wieprzowina - 8831 przepisów (strona:180/589)

Rolada śląska-wyśmienita-Rinderrouladen i gadżet na przyprawy 178

wedle tradycyjnej receptury sklada sie z przedniej jakosci miesa wolowego ,od srodka posmarowanego musztarda,z farszem z boczku,ogorka konserwowego i krojonej cebuli.To cala tajemnica przepysznych rolad slaskich.Oczywiscie zadna wieprzowina nie wchodzi w gre,ktora serwuje niestety juz wiekszosc restauracji,ze wzgledu na nizsza cene miesa.Tu kibicuje goraco Magdzie Gessler,ktora zmienia oblicza polskich restauracji,dbajac o zachowanie regionalnych potraw

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Rozmaryn-przyprawa,ktora chroni oczy 138

jest niezwykle aromatycznym zielem o gorzko-korzennym smaku.Stanowi jeden z podstawowych skladnikow mieszanki ziol prowansalskich.Doskonale nadaje sie do przyprawiania ryb i miesa,Dobrze komponuje sie z baranina,dziczyzna,jagniecina,wieprzowina i cielecina.Mozna nim przyprawiac takze salatki,makaron,pizze i ziemniaki.Nadaje niezwykly aromat likierom,winom i wodkom. U P R A W AW polskich,takze i niemieckich warunkach pogodowych rozmaryn

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Kassler z kiszoną kapustą pieczony w rękawie 194

Kassler (Kasseler) to zapeklowana i lekko podwedzana wieprzowina,ktora mozemy upiec,ugotowac usmazyc i podac w towarzystwie kapusty,jarmuzu,brukwi badz kapusty kiszonej.Moga to byc zeberka,schab,karczek lub boczek.Kassler obok Sauerbraten to dwa sztandarowe dania kuchni niemieckiej.Nazwa nie pochodzi jednak od miasta Kassel,ale od pana Cassel,pewnego masarza z Berlina,ktory jest jego autorem.Ten berlinski klasyk podbil swoim

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Oryginalny prezent dla miłośnika grillowania – domowa przyprawa do dań z grilla 154

proszku¼ szklanka soli cebulowej ¼ szklanki czarnego pieprzu¼ szklanki białego pieprzu1 łyżka musztardy w proszku1 łyżka startego imbiru Cytrusowa przyprawa do grilla Ta przyprawa jest świetna do wieprzowiny i drobiu, możemy używać jej samodzielnie albo z ulubionym sosem barbecue. Składniki: ¼ szklanki cukru¼ szklanki soli koszernej 3 łyżki chili w proszku1 łyżeczka mielonego kminku1 łyżeczka suszonego oregano1 łyżeczka mielonej kolendry1

naRuszcie
Kartacze z mięsem 232

dodać do surowych ziemniaków. Wbić żółtka i wszystko razem wymieszać.Następnie przygotować farsz. Jedną cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na masełku. Wymieszać z mieloną wieprzowiną i dodać bułkę tartą. Doprawić pieprzem, majerankiem i ewentualnie solą do smaku.Ciasto dobrze wyrobić, odrywać po kawałku, robić placki wielkości dłoni, nadziewać farszem i formować okrągłe kluski zwężające

Świat Domowej Kuchni
Indyk w migdałach 167

płatków migdałowychsólpieprzolej do smażeniaJuż od wielu lat widać, że Polacy pokochali mięso z indyka. W wielu rankingach widać, że stało się ono trzecim, najbardziej popularnym mięsem po kurczaku i wieprzowinie. Najprawdopodobniej indyki pojawiły się w Polsce około 1560 roku. Dzisiaj zaprezentuję troszkę inną wersję kotletów z indyka, które mogą urozmaicić nasz obiad.Mięso osuszyć, pokroić na plastry w poprzek włókien

Świat Domowej Kuchni
Klopsiki zapiekane z makaronem w sosie śmietanowym z porami 345

mielonego mięsa drobiowego (można też użyć wieprzowiny)20 dag makaronu penne1 spory por - biała część2 szklanki mleka1 szklanka śmietanki 18%1/2 szklanki startego żółtego sera1 jajkogarść drobno posiekanej natki pietruszki1 łyżka masła1 łyżka pszennej mąkisólświeżo zmielony czarny pieprzDodatkowo:masło do wysmarowania naczynia żaroodpornegoKlopsiki zapiekane z makaronem w sosie śmietanowym i z porami - to bardzo proste, ale za to efektowne

Świat Domowej Kuchni
Karkówka w herbacie 248

Nie , tytuł absolutnie nie jest żartem!Dziś mam dla Was fantastyczny przepis na niesamowicie smaczną karkówkę ( karczek / schab karkowy ).Mięso jest niezwykle kruche i niesamowicie soczyste.Wprost

Ostra na Słodko
Pasztet z dzika 150

duszyczkom weszłam w  posiadanie świeżego mięsa z dzika i jak co roku, postanowiłam zrobić z niego pasztet.  Czasami jak mam mniej mięsa robię pasztet mieszany, z dodatkiem wieprzowiny. Tym razem mogłam zaszaleć i pasztet jest w stu procentach dziczy. I rewelacyjny.Pasztet z dzikaProporcje na 4 foremki po 500 gCzas przygotowania: 4 godzinySkładniki:1000 g mięsa (karkówka, łopatka

Kulinarne przygody Gatity
Cukinia zapiekana z mięsem mielonym 161

Składniki:2 cukinie0,5 kg mielonej wieprzowiny100 g ryżupół czerwonej i pół żółtej papryki1 cebula1 ząbek czosnku500 ml przecieru pomidorowegosól, pieprz, zioła (bazylia, oregano, zmielona czerwona

upichcic
Chili con carne 111

potrawy do miękkości poprzez stopniowe dolewanie bulionu. Dzięki temu mięso i papryka stają się delikatne i nabierają słodyczy. Odpowiednie przyprawy nadają daniu wyrazistości i pikanterii.Składniki:500 g mielonej wieprzowiny (choć najlepiej użyć mięsa wołowego)2 małe papryczki chili2 słodkie czerwone papryki2 puszki czerwonej fasoli1 cebula3 ząbki czosnku1 puszka obranych pomidorów w kawałkach lub 4 świeże (obrane i pokrojone

Food Square
Papryki faszerowane chili con carne 181

moim ulubionym chili con carne i podałem je z sosem guacamole. Może i Wy skusicie się na odrobinę Meksyku w Waszej kuchni? (:Składniki (na 4 porcje):500 g mielonej wieprzowiny (choć najlepiej użyć mięsa wołowego)4 średniej wielkości czerwone papryki2 małe papryczki chili1 puszka czerwonej fasoli1 cebula3 ząbki czosnku300 ml pasty pomidorowej (lub 1 puszka pomidorów)200 ml bulionu warzywnego1

Food Square
Węgierska zupa gulaszowa 179

Bogracz (bogrács), bo tak nazywa się kociołek (a także potrawa), był właściwie jedynym naczyniem, z jakim nie rozstawali się pasterze.Składniki:1 kg udźca cielęcego (można zastąpić wołowiną lub wieprzowiną)2 duże cebule2 łyżki smalcu4 ząbki czosnku2 łyżki słodkiej papryki w proszku 3 czerwone paprykipuszka krojonych pomidorów (400 g)1,5 l bulionu wołowego2 liście lauroweziele angielskie2 średnie marchewki1

Smakowity Blog Kulinarny
Bulion rybny z zielonymi tortellini z rybą 147

odpornościowego, zmniejszając stan zapalny w organizmie i łagodząc objawy infekcji. Jest daniem występującym w każdej części świata. W Azji do bulionu gotowanego przez wiele godzin dodaje się, oprócz makaronu wieprzowinę, kaczkę, kurę albo owoce morza, a także świeże dodatki: kiełki soi, chili, kolendrę, trawę cytrynową, sok z limonki. W mojej kuchni często pachnie gotującym się rosołem z kury, który podaję

Smakowity Blog Kulinarny

Proponowane wyszukiwania