Kolekcja moich przepisów na śledzia na Wigilię z roku na rok się powiększa ! W domu grudzień zawsze ogłaszamy miesiącem śledzia i eksperymentujemy na różne sposoby. Na końcu natomiast wpisu czeka na Was mała niespodzianka, zajrzyjcie koniecznie ! Zapraszam na śledzika, może i Wy znajdziecie u mnie inspirację na tę pyszną rybę ? 💗 Przepisy na śledzia na Wigilię Piernikowy śledź
Kulinarne przygody Gatitykremowa, esencjonalna. Dlaczego nie tylko wigilijna? Bo z doświadczenia wiem, że jest zupa grzybowa z tego przepisu, smakuje tak bardzo, że będzie chcieli ją robić częściej, niż tylko na Wigilię :) Dla purystów – zupę grzybową nie tylko wigilijną można przygotować na wywarze warzywnym lub rybnym (osobiście ten drugi wariant lubię najmniej), a poza Wigilią lub jeśli nie jesteście wigilijnymi tradycjonalistami
Pociąg Do KuchniZbliża się Wigilia. W domu pachnie środkami czystości,gdzieniegdzie choinką, a także pierwszymi przygotowaniami kulinarnymi.Na każdej kolacji Wigilijnej i w dzień Wigilii w który tez obowiązuje post ważna rolę odgrywa śledź. Ile kucharek, tyle sposobów jego przygotowania. Każda z Nas ma swoje ,czasem z pokolenia na pokolenie przekazywane sposoby na tę rybkę. Dziś chcę Wam pokazać jak smacznie
Z Majeczką w kuchniStasiek lat 3,5 przespał kolację wigilijną – padł akurat tuż przed przyjściem gości. 3. Chociaż jeszcze się nie odbyła, to i tak będę ją pamiętać – moja pierwsza wigilia, którą organizuję. Jest szczególna, bo we własnym mieszkaniu, niestety prawdopodobnie już bez poprzednich właścicieli – mojej cioci, wujka i siostry ciotecznej, którzy nam je odsprzedali, a sami przeprowadzili się(...)wieś. Co 2 lata to właśnie tu, w tym mieszkaniu, w którym obecnie mieszkamy spędzałam wigilię. Ciocia zawsze miała prawdziwą choinkę, zawsze wielką, prawie do sufitu. Książka, którą kojarzę ze świętami .. do głowy przychodzi mi : „Opowieść wigilijna” Dickensa. Z prostego powodu.. każdy z nas potrzebuje ciepła, miłości, wsparcia drugiej osoby. A jak śpiewał Rysiek Riedel ” samotność
Niebieski kubek z kawawiem jak u Was, ale u mnie na Wigilię ryba po grecku musi być obowiązkowo. Ile kucharek tyle szkól jej przygotowania. Niektórzy dodają więcej składników do sosu, u mnie jest tylko marchew, cebula i przecier pomidorowy. Nic więcej nie dodaję. Taka jest najlepsza. I taką się zajadamy nie tylko na Wigilię ale i w święta- zimna najlepsza ! Składniki
Z Majeczką w kuchniwiem jak Wam, ale mi czerwony barszcz zawsze kojarzy się z Wigilią, chociaż świetnie sprawdza się podczas różnych imprez, obiadu czy kolacji. Podstawą barszczu czerwonego jest duża ilość buraków oraz odpowiednia ilość wody. Ja zawsze na litr wody daję kilogram buraków. Barszczyk wychodzi idealny. Barszczyk możemy podać z różnymi dodatkami: pierogami, pasztecikami, krokietami czy ziemniakami z patelni. Jednak w Wigilię
Passion of Cookingwyobrażam sobie Wigilii bez zupy grzybowej. To taka nasza rodzinna tradycja. Od kiedy sięgam pamięcią zawsze tak było. U nas nigdy nie ma barszczu, żuru, ani innej zupy. U nas zupę grzybową gotuje się raz do roku, właśnie na Święta. Ale na blogu znajdziecie też inne zupy, które możecie podać w czasie Wigilii: Ekspresowy czerwony barszcz na zakwasie Zupa
Kulinarne przygody Gatitymoim rodzinnym domu na Wigilii zawsze królował karp. Moje pierwsze wspomnienia dotyczące Świąt sięgają chwil, gdzie jeszcze jako mały szkrab, ledwo sięgający stołu, plątałam się pod nogami i czekałam na pierwszą gwiazdkę. Pamiętam, duży okrągły stół, suto zastawiony Wigilijnymi potrawami, gdzie obok ogromnej misy z pierogami, były uszka, barszcz czerwony, śledzie skąpane w swojskiej śmietanie, karp, z którym zdążyłam się(...)duży seler 4 średnie cebule przyprawa do ryb 2 jajka bułka tarta olej sól pieprz Karpia należy zacząć przygotowywać dzień przed Wigilią, by mógł dobrze przejść smakiem i zapachem warzyw i przypraw. Ryby czyścimy z łusek, patroszymy, odcinamy głowę, płetwy i kroimy w dzwonka (tę czynność zawsze zlecam mężowi, bo to ciężkie zadanie i mało miłe
Rozpustne gotowanieUszka z grzybami… Dzis pokaże wam jak proste jest lepienie uszek. Nie wiem jak Wy ale ja nie wyobrażam sobie Wigilii bez barszczu z uszkami. Kiedyś kiedy patrzyłam jak robiła je babcia wydawało mi się, że to trudna sztuka. Teraz, kiedy robię je sama wiem że to „łatwizna”. Sporóbujcie – będą pyszne. Składniki: grzyby suszone(...)przykleiły sie do dna. Jak wypłyną na wierzch gotujemy jeszcze 5 min. Do wody można dolać odrobinę oleju wtedy nie będą sie sklejały. Uszka możemy przugotowac bezpośrednio przed Wigilią lub wcześniej i zamrozić. Smakuja fantastycznie i ślicznie wygladają w wigilijnym barszczu…. The post Jak zrobić uszka? appeared first on Kulinarna Patilogia
Kulinarna PatilogiaŚwięta już za kilka dni więc najwyższy czas na wielkie gotowanie. Dziś tradycyjne pierogi z kapustą i grzybami. Dla mnie to smak Wigilii. Pikantne, grzybowe, podsmażone z cebulką zawsze szybko znikają z talerzy. Składniki: 2 kg kapusty kiszonej suszone grzyby 3 duże cebule masło mąka woda oliwa sól, pieprz, cukier Ciasto na pierogi Do przygotowanie dobrego ciasta na pierogi niezbędna(...)odstawiamy do ostygnięcia i na troche do lodówki wtedy łatwiej dzielić go na poszczególne pierogi. Teraz pozostaje tylko kleić i gotować. Jeżeli chcecie przygotować pierogi kilka dni przed Wigilią najlepiej je zamrozić. W tym celu pierogi wrzucasmy na gorąca posoloną wodę i obgotowujemy 7 min. Wyciągamy do obeschnięcia i zamrażamy. The post Świąteczne pierogi z kapustą i grzybami appeared
Kulinarna PatilogiaMasło rozetrzeć z kakao. Białka (jajka przed rozbiciem sparzyć) utrzeć z cukrem na gęstą lśniącą masę, ucierając dodać kakao a następnie wanilię. Piernik posmarować lukrem, odstawić do zastygnięcia. na Wigilię polecam również: makowiec keks Piernik tort makowy szarlotka katarzynki oraz dania wigilijne Wigilia w królestwie garów Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable
królestwo garówfont:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} kisiel żurawinowy Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE wino do ciasta na świątecznym stole wino na Wigilię wino na Wigilię II Chablis - wino na Boże Narodzenie
królestwo garówZawsze na Wigilię robię pierogi z kapustą i grzybami. Tym razem dodałam otręby owsiane i to był dobry pomysł. Jak wiemy otręby są zdrowe a te są wysokobłonnikowe bo maja go aż 18 %. Tak więc będą zdrowsze. Ciasto zrobiłam trochę inne bo z dodatkiem jajka i żółtka, ale będę je robić częściej bo ciast jest super i świetnie współpracuje(...)wałkiem. Moje są już zamrożone i w wigilię będą podsmażone, idealne do barszczyku.rozwiń i czytaj dalej :Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchniBarszcz czerwony to jedyna zupa, którą spożywam tylko raz w roku - na Wigilię. Zawsze kazałam sobie gotować ogromny gar wigilijnego barszczu, który jadłam przez całe Święta. Wszystkie sałatki, pieczone szynki, schaby, świąteczne obiady mogły się schować - barszczem musiałam się nasycić na cały rok! ;) Teraz po praz pierwszy w życiu samodzielnie gotowałam Wigilijny barszcz. Muszę nieskromnie przyznać, że wyszedł bardzo dobry(...)barszcz do smaku solą, pieprzem, majerankiem, a jeśli trzeba to odrobiną cukru i/lub soku z cytryny.Barszcz przed podaniem zagrzewamy - nie zagotowujemy, gdyż straci wtedy swój ładny, intensywny, czerwony kolor.We Wigilię podajemy z uszkami, ale w inne dni idealnie sprawdzi się pity z kubeczka do wszelkiego rodzaju krokietów i pasztecików :)Wesołych Świąt
W kuchni Katiemnie tegoroczna Wigilia będzie wyjątkowa. Po raz pierwszy święta spędzam z daleka od rodziny (czytaj mamusinych i tatusinych smakołyków ;)), a co za tym idzie sama będę odpowiedzialna za przygotowanie wigilijnej kolacji. Nie czuję specjalnie napięcia i przedświątecznej gorączki. Ale miło jest poszperać w necie i wyszukać potrawy, których nigdy nie było na moich wigiliach, a chętnie bym ich spróbowała. Poniżej
bastalena