Wokół panuje już tylko Świąteczna atmosfera, ludzie myślą o prezentach, wigilijnych potrawach, o dekoracjach, które wprowadzą świąteczny nastrój. Ten cały świąteczny szał każdego roku dopada też
Mango PapajaPóźną nocą nalałam do kubka barszczu, wyrobiłam idealnie lepkie ciasto aż w dłoniach brakowało mi sił, przygotowałam idealny farsz. Delikatnie wyczuwalna soczewica, kwaśna kapusta, podsmażone
Mango PapajaCiasto, które jest totalnym eksperymentem. Z okazji 11 listopada w Wielkopolsce zjada się całe tony rogali Świętomarcińskich. W ubiegłym roku przetestowałam specjalnie dla Was oryginalną recepturę
Mango PapajaWitajcie Kochani. Czy i u Was pada? Korzystając z niepogody mam chwilę, żeby spędzić czas w domu nadrabiając zaległości. Bardzo lubię sobie
Rozpustne gotowanieStrucla makowa to kolejne danie, którego nie może zabraknąć na świątecznym stole. Ciasto z makiem smakuje wyśmienicie. Tradycja głosi też, że zapewnia pomyślność na cały rok
w mojej kuchniPrzepis na nie dostałam wiele lat temu. I to była moja pierwsza przygoda z dojrzewającym ciastem. Warto je przygotować pod koniec listopada lub w okolicach mikołajek
Weekendy w domu i ogrodzieKompot z suszonych wędzonych śliwek to nieodzowny element wigilijnej kolacji. To jedno z obowiązkowych dwunastu dań wieczerzy. Doskonale smakuje jako deser, bo obfitej kolacji, ponieważ śliwki
Kulinarne przygody Gatitynadzienie; 1 litr suszonych grzybów 1 duża cebula 2 łyżki bułki tartej sól pieprz 2 łyżki oleju nierafinowanego ciasto; 500 g mąki 1 jajko 1 szkl
Gotowanie jest łatweNie ma chyba bardziej polskiej potrawy niż klasyczny, wigilijny barszcz. Tradycyjnie postny wywar, bez dodatku mięsa, wymaga najlepszych składników, specjalnego traktowania i dodatku zbalansowanych przypraw. W
Karo in the Kitchen110 g mąki pszennej, 200 g mąki migdałowej,* 150 gram masła, 5 jajek, 200 gram cukru pudru, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 łyżeczki brandy
królestwo garówNajlepsza tarta jaką jadłam w życiu i chyba jedna ze smaczniejszych pozycji mojego menu na zbliżające się Święta. Tarte można przygotować w formie
Mango PapajaLukier do pierniczków Lukrowane pierniczki, to bez wątpienia cudowna i pachnąca dekoracja świąteczna. Jest to także dobry pomysł na prezent. Pięknie zapakowane cieszą najpierw oko, a
Pełny talerzMacie na pewno już kupione świąteczne prezenty – to ostatni moment. Kurierzy i poczta uwijają się jak w ukropie, sklepy pełne są ludzi. Zaraz na honorowym miejscu
Karo in the Kitchen200 g filetów śledzia w oleju, 110 g kapusty kiszonej, 20 g imbiru marynowanego, 7 śliwek wędzonych (u mnie suska sechlońska), 1 cebula czerwona, 20 ml
królestwo garów