jajka w sosie tatarskim uwielbiam-i bardzo często je robię-polecam Składniki: 10-15 jaj ugotowanych na twardo średni majonez łyżka śmietany 18 % średni słoiczek
Swojskie jedzonkoJ ak pisałam już poprzednio przy wstawianych przepisach na śledzia, dla mnie grudzień to miesiąc śledzia właśnie. Dziś zapraszam na kolejną wariację na temat tej pysznej
Kulinarne przygody GatityLebkuchen to pierniczki, które pochodzą z Niemiec. Podobno jedne z lepszych na całym świecie. Smaczne, delikatne i nie wymagające zbyt długiego ozdabiania. Piękne są już same
Mango PapajaOd czego tu zacząć.. Kupiłam czasopismo pt. ” Kuchnia”, a w nim jak to przed Świętami mnóstwo przepisów na potrawy wigilijne. Chciałam tym razem
Niebieski kubek z kawaRobiliście kiedyś swoje własne kruche ciasteczka? Waniliowe, łamiące się, lekko maślane... po prostu pyszne! Dodatkowo możecie ozdobić je przy pomocy jakiś fajnych stempli. My ostatnio
Kolizje SmakówUszka z grzybami są obowiązkowym daniem podczas wigilijnej kolacji. W naszym domu moja mama zawsze zajmowała się ich lepieniem. Ale w tym roku uszka i
Passion of CookingMy Blueberry Corner by "jagodzianka" Tradycja pieczenia cukerwerków w Czechach istnieje od co najmniej 100 lat. W rodzinie mojej przyjaciółki ta tradycja jest traktowana bardzo …
My Blueberry CornerSmaczny i zdrowy zakwas buraczany, naszykowany ze świeżych buraków i przypraw. Pyszny jako napój probiotyczny, na wzmocnienie, szczególnie jesienią i zimą, kiedy to buraki są naszym
Karo in the KitchenBarszcz czerwony to jedna z obowiązkowych pozycji w Wigilijnym menu. Jedni podają go z uszkami, inni zaś w filiżance do picia. Prawidłowo przygotowany barszcz
Mango PapajaPowoli i mnie udziela się wszechobecny świąteczny klimat i pomału zastanawiam się nad tym, co pojawi się na moim stole i czym poczęstuję Rodzinę. Pewnym
Kuchnia w czekoladzieJeżeli nadal nie macie pomysłu jakie dania mogą znaleźć się na waszym Wigilijnym stole to powinniście koniecznie wziąć pod uwagę to ciasto. Pyszne, wilgotne, daktylowe ciasto
Mango PapajaWigilijny kompot z suszu jest jednym z naszych ulubionych elementów wigilijnego spotkania przy stole. Przygotowujemy go w dużych ilościach, bo tego dnia nikt nie chce pić
Pasja SmakuTo chyba mój ulubiony świąteczny barszcz. Barszcz na zakwasie z dodatkiem grzybów, suszonej śliwki i soku z jabłek. Odpowiednio słodki, odpowiednio kwaśny i mocno aromatyczny. Nie
Bernika - moj kulinarny pamietnikRobiłam pączki i zostały białka....no i co z nich zrobić ? ano , można np.piernik..pomysł na taki piernik podpatrzyłam tutaj ..świetny pomysł na wykorzystanie białek,polecam
Moje domowe kucharzenieJednym z ulubionych dań mojego narzeczonego, zaraz po Risotto, jest smażona pierś kaczki. Postanowiłam go tym razem zaskoczyć odważnym a zarazem przepysznym sosem z dodatkiem czekolady
Mango Papaja