Witajcie Kochani. Dziś mam dla Was przepis na niezwykłe toskańskie ciasto, tradycyjnie wypiekane na Boże Narodzenie. Panforte to orzechy oraz suszone (lub kandyzowane
Rozpustne gotowanieŚwięta coraz bliżej, dlatego dziś zapraszam na kolejny przepis do kolekcji śledziowej, czyli przed Wami piernikowy śledź. Szczerze powiedziawszy nie przypuszczałam, że takie połączenie smakowe jest
Kulinarne przygody GatityNie ma co do tego wątpliwości, że Boże Narodzenie oprócz tego, że jest pięknym i rodzinnym wydarzeniem to niesie ze sobą często wiele stresu dla gospodarzy
Tradycyjna KuchniaUszka czy pierogi to stały element wigilijnego menu. Czy do barszczu czerwonego, czy grzybowego podaje się pierogi lub uszka , które przeważnie są z grzybami lub z
królestwo garówCzas świąteczny to czas na przygotowanie ryb. Ten przepis jest super. Rybka dostanie doskonałego smaku pomidorowego. Na patelni rozgrzać olej i położyć kawałki ryby. Ryba
Kuchnia PokoleńKarp to jedna z najpopularniejszych ryb łowionych w naszych wodach. Przeważnie króluje na stołach wigilijnych, ja również uwielbiam tą rybę i nie wyobrażam sobie Świąt Bożego
Kulinarne Fantazje MarioliDzisiaj przepis na pysznego karpia po Toruńsku, czyli nic innego jak staropolski przepis na karpia w wersji light. Jednak zamiast gotować karpia z jarzynami, ja
Kulinarne Fantazje MarioliKarp smażony to jedno z tych dań, które od zawsze pojawiają się na świątecznym stole w mojej rodzinie i zapewne w Waszych również Jeśli lubicie takiego
Ola la LCHFNie wyobrażam sobie świąt bez pierników. Dotychczas pokazywałam już przepis na małe ciasteczka pierniczki a tym razem pora na ciasto piernik Niezwykle aromatyczny, korzenny, wypełniony bakaliami
Ola la LCHFNie potrafię sobie wyobrazić Świąt bez makowca, takiego tradycyjnego zawijanego w rulon W ubiegłym roku zrobiłam babkę makowo-orzechową, ale tym razem postawiłam sobie wyzwanie i
Ola la LCHFW czasie adwentu i w Wielkim Poście w mojej rodzinie zjada się spore ilości śledzi przygotowanych na różne sposoby. Dziś przedstawiam jeden z najprostszych, którego smak
Weekendy w domu i ogrodzieZakwas z buraków na barszcz – dla nas niezbędny składnik barszczu, także barszczu wigilijnego. Nie uznajemy barszczu z proszku czy nawet „kupnego” zakwasu na
Pociąg Do KuchniDzisiaj zapraszamy Was na pyszny sernik z brzoskwiniami i bezową chmurką. Przepis, który kojarzy nam się ze świętami w dzieciństwie. Zawsze na Boże Narodzenie robiła go
Kolizje SmakówPierniczki brukowce Brukowce, to pierniczki z długą tradycją. Nazwę zawdzięczają sposobowi przygotowania. Uformowane kuleczki układamy obok siebie w foremce. Podczas pieczenia pierniczki łączą się, a stykając
Pełny talerzUwaga! Ostrzeżenie! Kto raz spróbował bigosu pieczonego w piekarniku, nigdy już nie będzie gotował bigosu! Pomijam tutaj aspekt zapachowy, kiedy to zapach kiszonej kapusty
To co kocham