wigilie - 1000 przepisów (strona:16/67)

Zapiekana ryba po grecku z borowikami 151

Chyba w każdym domu na wigilii pojawia się ryba po grecku, jednak chciałabym Wam zaprezentować trochę inną odsłonę. Sądzę, że powinna Wam posmakować - wyszła obłędna. Przepis nie jest nowy pojawiał się u nas dzięki mojej Babci, która otrzymała go od swojej Babci. Jak to się mówi stary ale jary. Ja już wiem,  że właśnie ta odsłona ryby po grecku

Niezły Młynek
Pierniczki drożdżowe 305

Pierniczki drożdżowe są od razu miękkie i nie muszą leżakować , dlatego możecie je przygotować nawet w dzień przed wigilią i przez całe święta cieszyć się ich smakiem. Można je też upiec wcześniej, razem z innymi ciasteczkami czy piernikami, bo przechowywane w szczelnym pojemniku lub puszce, dodatkowo skruszeją. Pierniczki z poniższego przepisu nie są zrobione z typowego ciasta drożdżowego, jest

Smakołyki Bereniki
3. numer Magazynu Aromat 107

Przed Wami już 3. numer Magazynu Aromat! Kiedy to minęło? Tym razem numer zimowy, który jednocześnie jest naszym najbardziej obszernym. Nic dziwnego, okres zimowy sprzyja kulinarnym eksperymentom: Wigilia, święta Bożego Narodzenia, spotkania z rodziną i znajomymi oraz Sylwester i okres karnawałowy. Nie zapominajmy też o walentynkach i innych okazach, których jest całkiem sporo. Poniżej możecie sobie przejrzeć najnowszy numer – oczywiście

Pasja Smaku
Zupa ze śliwek Wigilijna 127

Ciąg dalszy pysznych smakołyków. Suszone śliwki w Wigilię występują u mnie w postaci  zupki, podaje ją z makaronem przeważnie świderki. Składniki: śliwki suszone bez pestek 200 g woda 2 litry cynamon szczypta goździki 3 szt miód 2 łyżki śmietana 30% 200 ml makaron świderki 200 g Wykonanie: Do garnka wlewam wodę, śliwki kroje drobno ( w paseczki

Różowa kuchnia
Śledzie czosnkowe z ananasem, rodzynkami, korniszonami i cebulką 142

jedne z ulubionych śledzi całej naszej rodzinki, które co roku przygotowuję obowiązkowo na Wigilię. Lubi je nawet mój mąż, który za śledziami nie przepada ;) Są delikatne, lekko czosnkowe i z mnóstwem dodatków w postaci drobno pokrojonej cebulki i ogórków konserwowych oraz słodkich rodzynek i ananasów. Całość „moczy się” w ananasowo-olejowej, pysznej zalewie. Jeśli czas Was goni

MyCookBook.pl
Zupa krem z pieczonych buraków 306

Lubicie eksperymentować?:) Może w tym roku zamiast zwykłego barszczyku dacie się namówić na zupę krem na Wigilię?  Jest gęsta, słodka od buraków i dosyć pikantnie doprawiona. Całości dopełniają kostki sera feta. Intensywny kolor, głęboki smak i prostota przygotowania. Wspaniałości, mówię Wam (: Czas przygotowania: 60 minut   Składniki: ok. 1kg czerwonych buraków 1,5 litra bulionu sól, pieprz ziele angielskie

Czerwona Porzeczka
Świąteczny makowiec z kruszonką i lukrem 1580

odrobinę bułki tartej (opcjonalnie) do jej zagęszczenia. Ten kruchy makowiec z kruszonką upiekłam w zeszłym roku na Święta Bożego Narodzenia, ale nie wstawiłam przepisu, gdyż piekłam go dzień przed Wigilią, a że miałam inne świąteczne przepisy przygotowane do publikacji, stwierdziłam więc, że opublikuję go dużo wcześniej przed następnymi Świętami Bożego Narodzenia w 2015 roku. Przepis na ten makowiec jest bardzo

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Ciasto daktylowe z melasą 115

okazał się strzałem w dziesiątkę. Po raz pierwszy przygotowałam to ciasto na zeszłoroczne Bożenarodzenie i okazało się, że w pierwszy dzień świąt musiałam go „dorabiać” gdyż w Wigilię został skonsumowany w pierwszej kolejności ze wszystkich słodkości jakie zagościły na stole świątecznym. Składniki na: Ciasto […] The post Ciasto daktylowe z melasą appeared first on Magiczny Garnek

Magiczny Garnek
Żurek Wigilijny z grzybami 126

grzyby. Wlać łyżkę oleju i gotować do miękkości grzybów na wolnym ogniu. Następnie zakwasić, dodać liść laurowy, ziele angielskie, przyprawić do smaku, chwilę podgotować. Żurek wspaniale nadaje się na Wigilię. Podawać np. z ziemniakami

Tradycyjna Kuchnia
Barszcz na zakwasie 357

liści laurowych, około 20 kulek ziela angielskiego łyżka soli kromka chleba razowego - na zakwasie (bez drożdży) przegotowana ciepła woda – około 1,5 litra Wykonanie: Na około tydzień przed wigilią nastawiamy zakwas. Surowe buraki myjemy, obieramy ze skórki i kroimy na cienkie plasterki. Wkładamy do wyparzonego słoika, przekładając ząbkami czosnku, liściem laurowym i zielem angielskim. Następnie zalewamy ciepłą, przegotowaną wodą

Pyry na Gaz
Gorąca czekolada z rumem 131

Jako dziecko uwielbiałam miesiąc Grudzień. Nie dość, że 6 -tego znajdowało się już torbę słodyczy koło poduszki (bądź dla żartu znajdowało się rózgę, a potem prezenty) to jeszcze w Wigilię pojawiały się kolejne. Do tego wypijałam litry kakao! Ten zwyczaj do dzisiaj mi pozostał. W żadną porę roku kakao nie smakuje tak dobrze jak na zimę. Ale co powiecie

Pink Envelope
CIASTECZKA OWSIANO-BANANOWE 153

tylko jeszcze prawdziwego Mikołaja brakuje, cała galeria w choinkach, świecidełkach i innych cudach świątecznych. Nie wiem czy to jest źle czy dobrze, ja lubię ten klimat.Kiedy jest już ta wigilia nie jest tak cudownie i słodko, jak w książkach piszą. Masa roboty, zmęczenie dają się we znaki rodząc kłótnie, które dzielą nas a nie łączą. Tak nie powinno być

pieprzny smaczek
PIERNIK STAROPOLSKI (PIERNIK DOJRZEWAJĄCY) 444

dość mocno obwiązujemy sznurkiem. Następnie miskę wkładamy do foliowej reklamówki  Ciasto wstawiamy na najniższą półkę lodówki i zapominamy o nim na 5 tygodni. 7-10 dni przed Wigilią ciasto dzielimy na 3 części,  wałkujemy na placki o grubości 1 cm i wielkości blachy z piekarnika  Ciasto wstawiamy do nagrzanego do 160 stopni piekarnika i pieczemy

Anioły w kuchni
Śledzie w karmelizowanej cebuli z konfiturą śliwkową i suszonymi wiśniami 121

Śledzie na świąteczny stół w nowoczesnym wydaniu, korzenne, lekko słodkie pachnące goździkami. Smaku dodaje im konfitura śliwkowa i suszone wiśnie po dłuższym leżakowaniu w zalewie robią

Wanilia i Kardamon

Proponowane wyszukiwania