wigilie - 1000 przepisów (strona:49/67)

Sos tatarski z groszkiem. 169

     Nie wyobrażam sobie Świąt bez sosu tatarskiego i ćwikły. Delikatne jajeczko z dodatkiem takiego sosu to jedna z moich ulubionych Wielkanocnych przekąsek;-) Sos

Rozpustne gotowanie
Sałatka jarzynowa. 184

     Jest z nami od zawsze. Nie wyobrażam sobie Świąt, przyjęć, czy innych ważnych okazji bez sałatki jarzynowej. Choć jej chwała już przemija

Rozpustne gotowanie
Ciasto Czarna róża. 139

     Przepis na to ciasto pochodzi z Węgier, skąd przywiozła go moja mama dawno, dawno temu. Przeleżał kilka lat wciśnięty w jakąś książkę kucharską

Rozpustne gotowanie
Sernik intensywnie waniliowy. 132

     Dziś zapraszam na pyszny, kremowy, delikatny, waniliowy sernik. Jest BOSKI!!! Kiedyś gdy byłam jeszcze mała nie przepadałam za sernikami, bo były bardziej twarde

Rozpustne gotowanie
Pieczeń z warzywami. 185

     Pyszna, soczysta, aromatyczna pieczeń wieprzowa z warzywnym nadzieniem, który idealnie łączy się ze smakiem lekko pikantnej marynaty. Do tego np. biały sosik

Rozpustne gotowanie
Bułeczki z pieczarkami, cebulą i szynką. 229

     Przepyszne, delikatne bułeczki, wypełnione smakowitym farszem, w sam raz na śniadanie, kolację, dodatek do zup, lecz idealnie sprawdzą się również jako przekąska do

Rozpustne gotowanie
Księżyce z sezamem, czyli arabskie ciasteczka. 165

          Jest coś magicznego w tych ciasteczkach. Ilekroć je zrobię, to po chwili nie ma już połowy! Winę za to ponosi ich

Rozpustne gotowanie
Bigos z papryką. 157

     Lubię wszelkiego rodzaju dania z kapusty, a przede wszystkim baaardzo lubię bigosik. Podany ze świeżym chlebkiem, który można maczać w powstałym sosiku... mmmm

Rozpustne gotowanie
Kaczka pieczona po polsku. 164

     W końcu przyszedł czas na kaczkę. Jest to ulubiony przepis mojego męża, czyli kaczka pieczona po polsku. Soczysta, subtelnie pachnąca czosnkiem i majerankiem

Rozpustne gotowanie
Pstrąg z pieca. 186

     Jak już kiedyś wspominałam mój Mężuś uwielbia ryby, a najbardziej w tym wydaniu. Pieczone w piecu, nadziane czosnkiem i ziołami, delikatnie oprószone przyprawą

Rozpustne gotowanie
Cynamonowy miodownik z masą budyniowo-jabłkową. 148

     Dzisiaj zapraszam Was na pyszne, jesienne ciacho. Jest to ciasto miodowe, przełożone pysznym kremem budyniowo-jabłkowym. Jak dla mnie, rewelacja! Polecam!!! Składniki na

Rozpustne gotowanie
Tort czekoladowo-śmietanowy. 175

     Dziś przedstawiam Wam najlepszy tort czekoladowy jaki zrobiłam. Pyszny, puszysty czekoladowy biszkopt przełożony czekoladową masą i kremową bitą śmietaną. Ja dodatkowo tort ozdobiłam

Rozpustne gotowanie
Muffinki czekoladowe z kremem, sosem karmelowym i fistaszkami. 146

     Wzięło mnie na babeczki ;) Tym razem zrobiłam moje ulubione, czekoladowe z kremem mascarpone. Na wierzch wyłożyłam solony sos karmelowy z fistaszkami, co

Rozpustne gotowanie
Rafaello. 191

     Dziś zapraszam Was na pyszne, białe, śmietankowo-kokosowe kuleczki, a mianowicie domowe Rafaello. Mam kilka sprawdzonych przepisów, ale dziś publikuję mój pierwszy, który

Rozpustne gotowanie
Ekstrakt z wanilii. 137

     Dziś bardzo prosty do zrobienia, bardzo aromatyczny, niezbędny w każdej kuchni, idealny na prezent ekstrakt z wanilii. Do jego przygotowania potrzebne są tylko

Rozpustne gotowanie