest smaczniejszy. Ostatnio do kutii wykorzystuję dostępny w sklepach gotowy mielony mak i tylko go namaczam w gorącej wodzie. Dodatki w postaci bakalii, to sprawa indywidualna i ich dobór należy dostosować do upodobań domowników. Swego czasu

Kuchcik gotuje
Przepis na Barszcz Czerwony Wigilijny 206

Witam serdecznie Przepis na barszcz czerwony wigilijny , zapewne każdy ma swój własny przepis na barszcz na wigilię ale może komuś przepis się przyda i go wykorzysta . Będziemy potrzebować : z podanych proporcji wyjdzie około 2 litrów barszczu na wywar warzywny : 2 litry wody 1 marchew (około 180 g) 1 korzeń pietruszki (około 130 g) kawałek pora (około 30 g) 1 cebula(...)jeżeli lubimy 1/2 łyżki stołowej przyprawy w płynie Link do filmu z przygotowania : Barszcz czerwony na wigilijny  https://www.youtube.com/watch?v=j8bt0h8N5S0 Link do przepisu na przygotowanie barszczu czerwonego na wigilię z kwasem buraczanym (barszczem kiszonym) : Barszcz Czerwony na Wigilię z Kwasem Buraczanym Przygotowanie : Najpierw przygotuję grzyby : Grzyby płuczę pod bieżącą zimną wodą , następnie wkładam je do miski i zalewam

Uwaga Babcia Gotuje
Barszcz Czerwony na Wigilię z Kwasem Buraczanym 212

cytryny Ilość przypraw użytych do doprawienia barszczu zależy jak przygotowaliśmy barszcz kiszony i jest to kwestia gustu i smaku . Link do filmu z przygotowania : Barszcz czerwony na wigilię  https://www.youtube.com/watch?v=pa8Ip12FP5w Link do przepisu na przygotowanie barszczu czerwonego na wigilię bez kwasu buraczanego : Przepis na Barszcz Czerwony Wigilijny Przygotowanie : Kwas buraczany wcześniej ukisiłam i przygotowałam go według tego przepisu(...)minut na wolnym ogniu pod przykryciem . Po ugotowaniu wywar przecedzam na sicie do garnka w którym będę gotowała barszcz , warzywa wyrzucam używam tylko czystego wywaru . Końcowe przygotowanie barszczu na wigilię : Do garnka przecedziłam przez sito wywar grzybowy oraz wywar warzywny . Teraz do garnka z wywarami wlewam kwas buraczany , doprawiam solą , pieprzem , pieprzem cayenne , pieprzem ziołowym , papryką słodką mieszam . Sprawdzam smak

Uwaga Babcia Gotuje