wigilie - 1000 przepisów (strona:14/67)

Krokiety z zieloną soczewicą i jarmużem oraz "Księgarenka przy ulicy Wiśniowej" 137

Magdalena Witkiewic z. Wspólnym motywem opowiadań jest tytułowa księgarnia mieszcząca się przy ulicy Wiśniowej. Od lat prowadzi ją pan Alojzy, który zdecydował się ją na stałe zamknąć. W przeddzień Wigilii swoim stałym gościom robi prezent i daje książkę dopasowaną do ich charakterów i sposobów życia. Każda z tych książek szybko wpływa na koleje losu klientów Alojzego. Mimo że mieszkają

Weekendy w domu i ogrodzie
Wykwintny sernik wg Aleex 427

jako dziecko wyczekiwałam świąt. W moim domu celebrowało się każdą chwilę: przedświąteczne porządki, po których dom pachniał czystością, ubieranie choinki pachnącej piernikami, pieczenie mięs, które drażniły zmysły podczas postnej Wigilii w oczekiwaniu na Boże Narodzenie. Ale świąteczny nastrój dopełniała mama, która przynosiła do domu pomarańcze. Tylko kilka. Nie wiem do dziś, jak udawało się jej zdobyć te owoce. Pewnie musiała

W mojej kuchni
PIERNICZKI IMBIROWE 152

Krok po kroczku… idą święta! A wraz z nimi pyszne... Artykuł PIERNICZKI IMBIROWE pochodzi z serwisu CookMagazine .

COOKMAGAZINE
ŚWIĄTECZNA ROLADA Z MALINAMI I BIAŁĄ CZEKOLADĄ 116

Bûche de Noël czyli „bożonarodzeniowe polano” to tradycyjne francuskie ciasto świąteczne. Dawniej we francuskich domach podpalano w Wigilię w kominku ogromną kłodę drewna, której ogień miał symbolizować dobrobyt i zdrowie w Nowym Roku. Wokół kominka zbierali się wszyscy mieszkańcy domu. W zależności od regionu, kłodę skrapiano wodą święconą, winem, mlekiem lub miodem. W XIX wieku na świątecznych francuskich stołach zagościły

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Babeczki makowe - mini makowce 246

Przed nami spotkania wigilijne, szkolne i przedszkolne jasełka, "wigilie" w pracy i pytanie - co przygotować na taką imprezę, żeby było smacznie, szybko i wygodnie. W końcu w większości nie są to zasiadane przyjęcia. U mnie na takie okazje sprawdzają się wszelkiego rodzaju babeczki - zarówno wytrawne, jak i słodkie. Tak wpadłam na pomysł babeczek - makowców. Spody z kruchego ciasta wypełnia

Kulinarne Inspiracje
PLACEK KORZENNY NA MIODZIE – WIEDŹMIN 3: DZIKI GON – KREW I WINO – piernik dojrzewający – etap I 248

tygodnie (chociaż będziemy się wspomagać dodatkiem sody). 4-6 tygodni to optymalny czas leżakowania, ale do Świąt mało czasu, dlatego zdecydowaliśmy zaryzykować. Efektami podzielimy się kilka dni przed Wigilią, tak aby piernik zdążył zmięknąć – jeśli macie odwagę godną Wiedźmina, zachęcamy Was do przeprowadzenia tego eksperymentu razem z nami! W polskiej recepturze, w grze podano dawne miary, typu kwaterka

Nerds Kitchen
Brændte mandler, czyli duńskie smakołyki świąteczne 150

tydzień pracy i fakt, że Duńczycy są najszczęśliwszym narodem na świecie, jest jeszcze inny powód, dla którego warto się tu przeprowadzić; albo chociaż spędzić czas od listopada aż do Wigilii. Jaki?  Brændte mandler , czyli palone migdały. Cóż to takiego? Absolutna rozkosz na języku. Migdały obsmażone w karmelu. Tak, tak, wiem; nie brzmi to zbyt imponująco. Tak właściwie to tylko

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Janssons frestelse - kremowa zapiekanka po szwedzku 1000

pierwszy przepis na tę zapiekankę został opublikowany w 1940r., stała się ona absolutnym klasykiem kuchni szwedzkiej. Często przygotowuje się to danie z okazji różnych świąt, np. Wigilii, głównie z dodatkiem anchois lub sardynek. Z racji tego, że skandynawskie zimy są naprawdę bardzo zimowe i dość długie, jedzenie musi dobrze sycić i rozgrzewać, a także pomagać w utrzymaniu tego ciepła

Kuchnia w Słońcu Skąpana
10 najlepszych dań na nadchodzące święta 143

się smakiem własnym i smakiem mojej rodziny. Zapraszam poczytania i oglądania, mam nadzieję, że znajdziecie coś dla siebie. 1. Groch z olejem rzepakowym Groch z olejem rzepakowym przygotowujemy na wigilie odkąd pamiętam, nie może być wieczerzy wigilijnej bez grochu! Oczywiście z olejem rzepakowym tłoczonym na zimno i podsmażoną cebulką. Takie smaki kojarzą mi się wyłącznie ze świętami, z dzieciństwem

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Skandynawskie ciasto pachnące piernikiem 196

występ Pyrusa - bohatera jednego z adwentowych kalendarzy . Jest ich całe mnóstwo - najróżniejsze historie w bożonarodzeniowych klimatach, podzielone na dwadzieścia cztery krótkie odcinki, wyświetlane codziennie przez cały grudzień, aż do Wigilii. Tego z Pyrusem jeszcze nie widziałam, ale jest to ukochana wersja sióstr C., zjedzie się więc cała rodzina, żeby go obejrzeć na żywo. Ogromnie jestem podekscytowana - uwielbiam duńskie świąteczne jarmarki

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Patera do ciasta (i nie tylko) 123

zdjęcia nie oddają w 100% prawdziwego klimatu i efektu... Znaliście takie zastosowanie patery do ciasta? Dla mnie to nowość, ale bardzo przydatna i praktyczna ;) W świątecznych klimatach, np. na Wigilię (bo nie wiem jak u Was, ale u nas na kolacji wigilijnej nie podaje się ciasta) paterę można wykorzystać do przygotowania stroika ze świecą - najprościej lampion ze świeczką postawić

Kolorowy Przepisownik
Pierniczki leckerli 121

baaardzo twarde, potrzebują ok. miesiąca, a nawet półtora. aby za naszą cierpliwość odpłacić naprawdę cudownym smakiem. Najczęściej staram się przygotować ciasteczka zaraz po 1 listopada, są gotowe, idealne na Wigilię, kilka dni wcześniej tylko je lukrujemy i zdobimy, teraz nie jestem pewna, czy nie będą bardziej na Nowy Rok. Ich dojrzewanie zależy od warunków, w jakich są przechowywane

I tu będę miała takie te
Tortillas na wigilię dnia następnego 180

świętowanie pod hasłem: Over 100 likes;). Ale, ale: pamiętajcie -  każdy powód jest dobry, by świętować. Choćby fakt, że - cytując klasyka wiecznej zabawy, króla Juliana - każdego dnia "mamy wigilię dnia następnego, świętować czas!" Najlepiej w dobrym towarzystwie osób, które sami wybierzecie i zaprosicie pod swój dach. Poczęstunek? Oczywiście watro zaproponować coś pysznego, co nie sprawi Wam wiele kłopotu

I tu będę miała takie te
Piernik staropolski 164

danej chwili nie są pieczone, były przechowywane w lodówce. Upieczone placki przykryć ściereczką i odstawić na kilka dni w chłodne miejsce (nie w lodówce!) Na 3 dni przed Wigilią Blaty pierników przełożyć powidłami i obciążyć, np. blachą z piekarnika lub książkami. Po kilku godzinach piernik przekroić na 3 długie pasy równej wielkości. Każdy z nich zawinąć w ściereczkę

Nastoletnie Wypiekanie
karp w galarecie smażony 121

mnie w domu na Wigilię obowiązkowo musi być karp w galarecie

Ugotujmy Coś