wigilie - 1000 przepisów (strona:24/67)

Ciasto z całymi gruszkami o zapachu piernika 191

znów ciemno... Strasznie szybko mi dni uciekają, mam wrażenie, że za oknami nieprzerwanie panują ciemności. Może dlatego, że od Wigilii ciągle jest mgliście, zachmurzenie sto procent i od czasu do czasu coś z nieba popaduje... Na szczęście dzień dzisiejszy jest o całe trzy minuty dłuższy od najkrótszego dnia w roku, i teraz już zmierzamy w dobrym kierunku. Będzie coraz jaśniej

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Śledzie pod pierzynką 202

Kolejna odsłona śledzi na moim blogu. Tradycyjna, prosta w przygotowaniu i bardzo smaczna. Polecam na zimowe przyjęcia - wigilię, święta czy sylwestrowe party... Składniki: kilka płatów marynowanych śledzi 1 duża cebula 1 duże jabłko 2 łyżki majonezu 1 łyżka kwaśnej śmietany sok z cytryny, cukier sól i pieprz do smaku natka pietruszki do dekoracji Cebulę obrać, przekroić na pół i pokroić

Czerwień i błękit
Siemieniotka. Zupa z …..konopi! 173

Urzędem Marszałkowskim Województwa Opolskiego. Poniżej znajdziecie link do całej publikacji.SIEMIENIOTKA (bo o niej mowa) albo konopijka to zupa z .... konopii! Tak, tak. Podaje się ją we Wigilię. Składniki:·         300 g ziaren konopi·         1 l mleka

Bon Appetit Małgorzaty
Wesołych Świąt! 169

Wigilia i Boże Narodzenie to magiczny czas, w którym jesteśmy dla siebie lepsi i życzliwsi. Milkną spory, chętnie spotykamy się w gronie najbliższych i delektujemy potrawami, na które niekiedy czekamy cały rok. Każda z wigilijnych potraw ma symboliczne znaczenie. Zjedzenie ryby daje gwarancję zdrowia i dostatku, a w przypadku karpia to również zwiastun obfitości oraz siły. Potrawa

Smakowity Blog Kulinarny
Sernik piernikowy 227

Połączenie moich dwóch ulubionych ciast świątecznych w jedno to spełnienie marzeń wewnętrznego łasucha i wewnętrznego lenia - zamiast sernika i piernika można przygotować na Wigilię jeden sernikopiernik! Spód:220 g pierniczków (bez nadzienia)pół kostki masłaSernik:1 kg twarogu5 jajekszklanka cukru3 łyżki mąki ziemniaczanej1 pomarańcza 2 łyżki przyprawy do piernika+ masa cukrowa do dekoracji     Pierniczki kruszymy

sama złodycz
Wesołych Świąt! 128

dziecka. Chwyć w garść jej promienie, trzymaj je z całej siły. I teraz w tym rzecz cała,by się życzenia spełniły."Kochani,jutro Wigilia, magiczny czas dla większości. Życzę Wam wszystkim, abyście spędzili całe Święta Bożego Narodzenia otoczeni bliskimi i ich miłością. Spędźcie je w zdrowiu, radości i z nadzieją w sercach. Niech spełnią się wszystkie marzenia

Codzienna kuchnia niecodzienna
Świąteczne ciasteczka korzenne :) 209

przyjdzie czas na pierniki, a wyszło na to, że zrobiłyśmy ciastka korzenne. Są jednak równie piękne i smaczne, jak pierniki :)Jeszcze zostało trochę czasu, by zdążyć je przygotować na Wigilię ;)Składniki:pół kilograma mąki250 g miodu120 g masłaprzyprawa korzenna2 łyżeczki sody oczyszczonejokoło 100 g cukru pudrujajo2 duże łyżki czekolady na gorąco (w proszku)Przepis:Mąkę, cukier puder, czekoladę, sodę

WeAreCrazy
Marcepanowe serniczki. I skarby z bazaru 172

piątek byliśmy na bazarze. Ja wiem, że to mało świątecznie brzmi, zwłaszcza dzień przed Wigilią, ale nic na to nie poradzę - każdorazowo wizyta na tym targu przyprawia mnie o szybsze bicie serca. A tym razem udało mi się znaleźć prawdziwie skarby!Po pierwsze, ten bazar to chyba jedyne miejsce w całej Danii, gdzie nie słychać świątecznych piosenek z głośników. Sprzedają

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Karp w galarecie 160

Podstawa Wigilii - królewski karp w galarecie :) o dziwo nie lubię :) ale moi rodzice nie wyobrażają sobie bez niego świąt :) tak więc w tym roku też jest :)Składniki:1 duży karp (od 1,5 kg do 2 kg) 3 cebule2 marchewki1 pietruszkapół pora3 ziarna ziela angielskiego2 liście laurowepół łyżeczki pieprzusólszczypta cukru do smaku1 łyżka octu1 łyżka żelatyny

Bon Appetit Małgorzaty
Warstwowe purée warzywno - rybne 204

Koniec z nudnym karpiem w Wigilię! Rybę na święta można podać bardziej finezyjnie: np. w postaci warstwowego puree zapraszam: Składniki na 1 porcję:1 filet z karpia, (opcjonalnie z mintaja, miruny albo dorsza)1 duża marchewka1 por - zielona część4 ziemniaki4 łyżki groszku z puszki2 łyżki masła2 łyżki mlekasól, pieprz cytrynowyulubione zioła (u mnie prowansalskie)olej do smażeniaRybę kroimy

Bon Appetit Małgorzaty
Uszka, farsz do uszek 216

wyciagamy trochę palcami i ściskamy. Uszka to po prostu takie małe pierogi ;) Najlepiej żeby ciasto było bardzo cieniutkie. Wskazówki:Zarówno uszka jak i pierogi można zrobić w dniu wigilii żeby były świeże, ale jeśli ktoś nie ma tyle czasu w natłoku obowiazków, można świeżo zrobione poukładać w zamrażarce pojedynczo, żeby się nie stykały. Kiedy się zamrożą pochować do torebek

upichcic
Pierniczki nadziewane. Bez pszenicy 196

Boże Narodzenie). Całe to słodkie zamieszanie wprowadziło iście świąteczny nastrój - w tle świąteczne piosenki, mimowolnie nucone pod nosem, wszyscy jacyś tacy radośni... Choć nadal ciężko mi uwierzyć, że Wigilia już pojutrze. Ten czas płynie tak szybko... Chyba się starzeję.Zrobiłam też, na wyraźne życzenie C., pierniczki nie do dekoracji, a do jedzenia. Z nadzieniem z powideł śliwkowych - tak mu zasmakowały

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Tydzień w moim telefonie XXXXXXVI 124

pyszne kakao z bitą śmietaną i dodatkiem skórki pomarańczowej   * nowe woski od Yankee Candle * dobra kawa i można zaczynać dobry dzieńZ życzeniami się wstrzymam jeszcze do Wigilii

Magiczne Życie Marty
Keks królewski 167

polewamy go lukrem lub posypujemy cukrem pudrem. Z pozostałych po keksie białek możemy upiec bezę lub pieguska.Korzystając z okazji, chciałabym życzyć wszystkim moim czytelnikom i ich rodzinom spokojnej Wigilii przy suto i smacznie zastawionym stole oraz radosnych Świąt! Dziękuję za to, że odwiedzacie Poezję Smaku. Post Keks królewski pochodzi z bloga Poezja smaku

Poezja smaku
Uszka wigilijne z grzybami 195

bardzo proste do zrobienia, a smakują wyśmienicie. Można je tak jak ja (i moja Druga Połówka, która kleiła je razem ze mną :)) zrobić wcześniej i zamrozić surowe by w Wigilię tylko ugotować.Składniki (na ok. 100 sztuk):Na farsz:3 garści suszonych grzybów (podgrzybki lub prawdziwki)3 średnie jajka (M)bułka tarta (opcjonalnie)sól, pieprzNa ciasto:150 g mąki1 jajkociepła

Zakręcony Widelec

Proponowane wyszukiwania