wieprzowina - 8831 przepisów (strona:182/589)

Mielone w greckim stylu 315

Miałam ochotę zrobić bifteki - czyli greckie kotlety mielone, ale niestety nie miałam wołowiny. A z wieprzowiny już nie wyjdą takie fajne. Pozostałam jednak przy greckich dodatkach. Pyszne, letnie kotlety.Pamiętajcie że: Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego nie mam obaw przed dodawaniem go do swoich potraw. Używam go często i nigdy nie brakuje go w mojej

Pasja Smaku
Śląskie niebo 318

skubaniu pierza czy pracy przy kądzieli. Obecnie danie wpisane jest na listę produktów tradycyjnych.  Głównym składnikiem potrawy jest gotowane, uwędzone lub peklowane mięso wieprzowe, ale także stosowana zamiennie świeża wieprzowina, a wszystko polane sosem z suszonych owoców.  Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Gruszki w różowym winie z sosem karmelowym 200

włoskie i argentyńskie oraz wino różowe :francuskie Mają szerokie  zastosowanie w naszej kuchni zarówno do deserów jaki i do  ryb, owoców morza, dań włoskich, serów, drobiu, wieprzowiny, wołowiny oraz do dań z grilla. Ja dzisiaj proponuję deser z francuskim różowym winem półsłodkim Celebro . Zapraszam również do Klubu Celebro ,znajdziecie tam wiele informacji o winach i dużo smacznych

Ala piecze i gotuje
Kofty, czyli szaszłyki z grilowanego mięsa 221

patyku. Bo Kofta to szaszłyki z mięsa mielonego, które przyprawiłam w bliskowschodnim, aromatycznym stylu. Zazwyczaj do ich przygotowania używa się jagnięciny, baraniny, czy też wołowiny – ja użyłam naszej polskiej wieprzowiny. Ważne w tym przypadku jest porządne doprawienie mięsa, należy też pamiętać, że nie dodaje się do mięsa jajek. Kofty nadziewa się na patyki do szaszłyków, grilluje lub piecze w piekarniku

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Bułki na burgery i domowe burgery 201

godziny. Następnie posmarować dwa razy rozkłóconym jajkiem, posypać odrobiną sezamu i maku. Piec około 15-17 minut w temp. 200st.  Nadzienie:  1/2 kg mielonej wieprzowiny,  sól, pieprz,  jajko,  5 łyżek bułki tartej,  łyżeczka przyprawy do chili con carne,  sałata,  pomidor,  ogórek,  ser. Mięso urobić z jajkiem, 2 łyżkami bułki tartej

Z miłości do słodkości
Naleśnikowe sakiewki z mięsem 530

zmiksować z mlekiem, przesianą mąką oraz szczyptą soli i olejem na gładkie ciasto. Odstawić na 30 minut.Następnie na odrobinie oleju smażyć duże, cienkie naleśniki. Farsz: 500g mielonej wieprzowiny,  cebula,  marchewka,  mała pietruszka,  kawałek pora,  1/2 czerwonej papryki,  2 łyżki koncentratu pomidorowego,  sól morska z pieprzem (użyłam Kamis),  łyżeczka suszonych pomidorów

Z miłości do słodkości
Gotuj z Julia- podstawowy sos winegret oraz salatka na zimno 369

śledzenia całej akcji i jej przepisów tutaj. Drugi element wpisu to moja wersja jej sałatki z mięsem na zimno. Wg Julii wystarczy jakikolwiek kawałek mięsa duszonej wołowiny, cielęciny, wieprzowiny lub drobiu zamarynować w sosie winegret, dodać kilka warzyw, korniszonów, oliwek, kaparów i pyszna przekąska gotowa. Polecam. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Gyros a'la Edyta 238

który jest tu dodatkiem I ukłonem w stronę mojego synka. Jeżeli nie chcemy robić sosu - tzatziki są wystarczające. Zaczynamy :)  Składniki: ok 300gr piersi z kurczaka ok 200 gr wieprzowiny- np schab 1 cebula 150 ml bulionu kurczakowego 2-3 łyżki oleju Przyprawy : 1 łyżeczka papryki 1/4 łyżeczki pieprzu 1/2 łyżeczki soli po 1 łyżeczce rozmarynu, oregano, bazylii, suchego(...)czosnku 1 łyżka mąki  Przyprawy mieszamy z mąką. Dzielimy na trzy części. Mięsa kroimy na paski. Smażymy na łyżce oleju wieprzowinę zmieszaną z pierwszą częścią przypraw- na dużym ok 5 min. Odstawiamy do miski, I nastepnie dodajemy kurczaka obtoczonego w przyprawach- smażymy tez ok 5 min. Na patelni dodajemy pozostały olej I smażymy poszatkowaną cebulę

Smaki Edyty
Polędwica w sosie korniszonowym 132

porcji gdy trzeba ugotować coś dla 2 osób. Mało tego jak zwykle po gotowaniu wywaru mam dodatkowo warzywa na sałatkę . A sos korniszonowy to doskonały -prosty  dodatek do gotowanej wieprzowiny. Czytaj więcej

Buniabaje w kuchni
Kurczak i warzywa w bulionie 208

tego dodatku babeczkami z kaszy manny , kaszą jaglaną, polentą) , lub ziemniakami. W każdym razie jest to po prostu mocny wywar z warzyw i mięsa ( kury , kurczaka , wołowiny czy nawet wieprzowiny czy koniny) z dodatkami jedzony jako zupa. Ale czasem nie mam ochoty na sytą zupę ( bo taką jest rosół ) i wtedy gotuję mocny bulion i oblewam nim ułożone na głębokim

Buniabaje w kuchni
Kminkowa łopatka 213

Duszona wieprzowina zawsze ma u mnie zwolenników. Powodem jest chyba aromatyczny sos i fakt , że mięso rozpływa sie w ustach. Tym razem upiekłam łopatkę bardzo prosto doprawioną ( przewagę w przyprawach stanowił kminek ziarnisty). Czytaj więcej

Buniabaje w kuchni
Puree selerowo – ziemniaczano- jabłkowe 221

zawsze w takiej samej postaci. Połączenie ziemniaków z selerem nadaje puree lekko orzechowego smaku selera , a dodanie kawałka jabłka powoduje ze staje sie ono doskonałym uzupełnieniem potraw z pieczonej wieprzowiny.                         Czas : 30 minut Składniki : ¼ selera 4 średnie(...)masła i śmietanki . Postawić garnek na małym gazie i mieszając ogrzewać by lekko odparowało. Natkę umyć - osuszyć i pokroić ( same listki). Wymieszać natkę z puree.  Podawać do pieczonej wieprzowiny ( do innych dań też można ale mnie najbardziej sprawdza sie w tym zestawieniu). * Zostało mi pieczeni wieprzowej z marchewką i tymiankiem z wczoraj - z tym , że samego mięsa w odrobinie

Buniabaje w kuchni
Miruna w sosie słodko-kwaśnym 228

Wieprzowina, drób, ryba w sosie słodko-kwaśnym to sztandarowe dania z budki ,, od chińczyka ". I muszę przyznać , że lubię te dania . Jak mam ochotę poeksperymentować w kuchni to biorę się za pichcenie w ,, chińskim" stylu w domu ( oczywiście na skróty). Czytaj więcej

Buniabaje w kuchni
Gulasz z batatami 188

gulasze i zupy gulaszowe bardzo lubimy to eksperymentuję z nimi. Najsmaczniejsza gulaszowa i gulasz jest z wołowiny , ale co tu ukrywać jest droższa/y i dłużej się gotuje . Z wieprzowiny robi się zdecydowanie krócej ,a jest równie pyszny. Czytaj więcej

Buniabaje w kuchni
Polędwica w sosie z owocami 186

Wieprzowina lubi owocowe smaki. A delikatne polędwiczki wspaniale współgrają z lekkim smakiem jabłek i śliwek . Nie zmieniałam nic w przepisie ( po za rezygnacją z gotowej przyprawy bo skończyła się - wiele to smaku nie zmieniło ) -   zdjęcie i przepis z archiwum domowego ( nie mam pojęcia czemu jeszcze nie był wstawiony). Czas : 1 godzina Składniki : 1 średnia polędwiczka wieprzowa 1/2 dużego jabłka

Buniabaje w kuchni

Zapoznaj się z informacją o plikach cookie

KatalogSmakow.pl używa plików cookie, aby zapewnić najlepszą jakość korzystania z naszego serwisu.

Czy możemy używać Twoich danych, by wybierać dla Ciebie reklamy?

Nasi partnerzy zbierają dane i używają plików cookie do personalizacji reklam i mierzenia ich skuteczności. Dowiedz się, jak serwis i partnerzy wykorzystują dane.

AkceptujęNie, dziękuję