elementem to musicie również zrobić nasz bigos Kiedy postanowicie – a wierzymy, że tak będzie – uraczyć gości takim bigosem to polecamy zabrać się za niego kilka dni przed Wigilią gdyż im dłużej się przegryzą wszystkie składniki tym smak będzie lepszy. Raz, drugi, trzeci – podgrzewamy i podgrzewamy a tym samym uwydatniamy to co najlepsze To jedna z potraw, która
Kuchenne Wariacjeminiony weekend na krakowskim Rynku spacerujący mogli spróbować potraw przygotowanych przez kucharzy i blogerów podczas Wigilii Małopolski Smak. Były słodkie zupy jak i wytrawne (barszcz, zupa migdałowa czy czekoladowa), różne ryby (karp, pstrąg), kanapki z kapustą i oscypkiem czy sałatki śledziowe w kilku wariantach. To kolejna impreza z cyklu Małopolski Smak i choć tym razem było dużo zimniej niż
Kuchenne WariacjeKompot z suszu robię jeden jedyny raz na Wigilię kojarzy się nam wyłącznie ze świętami ma magiczny niepowtarzalny smak i aromat, cały rok na niego czekamy. Uwielbiam ten zapach rozchodzący się po całym domu...Do tego kompotu użyłam wspaniałej mieszanki firmy PIĄTNICA która była miłym dla mnie zaskoczeniem, jest delikatna i aromatyczna, wyważone smaki, paczuszkę od firmy
Wanilia i Kardamonfareast-language:EN-US;} polecam inne dania z rybą w roli głównej: karp smażony karp w marynacie karp w galarecie jesiotr w galarecie ryba w pomidorach oraz dania wigilijne Wigilia w królestwie garów zastawa
królestwo garówpolecam inne dania z rybą w roli głównej: karp smażony karp w szarym sosie karp w galarecie jesiotr w galarecie ryba w pomidorach oraz dania wigilijne Wigilia w królestwie garów zastawa
królestwo garówlanguage:EN-US;} polecam inne dania z rybą w roli głównej: karp smażony karp w marynacie karp w szarym sosie karp w galarecie ryba w pomidorach oraz dania wigilijne Wigilia w królestwie garów
królestwo garówfamily:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} polecam również: gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami gołąbki z pęczakiem i pieczarkami oraz dania wigilijne Wigilia w królestwie garów zastawa
królestwo garówlanguage:EN-US;} polecam inne dania z rybą w roli głównej: karp smażony karp w marynacie karp w szarym sosie karp w galarecie jesiotr w galarecie oraz dania wigilijne Wigilia w królestwie garów zastawa
królestwo garówsklepie Winkolekcja, cena 79 zł. ) Należy pamiętać, że Riesliga jak i Gewurztraminera podajemy dobrze schłodzonego do około 10-12 stopni. Jeśli chcemy by wyjątkowa chwila, jaką niewątpliwie jest Wigilia była uczczona w sposób naprawdę wyjątkowy, to otwórzmy butelkę wina polskiego. Tak, tak czasy, gdy zastanawialiśmy się czy w Polsce można zrobić sensowne wino dawno już za nami. Teraz możemy przebierać
królestwo garówokazji :)W tym roku wprowadziłam delikatne zmiany, by maksymalnie skrócić czas przygotowania i również wyszła pyszna.Mój T. jak nigdy, opowiadał wśród znajomych jaką smaczną zupę jadł w Wigilię, więc podaję przepis na nową wersję :)Składniki:1 cebula50 g suszonych grzybów1 łyżka masła2 listki laurowesólpieprzdomowa vegetamała śmietana 18%1,5 l wodydomowa "kostka rosołowa" warzywnaGrzyby moczymy 2 godziny w zimnej
chwile dla mnieroku staram się trochę inaczej udekorować stół na Wigilię. Oczywiście obowiązkowo biały obrus i sianko, ale dodaję też inne kolory i dodatki. W tym roku postanowiłam przygotować dla każdego drobny upominek w postaci własnoręcznie upieczonych pierniczków. Uważam, że wraz z jasną zastawą prezentuje się bardzo ładnie. Przy pakowaniu pierniczków skorzystałam z celofanu, kolorowego sznurka i gałązek świerkowych.Na sianku
Pasja Smakuwarstwowa sałatka najlepsza jak troszkę smaki się przegryzą..ilość składników dowolna..najlepiej układać w przeźroczystym naczyniu, aby były widoczne warstwy..u mnie sałatka była w salaterce i na wigilię specjalnie w pucharkach każdemu z osobna.. filety śledziowe solone lub w olejucebulaziemniaki marchewkaburaczki Develey jajkamajonezsól, pieprzszczypiorekŚledzie osuszyć i pokroić w kostkę.Cebulę pokroić w kosteczkę, sparzyć
Moje domowe kucharzenieWigilia. Dom posprzątany, choinka ubrana, prezenty gotowe. Nie mogło zabraknąć jednak drobnego akcentu kulinarnego na blogu z tej okazji. Zatem składając wszystkich czytelnikom i sympatykom bloga najlepsze życzenia zdrowych, rodzinnych i wesołych świąt zapraszam do wypróbowania prostego przepisu na rewelacyjną przystawkę - wigilijnego śledzia po szwedzku - doskonałego zarówno na tę wyjątkową okazję, jak również na inne, całkiem powszednie dni.Do przygotowania przystawki
Wyprawy kulinarneJego przygotowanie zajmuje kilka chwil,a bez niego w moim domu nie będzie Wigilii :)Składniki:po 10 dag suszonych owoców: jabłek, gruszek, sliwek, moreli, fig skórka z cytryny gozdziki( 6 sztuk) kawałek kory cynamonu 3 łyŻki mioduWykonanie:Owoce razem z cynamonem i gozdzikami oraz skórka cytryny zalewamy ok. 3 litrami wody, gotujemy ok 45 minut
Z Majeczką w kuchni