Facebooka wiedzą, że jakiś czas temu otrzymałam zestaw bulionetek do duszonych mięs wraz ze wspomnianą książeczką i obiecałam go przetestować. Sama broszurka jest dość estetyczna, zawiera dwa przepisy na wieprzowinę, jeden na wołowinę i trzy na kurczaka, a każdy tendencyjnie prosty, co podkreślone jest zresztą na wskaźnikach trudności przy każdym daniu - wszystkie oznaczono jakie "łatwe", stąd też nie rozumiem
Kulinarne zapędy Kokosamoim domu częściej na stole gości drób niż wieprzowina. Gotuje z myślą o dzieciach ich gustach, my dorośli się temu ,, podporządkowujemy "Dzieciaki bardzo chętnie sięgają po pałeczki, więc dziś pałeczki paprykoweSkładniki:8 pałek z kurczaka2 papryki czerwonesól, pieprz do smaku750 ml bulionu warzywnegołyżeczka słodkiej papryki Kamisłyżka mioduWykonanie:Pałki nacieramy solą ,zrumieniamy na oleju, dodajemy pokrojoną w kosteczkę paprykę, podsmażamy
Z Majeczką w kuchniMoja dzisiejsza propozycja na obiad to mięso indycze a mianowicie udziec. Pyszne mięsko tak bardzo lubiane w moim domu w którym mięso drobiowe jest bardziej lubiane
Z Majeczką w kuchniObecnie przeprowadzka pochłania większość naszego wolnego czasu, ale w przyszłym tygodniu obiecujemy poprawę i skupimy się już tylko na kuchni ;-) Powiedz proszę, jaki rodzaj mięsa Cię interesuje? Drób, wołowina, wieprzowina? Pozdrawiamy serdecznie, Kasia i Paweł
W kuchni KatieZaczynam podejrzewać, że wcale nie tęsknię za smakami dzieciństwa, tylko za dzieciństwem samym w sobie :) To kolejne już danie z tej kategorii w przeciągu tygodnia. Zapraszam
My Culinary Artwzględu na porę wybór mięsiw w osiedlowym sklepie był już mocno ograniczony, chciał czy nie chciał wybór padł na kurczęcię, jednak możecie zastąpić go innym rodzajem mięsa (wołowiną, wieprzowiną, drobiem, krewetkami,...). Przepis jest uniwersalny i doskonale będzie się komponować z każdym z nich, a najlepszym dowodem na to jest widok pałaszującego Kochanego Wybranka i jego zachwyty nad posiłkiem
Taste Of My Daylepszego, jak pomidorówka na rosole, wieprzowina duszona z jego dodatkiem, czy sos na bulionie. W potrawach azjatyckich jest dokładnie tak samo. Możemy oczywiście używać klasycznego, dobrze nam znanego bulionu, który również nada daniom aromatu, odbiega on jednak smakiem od tego "właściwego".Na bulionie azjatyckim możemy przygotować wiele dań, na przykład: zupę kokosową z pieczarkami, kurczakiem i kiełkami, zupę kokosową
Tajskie smakiRozgrzewająca, sycąca węgierska zupa gulaszowa z pieczoną papryką. Moja rodzinka ją uwielbia… Mam nadzieję, że Wam też będzie smakować Składniki:800 g chudej wołowiny (lub wieprzowiny)2,5 l bulionu1 duża czerwona papryka1 duża żółta papryka1 duża cebula3 ząbki czosnku4 średnie ziemniaki1 płaska łyżeczka kminku (roztartego)1 płaska łyżeczka tymianku (roztartego)2 łyżki smalcu (opcjonalnie oleju)2 łyżki
Oryginalny smakkopytek. A do tego surówka z kapusty i od razu cofam się wspomnieniami kilkadziesiąt lat wstecz...Najprostszy gulasz wieprzowyProporcje dla 6 osóbCzas przygotowania: 60 minutSkładniki:1000 g wieprzowiny od szynki2 cebule1 marchewkakilka suszonych grzybków3 łyżki śmietany 18%2 łyżki mąki pszennej2 listki laurowe5 kulek ziela angielskiegosólpieprzsmalec do smażeniaWykonanie:Godzinę przed przygotowaniem gulaszu
Kulinarne przygody GatityDziś zatęskniłam za domowymi obiadami, które pamiętam jeszcze z dzieciństwa. Postanowiłam odtworzyć jeden z nich. Mięso wyszło mięciutkie i rozpływające się w ustach, a sos smakuje
My Culinary Artziela angielskiego5 liści laurowychkilka listków suszonej miętyok 400 g soli peklującej/ do smakudodatkowo 20 m jelita Przygotowanie:Boczek oskórować i z wołowiną przepuścić przez maszynkę na najdrobniejszych oczkach, wieprzowinę wraz ze słoniną jeżeli jest potrzeba, przepuścić przez praskę na średnich oczkach - wszystko wymieszać. Na patelni prażymy wszystkie przyprawy z wyjątkiem soli, następnie mielimy w młynku albo moździerzu i dodajemy
Niezły MłynekPierogi w chińskim stylu. Farszem jest mielona wieprzowina doprawiona przyprawami kojarzącymi sie z kuchnia chińską. Lekko podsmażone ( surowe ) w woku , a następnie duszone pod przykryciem po podlaniu wodą aż do jej odparowania. Podaję je z sosem słodko-kwaśnym tak jak sajgonki. Czytaj więcej
Buniabaje w kuchnizimnym dymie pstrąga z hodowli ekologicznej, podany z olejem z nutą gorczycy i musztardy, otoczony płatkami wędzonej śliwki. Dobrze? Bo jeśli tak, to moją następną potrawą będzie aromatyczna wieprzowina, podana na chmurce z warzyw okopowych, w towarzystwie emulsji z długo pieczonego buraka z nutą chrzanu i karmelizowanym boczkiem. Znaczy mielony z ziemniakami i buraczkami zasmażanymi. Sałatka jest banalnie prosta
ladykitchenKażdy zna barszcz ukraiński i mieszankę jaką tworzą warzywa z wieprzowiną, jednak jak się zdążyłam przekonać w każdym domu robi się ją nieco inaczej, ile gospodyń tyle przepisów. Zupa ma wspaniały smak, jest sycąca i najlepiej smakuje na drugi i trzeci dzień. Teraz w okresie jesienno - zimowym taka zupa to idealna dawka ciepła i energii dla naszego organizmu.Składniki
Apetyczna babeczka