wielkanocna - 5554 przepisów (strona:122/371)

Bezglutenowy kokosowo-malinowy mazurek wielkanocny 124

Następnie równomiernie rozłóż masę kokosową. Całość wstaw ponownie do piekarnika rozgrzanego do 180 C na około 40 minut. Wierzch ma się ładnie zezłocić. Smacznego Artykuł Bezglutenowy kokosowo-malinowy mazurek wielkanocny pochodzi z serwisu %%http://www.greenscarf.pl/%%.

greenscarf
Pasztet z ciecierzycy 106

Wielkanoc już puka do naszych drzwi. Za chwilę dom wypełnią zapachy domowych wędlin, chrzanu, aromaty pieczonych bab czy mazurków. Jedną z potraw na wielkanocnym stole jest pasztet, a ja co roku mam dylemat, jaki pasztet upiec. Kiedyś były to pasztety mięsne, np. z indyka , z królika, ale jakiś czas temu odkryłam smak pasztetów wegetariańskich. Pasztet jaglano-pieczarkowy skradł już podniebienia

Obiad gotowy
Kakaowa tarta z kremem z awokado (bez glutenu, cukru białego, laktozy, wegańskie) 98

Kochani czytelnicy! Już niebawem święta więc i my oddamy się w wir pracy przedświątecznej a później rodzinnej atmosferze. Dlatego już dziś pojawia się ostatni przepis z Wielkanocnym akcentem i chciałybyśmy życzyć Wam ciepłych i rodzinnych chwil wśród pysznego jedzonka 😊 Wykorzystajcie te dni jak najlepiej i naładujcie się pozytywną energią 💚      Składniki: Kruchy kakaowy spód -90 g skrobi ziemniaczanej

Candy Pandas
Owsiane ciasto z jabłkami i kremem daktylowym 123

Dziś zapraszam Was na kolejną wielkanocną kulinarną inspiracje. Tym razem nie będzie to taki tradycyjny świąteczny przepis, ale smakowita gratka dla tych, którzy nie przepadają za słodkimi sernikami czy drożdżowymi babami pełnymi bakalii. Moja propozycja to owsiane ciasto z jabłkami i kremem daktylowym, czyli deser, który można jeść bez większych wyrzutów sumienia, ponieważ zawiera minimalną ilość cukru i tłuszczu

Kulinarne przygody Gatity
Biała kiełbasa pieczona w piwie, musztardzie i miodzie 215

Biała kiełbasa pieczona w piwie, musztardzie i miodzie – to kolejna propozycja na wielkanocny przepis . Na blogu znajdziecie już przepis na pieczoną białą kiełbasę w sosie chrzanowym lub zapiekaną w cebuli, a tym razem postawiliśmy na białą kiełbasę w piwie i musztardzie . Na większości polskich stołów biała kiełbasa podawana jest gotowana (parzona) z kleksem musztardy lub chrzanu. Warto jednak

Kulinarne Przeboje
Barszcz biały na domowym zakwasie 121

Barszcz biały na domowym zakwasie – to druga, tuż obok żurku tradycyjna zupa na naszym wielkanocnym stole. Jest on o niebo lepszy niż taki “gotowiec barszcz biały” kupowany często przez Polaków. Fakt, że wymaga on nieco więcej nakładu pracy, ale uwierzcie mi, że się opłaca :) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Jaka jest różnica między barszczem białym a żurkiem? Barszcz biały

Kulinarne Przeboje
Roladki z szynki z serkiem śmietankowym 193

Roladki z szynki z serkiem śmietankowym to pyszna propozycja na przekąskę na śniadanie wielkanocne, ale także super przekąska na imprezę, spotkanie rodzinne czy ze znajomymi. Wykonanie tych roladek nie wymaga zbyt wielu składników i jest dość proste w wykonaniu. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Takie roladki z szynki oczywiście można zrobić z samym nadzieniem śmietankowym, aczkolwiek dodatek pieczarek i ogórków nadaje

Kulinarne Przeboje
Ciasto Jajko sadzone 137

Jajko sadzone – to idealne ciasto na Wielkanoc . Pyszny sernik bez pieczenia z dodatkiem brzoskwiń swoim wyglądem rzeczywiście przypomina jajka sadzone, a właśnie jajka kojarzą się z symbolem świąt wielkanocnych. Podane niżej składniki dotyczą blaszki o wymiarach 23 cm x 28 cm. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasto Jajko sadzone – Składniki: Ciasto Jajko sadzone – Składniki na spód i poncz

Kulinarne Przeboje
Jajka w sosie tatarskim 124

Jajka w sosie tatarskim – to propozycja nie tylko na wielkanocne śniadanie, ale także np. na imprezową przekąskę. Idealnie ugotowane na twardo jajka w sosie o intensywnym smaku domowego sosu tatarskiego, to danie, które na pewno zasmakuje każdemu. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Jajka w sosie tatarskim – Składniki: Składniki na sos tatarski: 4 czubate łyżki majonezu (najlepiej o intensywnym smaku

Kulinarne Przeboje
Jajka faszerowane suszonymi pomidorami 91

Jajka to nieodłączny element Wielkanocy. Można je serwować na wiele sposobów. Dziś przygotowałam dla Was faszerowane suszonymi pomidorami. Nie tylko będą ozdobą wielkanocnego stołu, ale przede wszystkim smaczną przekąską

Z Hrabiną w kuchni
Wyjątkowe ozdoby na Wielkanoc i nie tylko - recenzja 107

bardzo sprawnie. Wszystkie dekoracje są śliczne i starannie wykonane. Z pewnością ich oryginalność zachwyci niejedną osobę, która lubi takie nietuzinkowe dodatki z duszą i charakterem. Jeśli chodzi o ozdoby wielkanocne to pracownia oferuje ich dość spory wybór. Można zamówić przeróżne pisanki do postawienia lub zawieszenia na ozdobnym sznureczku, baranki, kurczaczki, zajączki, gałązki... Jest z czego wybierać! Koniecznie zajrzyjcie do sklepu

Di gotuje
Babka kokosowa - miękka, puszysta i łatwa do przygotowania 135

Babka, którą możecie upiec kilka dni przed świętami wielkanocnymi. Po upieczeniu ciasto będzie miękkie, puszyste i lekko kokosowe w smaku. Najlepszy jest wierzch  babki, który po upieczeniu będzie lekko chrupiący. Wbrew pozorom wiórki kokosowe nie są wyczuwalne w babce. 😊 Składniki na formę keksową o długości 25 cm: 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej (250 g) 1 i 1/4 szklanki

Ugotować
Jajka faszerowane tuńczykiem w dwóch wersjach 122

Przygotowania do świąt wielkanocnych nabierają tempa, a ja mam dla Was kolejny przepis na pyszne jajka faszerowane. Tym razem przygotowałam jajka faszerowane tuńczykiem w dwóch wersjach . Pierwsza wersja to jajka z bardzo pikantnym farszem z tuńczyka, drugie nieco łagodniejsze z dodatkiem sosu sweet-chilli. Obie wersje niezwykle smaczne i z pewnością każdy znajdzie tu swoje smaki. Ponieważ ja lubię ostre

Codzienne Gotowanie
Mazurek bakaliowy z kremem 79

Czas mazurków zbliża się szybkimi krokami. Chyba w czasie Świąt Wielkanocnych goszczą na stołach w większości domów. Zachęcam do wypieku mazurka bakaliowego jednego z lepszych jakie jadłam. U mnie znika błyskawicznie. Najlepiej smakuje na drugi,trzeci dzień, więc upieczmy nie co wcześniej. A oto przepis. Składniki 200 g masła 250 g mąki krupczatki przesianej 250 … Czytaj dalej Mazurek bakaliowy

gotuj ze mną
Skórka pomarańczowa – przechowywanie skórki pomarańczowej 76

Przepis na przechowywanie skórki pomarańczowej pochodzi z Praktycznego kucharza warszawskiego z 1889 roku. Skórki tak przygotowane można używać do ciast, na przykład do bab wielkanocnych a syropem który się utworzy można aromatyzować również leguminy i kompoty. skórki pomarańczowe, cukier Pomarańcze dokładnie umyć. Oczywiście najlepsze są ekologiczne. „ Trzeba skórkę starannie obrać z białych włókien, pokrajać w cienkie paseczki i układać

królestwo garów