każdej strony, odwracając na drugą stronę, kiedy spód będzie już odpowiednio przysmażony. Po podaniu można opcjonalnie skropić odrobiną soku z cytryny. Uwaga - wołowinę można zastąpić cielęciną, ale nigdy nie wieprzowiną, która w kuchni arabskiej nie jest wykorzystywana
Kulinaria - potrawy z różnych stron światamój ulubiony przepis na żeberka. Niestety w większości krajów arabskich wieprzowina jest bardzo trudno dostępna (czasami można ją kupić w specjalnych sklepach dla ekspatów), a w Arabii Saudyjskiej całkowicie zabroniona. Pozostaje mi więc jedynie podać Wam przepis, z którego sam mogę skorzystać tylko podczas przyjazdów do Polski. Składniki 1,5 kilograma żeberek wieprzowych oliwa lub olej do smażenia
Kulinaria - potrawy z różnych stron światapuszkę. Koledzy dowożą mi co prawda pasztet drobiowy z Polski, ale jak tylko Gadzina przyjedzie to zrobimy wreszcie pasztet domowy po saudyjsku :) Składniki: około 1 kg tłustej wielbłądziny (wieprzowiny tutaj nie ma, w polskich warunkach byłaby to karkówa lub łopatka i podgardle lub tłusty boczek) około 1 kg tłustej wołowiny 0,5 kg cielęciny 0,5 kg wątrobek
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataZachciało nam się bigosu. Problem w tym, że kiszonej kapusty w Arabii Saudyjskiej nie ma (podobnie jak wieprzowiny czy alkoholu). Nie było więc innego wyjścia, jak ukisić kapustę samodzielnie, a ponieważ nigdy tego nie robiliśmy, więc ponownie wykorzystaliśmy rady Futrzaka Argentyńskiego . Poniżej przepis podesłany przez naszą niezastąpioną w kuchni Koleżankę z Buenos Aires Składniki 5 kg poszatkowanej kapusty
Kulinaria - potrawy z różnych stron światasiebie. Poprosiła, a raczej kazała mi stworzyć przepis na żeberka na ostro. Jest to co najmniej zadanie trudne, biorąc pod uwagę, że w Arabii Saudyjskiej nie ma wieprzowiny . Przepis poniższy jest więc wariacją opartą na mojej wyobraźni smakowej. Wypróbować go nie mam jak, dopóki nie wrócę do Polski, więc będę wdzięczny za Wasze recenzje :) Składniki
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataczasu miałem ochotę na domowe wędliny, ale zawsze brakowało na to czasu. Teraz w przerwie między kontraktami korzystam z możliwości, które daje mi pobyt w Polsce czyli dostępu do..... wieprzowiny :) Od PanaBoczka (to nie żart, tylko nick internetowy mojego Kolegi z forum wędlinydomowe.pl ) - dostałem przepis na domową białą kiełbasę. A, że trzeba było zrobić próbę generalną przed świętami
Kulinaria - potrawy z różnych stron światamięśnie są bardzo wyrobione, mocno ukrwione i mało otłuszczone. Mięso z dzika jest wyjątkowo jędrne i jednocześnie soczyste. Jego wykwintny aromat i ciemnoczerwona barwa wyraźnie odróżnia je od wieprzowiny. Przepis znajdzie się w e-booku kulinarnym z potrawami z mięsa, do którego przygotowania zostałam zaproszona przez redakcję serwisu ZpierwszegoTłoczenia.pl i Fooder.pl. Lista składników: 1000 g karkówki z dzika
Smakowity Blog KulinarnySkładniki: 1 kg mięsa mieszanego (połowa wieprzowiny, połowa wołowiny), 1 – 2 jajka, 2 – 3 łyżki kaszy manny, 2 czerstwe bułki, 2 szklanki mleka, 1 – 2 cebule, 3 ząbki czosnku, majeranek, posiekana, pietruszka, sól, vegeta, pieprz, papryka w proszku, olej. Przygotowanie: Bułki namoczyć w mleku. Cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć wraz z rozmiażdżonym czosnkiem na złoty kolor. Do mięsa
kulinarnajamka.blogspot.comSkładniki: 2,5 kg kiszonej kapusty, 1 kg wieprzowiny od szynki, 500 g wołowiny, 300 g kiełbasy, 200 – 250 g boczku wędzonego, grzyby suszone lub pieczarki, 3 – 4 cebule, 3 – 5 ząbków czosnku, 1 – 3 liście laurowe, parę ziaren jałowca, sól, vegeta, pieprz ziarnisty i ziołowy,, cukier, 1 łyżka miodu, 200 ml czerwonego wina, koncentrat pomidorowy, ketchup, majeranek
kulinarnajamka.blogspot.combłyskawiczne ciasto pomarańczowe ciasto kawowe z czekoladą,orzechami i gruszkami puchaty sernik Helenki ciasto czekoladowe na białkach Mięsa: karkówka Adama kurczak na butelce roladki drobiowe boczek pieczony w folii wieprzowina w carry karczek pieczony w rękawie pieczeń z selera - dla tych co nie jadają mięsa klops z mięsa mielonego galaretka z mięsa wieprzowego gotowanego w szybkowarze klops z jajkami
Proste Potrawyszczególnie zimowa, bo z pierzynką ;) A pod nią ukrywa się aromatyczna dziczyzna z warzywami. Gwarantuję, że będzie pysznie. Jeżeli jednak nie lubicie dziczyzny, możecie zamienić ją na wołowinę lub wieprzowinę (wtedy czas duszenia ulega skróceniu). To danie dedykuję wszystkim wspaniałym Dziadkom :) Składniki dla 4 osób: 500 g mięsa jelenia (np.z udźca) 2 cebule 200 g marchewki 150 g wyłuskanego zielonego
Pełny talerzgrzyby suszone lub świeże. Ja z nich rezygnuję ze względu na małe dzieci. Składniki na 2 keksówki 30cm: 200 g wątróbki drobiowej ½ szklanki mleka 500 g wołowiny 500 g wieprzowiny 400 g surowego boczku lub podgardla 500 g mięsa kurczaka lub indyka 2 liście laurowe 6 kulek ziela angielskiego + ziele mielone 6 ziaren czarnego pieprzu + pieprz świeżo mielony 3 nieduże
Pełny talerzTymiankowe rillettes z gęsi z jabłkową nutą Rillettes jest smarowidłem z kuchni francuskiej. W dużym uproszczeniu to coś pomiędzy pasztetem, a smalcem. Klasyczne przyrządzane jest z wieprzowiny (Rillettes de porc), ale można użyć również innego mięsa. Ja wybrałam gęś, która po długotrwałej kąpieli w tłuszczu zamieniła się w boski specjał. Mięso stało się delikatne, mięciutkie i rozpływające w ustach. Dodatek
Pełny talerzAromatyczna, kruchutka szynka wieprzowa pieczona w piwie - świetna na ciepło (krojona w grubsze plastry i polana wytworzonym sosem) , jak i na zimno do kanapek. SKŁADNIKI 1
Moje Kuchenne RewelacjeSKŁADNIKI 1,5 kg wieprzowiny 300 g pieczarek 1 opakowanie mrożonej włoszczyzny pęczek natki pietruszki (posiekać) 3 garści suszonych grzybów (zalać wrzątkiem i odstawić na noc) 1 duża cebula czerwona (posiekać) 1 mała czerwona papryka (posiekać) 3 liście laurowe 3 ziarenka owoców jałowca pieprz kolorowy 2 łyżki czosnku granulowanego jogurt naturalny (200 ml) sól himalajska świeżo mielony pieprz
ClauditteMissCooking