którą każdy robi inaczej. Poza sztandarowymi składnikami jakimi są mięso i kapusta inne składniki, oraz ich proporcje nie są już tak oczywiste. Tym razem przygotowałam bigos myśliwski, z mieszanką wieprzowiny dziczyzny, suszonymi śliwkami, grzybami i czerwonym winem. Był pyszny. Spróbujecie? Bigos myśliwski (porcja dla 10-12 osób) 2kg kiszonej kapusty 1 kg białej kapusty 1,5kg różnych gatunków mięs
Zapiski Młodej Żonyarcydzieło.Upieczone w ten sposób mięso jest niezwykle miękkie i soczyste. Sól wyciąga z niego nadmiar wody, a stosunkowo niska temperatura pieczenia powoli uwalnia niesamowity aromat. Zdziwicie się, że wieprzowina może tak smakować! Krojona na zimno dnia następnego:) Łopatka wieprzowa z glazurą jabłkową przepis zapożyczony z magazynu MojeGotowanie:) 1,5kg łopatki wieprzowej kilka gałązek rozmarynu kilka gałązek tymianku
Zapiski Młodej Żonyoctem winnym, 1 łyżką oleju, cynamonem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i odstawiamy na 24 h lodówki. Na drugi dzień, w rondlu z grubym dnem (ja użyłam wok) obsmażamy mięso. Wieprzowinę zdejmujemy z rondla. W tym samym naczyniu smażymy cebulę pokrojoną w kostkę. Dodajemy mięso, zalewamy winem i passatą, dodajemy goździki, liść laurowy, oregano i doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy
Kredowe MenuChoć prawdziwa rolada śląska jest z wołowiny to bardzo często robi się ją z wieprzowiny. W połączeniu z kluskami śląskimi i modrą kapustą tworzy wspaniałe danie kuchni śląskiej w dodatku z przepysznym sosem pieczeniowym powstałym przy pieczeniu rolad. Składniki : łopatka wieprzowa musztarda papryka ogórek konserwowy boczek wędzony cebula sól, pieprz 2-3 łyżki mąki margaryna i olej
Mechanik w kuchniKolejna potrawa przygotowana przez mojego Ukochanego :) Pyszna polędwiczka wieprzowa zapiekana z serem gorgonzola, zawinięta w plastry boczku, podana z puree ziemniaczanym i surówką z selera. Polecam
My Culinary Artrobię obecnie według przepisu teściów nigdy nie była z nazwy czerwonym barszczem a buraczkową. Dlaczego ? Pewnie dlatego, że robi się ją inaczej .. :) Składniki: 20 – 30 dag mięsa ( wołowina, wieprzowina lub drób) 1 kg czerwonych buraków 3 marchewki 1 pietruszkę 1 por 1 seler 3 łyżki mąki pszennej 250 ml śmietany kwaśnej najlepiej 18 % 2 liście laurowe kilka ziaren
Na słodko lub wytrawnieŚwięta tuż tuż, więc wzięłam się za robienie pasztetu. Wyszedł naprawdę pyszny. Polecam :-) Pasztet wzięłam z TEJ strony. Pasztet domowy Składniki: 1 kg wieprzowiny 1 kg wołowiny ½ kg boczku 3 średnie cebule i pokrojone w plastry 2- 3 bułki 50 g wątróbki 4 – 5 jajek sól, majeranek, 5 ziarnek ziela angielskiego 3 listki laurowe
Na słodko lub wytrawnieprzepisu wyszło mi 14 sztuk. Składniki na ciasto: 1,5 kg surowych ziemniaków 4 ziemniaki gotowane 6 – 8 łyżek mąki ziemniaczanej Składniki na nadzienie: 500 g wieprzowiny ( u mnie łopatka) 3 marchewki ½ selera 2 pietruszki 2 kostki rosołowe 3 listki laurowe Kilka kulek ziela angielskiego 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka bazylii Sól do smaku 1 jajko
Na słodko lub wytrawnieJako że jestem chora i nie wolno mi za bardzo wychodzić z łóżka, mój Ukochany przygotował dla mnie obiad - Pyszną zapiekankę makaronową z beszamelem, mięsem mielonym
My Culinary Artwątróbkę szpikuje się kawałkami słoniny, a następnie dusi w białym winie, cytrynie, musztardzie i estragonie. Brzmi niezwykle ciekawie. W książce są przepisy na różne rodzaje mięsa – cielęcinę, wołowinę, wieprzowinę, baraninę, królika. Każdy mięsożerca znajdzie coś dla siebie. Książkę można kupić tutaj . Rostbef marynowany w winiaku z grillowanym halloumi i prawdziwkami SKŁADNIKI (porcja dla jednej osoby) Rostbef – kawałek
OstryKęssoczyste, a to dla mnie w dobrych mielonych jest najważniejsze. Te kotlety za każdym razem wychodzą tak samo pyszne. Postawą jest mięso. Musi to być dobre świeże mięso. Sama wieprzowina np. łopatka wieprzowa lub jeśli ktoś tak woli – pół na pół z wołowiną np. antrykot, łopatka. Mięso mielimy sami. Paczkowane mielone mięso nie wchodzi w grę. Nie dodajemy żadnego
OstryKęswtedy piec 1 h 40 min. wtedy chyba lepiej przejdą pomidorowym sosem. Jakby ktoś wypróbował ten sposób to niech da znać:-) Składniki: 50 dag mięsa mielonego (pół na pół wieprzowina i wołowina) szklanka ryżu 2 średnie cebule nieduża główka białej kapusty 50-70 dag startej na tarce o dużych oczkach marchwi olej sól, pieprz Sos: duża puszka koncentratu pomidorowego
IMPRESJA SMAKUprowansalskimi, pieprzem cayenne i szczyptą soli. Mięso mielone podsmażam na patelni, dodaję jeden wyciśnięty ząbek czosnku, szczyptę soli, pieprz. Gdy wieprzowina jest gotowa dodaję do niej wcześniej uduszone warzywa. Wszystkie składniki dokładnie mieszam. Nagrzewam piekarnik do 180 °C. Z cukinii za pomocą małej łyżeczki, wydrążam gniazda nasienne. Do powstałych wgłębień, kładę
Zdrowo i kolorowowysoką zawartością cysteiny i metioniny. Cysteina to aminokwas siarkowy występujący w soi, spirulinie, wołowinie, wieprzowinie, mięsie z kurczaka i indyka, soczewicy, ciecierzycy, czerwonej fasoli, groszku, czosnku oraz jajach. Ciekawostką jest fakt, iż cysteina wiąże się z metalami ciężkimi, usuwa je z organizmu oraz zapobiega gromadzeniu
Życie na widelcuSkładniki masa mięsna: 500 g mielonej wieprzowiny 1 całe jajko 1/2 łyżeczki majeranku 1 łyżeczka majeranku 1 roztarty ząbek czosnku 1/3 szklanki bułki tartej 1/2 łyżeczki papryki słodkiej Sól pieprz do smaku Farsz: 250 g pieczarek 1 cebula olej do smażenia sól, pieprz Do posypania Starty żółty ser Ja zaczynam od przygotowania farszu. Pieczarki ścieram na tarce o grubych oczkach
O kuchni z uczuciem