wigilie - 1000 przepisów (strona:46/67)

Schab pieczony z meksykańskiej marynaty 148

Schab pieczony idealny jako wędlina do chleba. Tym razem użyłam przyprawy meksykańskiej. Schab wyszedł bardzo smaczny. Możemy przygotować go na co dzień ale też na święta

Ewa w kuchni
Krokiety z kapustą i pieczarkami 158

Krokiety robię bardzo rzadko ale baaardzo lubię! Zdecydowanie jednak nie może ich zabraknąć na wigilijnym stole. Trzy tygodnie przed Świętami to dobry czas na przygotowanie farszów

Atlas Smaków
Makowiec zawijany 190

Przepis z Moich Wypieków lekko zmodyfikowany do zastałych warunków :)  Na mój brak ręki do  pieczenia  i pierwszy raz wyszło super :) Zdecydowanie polecam !  

Atlas Smaków
Rolada ze szczupaka 210

Roladę ze szczupaka testowałam miesiąc temu. Rybkę miałam świeżo złowioną i jej wyfiletowanie nie było łatwe! Ryba ma baaardzo dużo ości i trzeba mieć do niej

Atlas Smaków
Tymbaliki z dorsza czyli rybka w galarecie 209

Składniki ( ok 8 porcji): 400 g filetu z dorsza 2 marchewki 5 łyżek groszku konserwowego 2-3 ziela angielskie 1-2 liście laurowe l,5 l

Atlas Smaków
Sernik idealny 157

Przepis idealny ! ... jak wszystkie z książki Liski :) Sernik wychodzi puszysty, kremowy ... Poezja :) I chociaż jestem utwierdzona w przekonaniu, że nie umiem piec ... sernik wyszedł mi pyszny

Atlas Smaków
Śliwki w occie 198

Do przygotowania śliwek w occie potrzebujemy twardych lecz dojrzałych węgierek, kilka goździków, odrobinę cukru i ocet spirytusowy. Domowe marynowane śliwki możemy dodawać do sałatek jarzynowych i

Atlas Smaków
Szarlotka 154

Ciasto: ( wg White Plate "Słodkie" str. 97 ) 300 g mąki pszennej 150 g masła 3 żółtka 100 g cukru 3 łyżki śmietany 18% 1/8 łyżeczki sody

Atlas Smaków
Tarta z wędzoną makrelą, gorgonzolą i gruszkami 190

opakowanie ciasta francuskiego  2 jajka  150 ml śmietany 18% 1 średnia wędzona makrela 200 g sera gorgonzola 2 średnie gruszki sól, biały pieprz 

Atlas Smaków
Świąteczne pierogi z kapustą i grzybami. 195

     Za oknem coraz zimniej, wieczory coraz dłuższe, a myśli coraz częściej krążą nad świątecznym menu. Jak co roku chcąc zachwycić bliskich udoskonalam receptury

Rozpustne gotowanie
Czekoladowy jabłecznik z budyniem. 157

     Jesień w pełni. Jabłonie w tym roku obrodziły, więc od rana do wieczora przerabiamy jabłka :-) Lubimy wszelkiego rodzaju jabłeczniki i szarlotki, więc

Rozpustne gotowanie
Sałatka po żydowsku. 358

     Kolejna propozycja z notatnika mojej babci, chociaż ona nazywała ją Sałatką starego żyda. Nie wiem co ów żyd miał z nią wspólnego, ale

Rozpustne gotowanie
Likier kakaowo-wiśniowy. 154

     Coraz bliżej Święta, dom już wypucowany, czas zająć się podarunkami. Lubię obdarowywać bliskich prezentami własnej produkcji. W tym roku pod drzewkiem na mamę

Rozpustne gotowanie
Zimne nóżki, czyli galaretka z nóżek. 145

    Jak stara, rodzinna tradycja nakazuje na Święta musi być galareta, ale nie taka delikatna z kurczaka, tylko poczciwa, staropolska galareta wieprzowo-wołowa. Jest trochę

Rozpustne gotowanie
Babka górnicza. 127

      Już jako mała dziewczynka wycinałam z gazet przepisy i wklejałam do mojego specjalnego zeszytu z nadzieją, że kiedyś je wypróbuję. Przepis na tę

Rozpustne gotowanie

Proponowane wyszukiwania