wigilie - 1000 przepisów (strona:52/67)

Seromakowiec. 770

    Seromakowiec (seromak) to jedno z moich ulubionych ciast. Pyszne, soczyste, kremowe ciasto na kruchym spodzie, którego jedną część stanowi makowiec, a drugą sernik

Rozpustne gotowanie
Prosiak z galarety. 148

     Święta Wielkanocne zawsze były hucznie obchodzone, o wiele bardziej niż Boże Narodzenie. Śniadanie Wielkanocne zaczynało się po rezurekcji i trwało baaardzo długo

Rozpustne gotowanie
Uda z indyka "na dziko". 142

     Dziś Kochani prezentuję przepis na indyka, lecz w nieco innej odsłonie. Przepis pochodzi z książki "W staropolskiej kuchni" Marii Lemnis i Henryka Vitry

Rozpustne gotowanie
Sałatka z kuskusem, wędzoną rybą i warzywami. 142

     Macie ochotę na pyszną sałatkę? Zapraszam! Dziś będzie sałatka z wędzoną rybą, choć równie dobrze można ją zastąpić na przykład tuńczykiem z puszki

Rozpustne gotowanie
Tort podwójnie czekoladowy. 167

        Dziś zapraszam Was na pyszny tort, który niedawno upiekłam dla mamy. Był to tort imieninowy, więc musiałam się postarać. Zaufałam intuicji i

Rozpustne gotowanie
Karp w piwie 116

A może karp w innej odsłonie ? Składniki 1 kg filetów z karpia 5 ząbków czosnku 5 łyżek mąki 2 łyżeczki słodkiej papryki wędzonej 15 dag masła

R'n'G Kitchen
Śledzie na słodko z rodzynkami i żurawiną 254

Wersja na słodko z dodatkiem rodzynek i żurawiny połączonych miodem. Składniki 500 g filetów ze śledzia 5 cebul 1 łyżka koncentratu pomidorowego 100 ml oleju 100

R'n'G Kitchen
Uszka z grzybami 143

Tradycyjne uszka idealne do barszczu. Składniki Ciasto: 500 g mąki szklanka wody jajko szczypta soli Farsz: 100 g suszonych grzybów cebula 3 łyżki masła łyżka bułki

R'n'G Kitchen
Makowiec z ciasta krucho-drożdżowego 210

Trochę pracy trzeba włożyć ,ale smak wynagradza wszystko. Składniki Masa: 1/2 kg maku 1 l mleka 3/4 szkl miodu 100 g cukru 150 g masła 4

R'n'G Kitchen
Karp smażony w czosnkowej śmietanie 197

Karp smażony w sosie przypominającym taki jaki robię do młodych ziemniaków Składniki karp o wadze ok. 2 kg masło klarowane szałwia suszona 1 łyżeczka 300 ml

R'n'G Kitchen
Kulebiak na cieście francuskim 170

Składniki Ciasto francuskie 250 g kwaszonej kapusty Garść suszonych grzybów 2 cebule Olej Kilka włoskich orzechów Ser żółty 2 liście laurowe (najlepiej świeże) 2 ziela angielskie

R'n'G Kitchen
Pierogi z kapustą i grzybami 207

Wszystkie proporcje podaję na oko :) mąka ok 1 kg ciepła woda ok 2 łyżki masła Ciasto wyrabiać i delikatnie dolewać ciepłej wody.  Powinno być pulchne

Jemy Pijemy
Śledziowa kopuła 311

Śledziowa kopuła to wspaniała przystawka na świąteczno-wigilijny stół ale nie tylko, doskonale sprawdzi się w czasie karnawałowych imprez –ma jedną wadę bardzo szybko znika ze

Wanilia i Kardamon

Proponowane wyszukiwania