Wiadomo ; na Wigilię musi być ryba w galarecie . Od kilku lat przygotowuję tradycyjnie karpia i trochę współcześnie łososia . Muszę przyznać że lepiej mi smakuje łosoś . Składniki na 3 porcje 3 dzwonki duże łososia 2 cebule 1włoszczyzna do przybrania : jajko,1/4 papryki , łyżka kukurydzy głowę , płetwy ( można dokupić osobno) przyprawy : listek laurowy, 3-4 ziarna ziela angielskiego , 10 ziaren pieprzu
Eli Gotowanieszerokim uśmiechem krzyczy " nie rób uszek w tym roku ,zamówiłam dwie tacki". Myślałam że mnie grom z jasnego nieba strzeli . To ja kresowianka z dziada pradziada gotowiznę na Wigilię mam jeść ? Toż moja babcia i mama w grobie by się przekręciły na taką wiadomość. Już kilkadziesiąt wiosen na tym świecie żyje i nigdy nie trafiłam na takie uszka
Eli Gotowaniesię w kuchni jeszcze bardziej niż zwykle), może dlatego, że Mikołajowi było mnie żal ;) W tym roku nie otrzymaliście ode mnie wskazówek, co też smacznego można by przyrządzić na Wigilię. Nie mam zwyczaju szykować potraw dużo wcześniej - maksymalnie są to dwa dni przed uroczystą kolacją. Wiąże się też to z ogromem pracy, więc nie mogłam znaleźć tej chwili na odwiedzenie
Życie zamknięte w smakuWigilia i Boże Narodzenie zbliżają się wielkimi krokami, a wraz z nimi lepienie pierogów. To danie, którego nie może zabraknąć na stole. Ale jak zrobić idealne ciasto? I jak ozdobić brzegi pierogów, aby nie tylko zachęcały zapachem i smakiem, ale również wyglądem? Oto przepis i kilka trików. Ps. Różnice w kolorze ciasta wynikają z pory dnia i różnic w oświetleniu
Życie zamknięte w smakuniedzielę zrobiłyśmy z moją drogą E. oraz naszymi mężczyznami wspólną Wigilię. Była minichoinka, prezenty i, oczywiście, jedzenie. Jako deserową atrakcję wieczoru przygotowałam Pavlovą, do której E. starannie obierała cząstki klementynek. Nie wiem, czy jakiś deser jest w stanie zająć miejsce bezowo-owocowej królowej ;) PAVLOVA ZIMOWA Z POMARAŃCZAMI, KLEMENTYNKAMI, ŻURAWINĄ I MIĘTĄ Składniki na bezę: - 6 białek - 300 gram drobnego cukru
Życie zamknięte w smakupojęcia skąd wzięła się ta nazwa, bo z Grecją zapewne nie ma nic wspólnego. Jedna z potraw, którą robi się u mnie na święta, dokładnie na wigilię. Uwielbiam te chrupiące warzywa i rybę która przejdzie ich smakiem. Może więc na waszych stołach również pojawi się w czasie świąt. Składniki: Dowolna ilość filetów rybnych ( ryba jaką kto lubi ) Kilka marchwi Korzeń
Smaki EwyZnalazłam ten przepis szukając jakiegoś fajnego przepisu, a też z myślą o wigilii, pierwsza partia zrobionych ciasteczek została zjedzona przez domowników od razu tak zasmakowały. Nie żałuję, że zrobiłam te ciastka bo są naprawdę pyszne i warte polecenia do zrobienia ;) Pyszne maślano-cynamonowe ciasteczka ;) Ciasteczka tak rodzince zasmakowały, że upiekę je na święta z podwójnej porcji ;) A oto przepis
Motylkowa KuchniaDziś była u mnie próba. Generalna będzie w Wigilię. Postanowiłam dziś zagnieść makaron i wyciąć z niego gwiazdki. Praca była żmudna, ale efekt przerósł moje oczekiwania. 2,5 szklanki mąki pół łyżeczki soli 2 duże jajka z tego zagniotłam makaron Podsuszyłam rozwałkowany placek i wycinałam gwiazdki. Kiedy trochę podeschły zagotowałam wodę z solą
AZgotuj!mięciutkie, świeżutkie i będą zdobione w Wigilię 500 gr mąki pszennej 250 gr mąki żytniej 4 jajka 150 gr cukru trzcinowego utartego w moździerzu na puder 200 gr miodu 1 łyżeczka mielonego imbiru 8 sztuk goździków utartych w moździerzu 2 łyżki mielonego kardamonu 2 łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżeczka cynamonu szczypta pieprzu
AZgotuj!language:EN-US;} W internecie pełno jest list z prezentami dla niej, dla niego, mamy, taty itd. Co z kotami?! Przecież zwierzaki też należą do rodziny. Jeśli idziecie na Wigilię do kogoś kto ma kochane sierściuchy, nie można o nich zapomnieć ;) Ja stworzyłam swój pierwszy tego typu kolaż i mam nadzieję, że taka lista będzie dla kogoś przydatna
Corner With RecipesMoja babcia Wandzia na Wigilię jako ostatnie danie podawała zupę z borówek. Latem zebrane owoce zagotowywała z cukrem, przelewała do słoików i pasteryzowała. Taka zupa zalecana jest jako poprawiające trawienie po obfitych i ciężkostrawnych daniach z grochem, kapustą, cebulą i grzybami. Latem babcia gotowała zupę z czereśni, której smak także spróbuję odtworzyć, bo zamroziłam kilka porcji tych pysznych owoców
Czerwień i błękitgorączka - u mnie w domu też ;) Pieczenie ciast zakończone dzisiaj, pierniczki powstały w ten weekend i leżakują spokojnie w puszkach(przepisy pewnie pojawią się nieco później). A jeszcze przed Wigilią proponuję ciasto żytnie z daktylami, które może spokojnie zastąpić piernik. Bazą tego ciasta jest mąka żytnia i daktyle, całość doprawiona korzennymi przyprawami. Słodkie głównie dzięki daktylom(oryginalny przepis został przeze
FitKotmiędzy pierniczkami. Przed pieczeniem po wierzchu posmarować jajkiem rozmąconym z mlekiem. Piec w temperaturze 190ºC przez około 8 - 10 minut. Studzić na kratce. źródło przepisu Wpis dodaję do akcji Wigilia
FitKot