wigilie - 1000 przepisów (strona:15/67)

Puszysty sernik cytrynowy na chrupkim spodzie ze słodkim akcentem tutti frutti 152

Dzień przed Wigilią w całym domu unoszą się wspaniałe zapachy... Krzątam się energicznie by ze wszystkim zdążyć. Pierogi już są, uszka też, barszcz... Czas na moje ukochane świąteczne ciasta. Bez jakiego ciasta nie wyobrażam sobie świątecznego stołu? Bez sernika. Tym razem postanowiłam przygotować go w delikatnie cytrynowej wersji na kruchym, czekoladowym spodzie ze słodkim owocowym akcentem tutti frutti. Serdecznie

Słodkie okruszki
Karp w sosie winno-imbirowo-sojowym na sposób wschodni 150

Ostatnio spotkałam się z opinią nie znosząca sprzeciwu, że karp na wigilię nie może być pod inną postacią jak tylko pokrojony w dzwonka, usmażony w panierce i podany przełożony plastrami cebuli. Inaczej to nie jest karp. Taka jest po prostu tradycja. Hmmmm, pomyślałam, kwestia gustu przecież, a o gustach się nie dyskutuje. No a tradycja to też indywidualna rzecz każdego

Sztuka gotowania w/g Samiry
Orkiszowy Dobrodziej – zawsze Ci się upiecze 141

ulubione wytrawne winko... I możecie uwierzyć lub nie...Dobrodziej poszedł cały ! Bez mrugnięcia okiem. To wyjątkowy chleb. Posmarowany, jeszcze ciepły, olejem kokosowym robi niesamowite wrażenie. U mnie zagości w Wigilię. Bo chcę aby te Święta były  NATURALNIE ZDROWE

Z Kuchni Do Kuchni
Karp w galarecie 169

Pewnie nikt nie wyobraża sobie wigilii bez karpia. Od kiedy pamiętam karp na wigilijnym stole był zawsze obecny. Jak przystało na kaszubskie korzenie i ta ryba jest lekko kwaśna. Nie polewamy jej przed podaniem ani cytryną czy też octem. Składniki: 1 karp   ( około 1 ½ kg ) 3 l wody 2 marchewki Kawałek selera 1 pietruszka 1 cebula Sól Vegeta ( domowa

Smaki Ewy
Zupa z suszonych borowików 194

winnym, sosem sojowym i majerankiem to mój sposób na jej wyjątkowy smak. Tak naprawdę można użyć do niej dowolnych grzybów leśnych, jednak najszlachetniejsza jest na suszonych borowikach, dlatego w Wigilię warto użyć akurat ich. Zupa z suszonych grzybów (ok. 6-8 osób) : ok. 70 g suszonych borowików 500 g ziemniaków 5 ziarnek ziela angielskiego 2 suszone liście laurowe 2 duże

Poezja smaku
Tażin z wołowiny i dyni w sosie z granatu 172

poziom kaszy, mieszam, przykrywam i za 5 minut kuskus jest gotowy. Jeśli danie podajemy na Święta, to bez problemu można przygotować tażin dzień przed Wigilią, a podać w pierwszy lub drugi dzień Świąt. Najlepszy jest właśnie odgrzany. Kuskus musimy przygotować przed podaniem. Post Tażin z wołowiny i dyni w sosie z granatu pochodzi z bloga Poezja smaku

Poezja smaku
Włoskie świętowanie Bożego Narodzenia w 7 punktach 190

szopka. Pomysłodawcą był ponoć sam św. Franciszek z Asyżu. Ulica San Gregorio Armeno na starym mieście w Neapolu uchodzi za najsłynniejsze „centrum” szopkarstwa w całej Italii. 3. Wigilia (Vigilia). We Włoszech nie ma tradycji dań typowo wigilijnych. Co do zasady jada się postnie, a uroczysta rodzinna kolacja wypełnia czas oczekiwania na pasterkę. 4. Boże Narodzenie (Natale). W każdym

Bon Ton Italia
Kapusta kiszona smażona 178

każdy robi inaczej..ja po prostu smażę na patelni do miękkości..i nie dodaję mąki.Można dodać np.grzybków suszonych -wcześniej namoczonych i taka kapusta nada się nawet na wigilię. kapusta kiszona  cebula  olej Cebulkę pokroić i zeszklić na oleju.Kapustę osączyć, jeśli jest bardzo kwaśna opłukać, pokroić. Przełożyć na patelnię z cebulką.Podlać niewielką ilością zimnej wody

Moje domowe kucharzenie
Uszka z grzybami do barszczu 210

Tradycyjne uszka do barszczu, nadziewane farszem z borowików, kozaków i podgrzybków. Smakują wybornie, a w Wigilię w czerwonym barszczu przeważnie podawane są jako pierwsze danie w Polskich domach. Lepienie czas zacząć!. Ciasto na uszka robimy podobnie jak na pierogi ale w mniejszych ilościach. Ciasto: - 2 szklanki mąki pszennej typ 500 lub 550 - sól  - woda, wodę dawkujemy podczas wyrabiania, woda

Apetyczna babeczka
Barszcz czerwony wigilijny 143

każdym domu robi się go trochę inaczej, to co pozostaje niezmienne to czerwone buraki i postne wydanie. Moje gotowanie wigilijnego barszczu. Barszcz trzeba przygotować dzień przed wigilią. Składniki: - 1,5 do 2 kg buraków  - wywar z warzyw lub kostka rosołowa, (cebula,marchewka, pietruszka, seler, por) - 4 ząbki czosnku - 2 liście laurowe - kilka ziaren ziela angielskiego - kilka suszonych grzybów

Apetyczna babeczka
Wigilijna gwiazda z makiem 121

właśnie pomyślałam przygotuję właśnie na Wigilię taką pyszną gwiazdę z  makiem. Będzie pięknie się prezentowała na stole.Jest przepyszna. Piekę ją razem z innymi babeczkami w akcj i Ciasto na Niedzielę  .  Zainspirowałam się przepisem TYM Składniki:  mąka pszenna typ 500 Kłos-Pol 500 g jaja 2 szt mleko 180 ml cukier 60 g masło 30 g drożdże

Różowa kuchnia
Ciasteczka reniferki 134

Chociaż kalendarz adwentowy zawsze rusza 1 grudnia, to u mnie odliczanie do Świąt zaczyna się od Mikołajek. Może dlatego, że w dzieciństwie jak dostawałam na Mikołajki

Pełny talerz
Razowe pierogi z jarmużem i wędzonym twarogiem 210

magiczny wieczór pierogi ruskie czy barszcz z uszkami smakują wyjątkowo. Łamiąc nieco tradycję, proponuję dzisiaj przepis na razowe pierogi z jarmużem i wędzonym twarogiem. Na wigilię proponuję pierogi bez boczku, a w karnawale można poszaleć! Składniki na ciasto: 2 szklanki mąki razowej 1 jajko 1/2 łyżeczki soli niepełna szklanka ciepłej wody 2 łyżki oliwy lub oleju Farsz: 1 woreczek

Czerwień i błękit
Zapiekana ryba po grecku z borowikami 153

Chyba w każdym domu na wigilii pojawia się ryba po grecku, jednak chciałabym Wam zaprezentować trochę inną odsłonę. Sądzę, że powinna Wam posmakować - wyszła obłędna. Przepis nie jest nowy pojawiał się u nas dzięki mojej Babci, która otrzymała go od swojej Babci. Jak to się mówi stary ale jary. Ja już wiem,  że właśnie ta odsłona ryby po grecku

Niezły Młynek
Pierniczki drożdżowe 309

Pierniczki drożdżowe są od razu miękkie i nie muszą leżakować , dlatego możecie je przygotować nawet w dzień przed wigilią i przez całe święta cieszyć się ich smakiem. Można je też upiec wcześniej, razem z innymi ciasteczkami czy piernikami, bo przechowywane w szczelnym pojemniku lub puszce, dodatkowo skruszeją. Pierniczki z poniższego przepisu nie są zrobione z typowego ciasta drożdżowego, jest

Smakołyki Bereniki

Proponowane wyszukiwania