Czas na 200 posta : ) A z tej okazji przygotowałyśmy pyszny przepis na cynamonowo-piernikowy sernik na zimno. Idealny na czas świąteczny. Nie wymagający pieczenia, a jego
Kolizje SmakówEtap I W ślad za telewizyjnymi reklamami świątecznymi również i ja postanowiłam rozpocząć przygotowania do świat Bożego Narodzenia. Najlepszym początkiem rozpoczęcia przygotowań do tych magicznych
RAROSSAMiały być pierniki brukowce a wyszły hmm ciężko nazwać „śnieżne brukowce” w oryginalnym przepisie są nieco większe i polane lukrem kawowym, co nadaje im charakterystyczny
RAROSSACieszę się jak małe dziecko że udało się mi zrobić piernikową chatkę. Moja pierwsza chatka, trochę J jej brakuje do ideału ale praktyka czyni mistrza
RAROSSAZakwas przygotowuje na około 5-7 dni przed gotowaniem barszczu, przyznam że jako jedyna w mojej rodzinie nie przepadam za czerwonym barszczem, ale raz w roku
RAROSSATegoroczny barszczyk zawdzięczamy Winiarom. Wiem, obciach na maksa, ale buraków nie miałam, zakwasu też i ratowałam się gotowcem. W zamian za to zadbałam, aby dodatek do
bastalenaSkładniki:2 szklanki mąki pszennej50 g migdałów w płatkach1 łyżeczka proszku do pieczenia1/2 łyżeczka sody oczyszczonej1 łyżeczka cynamonu2 łyżeczki przyprawy korzennej10 łyżek miodu lipowego100 g masłaLukier
Emcia PichciCzy wiecie skąd się wzięły pierniki? Otóż jak się okazuje znano je już bardzo dawno temu. Pierwsze wzmianki pochodzą z XIV wieku. Te najbardziej znane - z
Sajkofanka smakuHej,hej!(; Dziś pierwszy kalendarzowy dzień zimy, której się niestety wcale nie czuje.. I chyba każdy by o białej zimie zapomniał, gdyby nie to, że
Symfonia SmakówKarp - wigilijna ryba dla większości rodaków. Ma swoich miłośników i przeciwników bo nieodpowiednio przygotowana ma mulisty posmak. Ja bardzo lubię karpia smażonego w panierce, takiego zwyczajnego
Smaczna PyzaZupa rybna chodziła za mną od dawna. Uwielbiam ryby w każdej chyba odmianie, apetyt na nie mam przeogromny niemniej muszę przyznać, że z pewnym onieśmieleniem traktuję
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaWykorzystując wolne dni buszowałam trochę w necie w poszukiwaniu nowych, kulinarnych inspiracji. Na fan page smakuje-gotuje natknęłam się na propozycję tortu z kanapek. Wstrząsnęło
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaSporo u mnie tych "koreczkowych" odsłon:) Lubię takie małe, zgrabne przekąski, które nie tylko pysznie smakują ale i całkiem ładnie prezentują się na stole. Też
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała