bazie masy krówkowej i serka mascarpone z dodatkiem kawy rozpuszczalnej. Muszę przyznać, że jestem zachwycona tym mazurkiem. Jeden z najlepszych jakie jadłam! Mazurek kawowy w kształcie pisanki zapewne ozdobi wielkanocny stół, a miłośnikom kawy na stałe wpisze się w świąteczne menu. Bardzo polecam! Składniki: Kruche ciasto: 2 szklanki mąki 180 g masła 3 żółtka 3 łyżki cukru pudru 2 łyżki
Oryginalny smakŚwięta Wielkanocne zbliżają się wielkimi krokami ( ależ ten czas leci! ). Mam nadzieje, ze przepisy z bloga zagoszczą na Waszych stołach ( czekam jak zawsze na Wasze zdjęcia! ). Świąteczne baby , mazurki, pyszne serniki , makowce i wiele innych ciast w te szczególne dni będzie zachwycać rodziny, najbliższych, przyjaciół. Dzisiaj, zainspirowana współpracą z marką Kasia przygotowałam dla Was przepis na pyszne brzoskwiniowe ciasto
Ostra na Słodkogotować białą kiełbasę? To pytanie ostatnio często się pojawia, gdyż Wielkanoc tuż tuż. Tradycyjnie podaje się ją na śniadanie wielkanocne . Przygotowuje się ją na kilka sposobów: smażoną, pieczoną w piekarniku, jako dodatek do żurku lub barszczu białego, a także najprościej jako gotowaną (a właściwie parzoną) w wodzie. Jak prawidłowo ugotować, a raczej parzyć surową biała kiełbasę , by była idealna
Kulinarne Przebojebrokuła i jajka już w różnych kombinacjach pojawiała się u nas na blogu. Czasami robimy ją w wersji podstawowej z pomidorem, a czasami w bardziej rozbudowanej wersji, stricte wielkanocnej jak sałatka z brokułem, jajkiem i białą kiełbasą . W poniższym przepisie idealne połączenie brokuła i jajek zostało wzbogacone pysznym sosem miodowo-musztardowym na bazie musztardy francuskiej. Całość świetnie komponuje się
Kulinarne Przebojeuwielbiałam. Teraz robię je na wigilię czy na Wielkanoc, są wyśmienite i przypominają mi moje młode lata. Lubicie śledzie? jadacie śledzie często czy tylko na święta? Na wielkanocny, świąteczny stół będą jak znalazł. Inne przepisy na śledzie znajdziecie pod linkiem . Korzenne śledziki mojej babci. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanieczęstym gościem na naszym stole . Wszyscy ją lubią i mimo wielu nowości ,gotowane warzywa w majonezie ciągle są w ścisłej i nie pobitej czołówce Ta wersja nadaje się na Wielkanocne śniadanie, jak każda inna ale dzięki dodatkowi majeranku, zyskuje naprawdę wiele w smaku i oryginalności . Natomiast czosnek , cóż jest idealnym dodatkiem , chyba ,że ktoś go nie lubi , ale wtedy należy
Ogrodnik w podróżyBabka tulipan jest bardzo efektowna, kolorowa i smaczna. Idealna na Święta Wielkanocne Składniki: Ciasto: 250 g masła 1 szklanka cukru 1 cukier waniliowy 6 jajek 2 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/3 szklanki oleju szczypta soli odrobina aromatu waniliowego 1 budyń waniliowy 1 kisiel żurawinowy lub malinowy 2 łyżki maku 2 łyżki kakao odrobina czerwonego barwnika spożywczego
Podróż w kulinariaMagda Na wielkanocnym stole koniecznie musi pojawić się sałatka z jajkiem, często jest to tradycyjna i pyszna sałatka jarzynowa, ale nie ukrywam, że w świątecznej bieganinie, trochę nie mam czasu na obieranie, gotowanie i krojenie tych wszystkich składników. Równie pyszna i zdecydowanie szybsza będzie sałatka brokułowa z rzodkiewką i bardzo wielkanocno-świątecznymi dodatkami – tradycyjnym jajkiem i pikantną rzeżuchą
Smaczna StronaMagda Delikatny i leciutki biszkopt, do tego maślano-śmietankowy krem i słodkie, urocze czekoladowe jajeczka to wspaniałe połączenie dla tych ślicznych wielkanocnych babeczek. Do tego jest to pyszna słodkość, idealna do podania na świąteczny podwieczorek. Dodatkowo, są proste i szybkie do zrobienia – większość pracy wykonuje za nas mikser, a im chaotyczniej wyszprycowany krem, tym efekt gniazdka lepszy. Składniki
Smaczna StronaZupa chrzanowa z domowym chrzanem to pozycja obowiązkowa na wielkanocnym stole. Jest prosta do przygotowania, bo gotuje się ją wywarze z białej kiełbasy, którą i tak musicie ugotować do śniadania, więc warto tak ją ugotować by potem móc zrobić właśnie tę zupę. Polecam. Palce lizać. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikmieszała je, tworząc ten wyjątkowy deser. Zapraszam Was na dzisiejszy przepis na tradycyjn ą Pastiera Napoletana, ciasto, bez którego wielu Włochów, nie wyobraża sobie świąt Wielkanocnych. SKŁADNIKI Kruche ciasto 500 g m ą ki pszennej 230 g masła 200 g cukru 1 jajko 2 żółtka skorka otarta z 1 cytryny Nadzienie 580 g ugotowanych
La grande e la piccola cuocasię święta, a jak święta to i sałatka na świąteczny stół się przyda! Sałatka z majonezem, ale też ogólnie majonez jest dla mnie czymś, bez czego święta Wielkanocne nie smakują już tak dobrze, dlatego w racjonalnych ilościach majonezu nie odmawiam, bo jest po prostu pyszny i niestety nic go nie zastąpi. Przepisy na sałatki: Sałatka ryżowa Sałatka
MamaOskarkapiana z białek, a także orzechy z migdałami. Mazurek z Kłodawy to proste ciasto z niewyszukanych składników, które jednak warte jest miejsca na świątecznym stole. Przepis pochodzi z publikacji „Wielkanocne smaki”, wydanej przez Stowarzyszenie Lokalna Grupa Działania „Liwocz”, a podzieliły się nim panie z Koła Gospodyń Kłodawa. Mazurek z Kłodawy - kuchnia podkarpacka Składniki na blaszkę 25x35 cm: 500 g mąki
Trzeci talerzSezon na wypieki wielkanocne został otwarty. Babeczki, bułeczki i sernik już gotowe. Oczywiście na stole wielknanocnym nie może zabraknąć babki. Dzisiaj babka z makiem i ajerkoniakiem, czyli w wersji dla dorosłych. Mięciutka, pachnąca i bardzo smaczna. Nawet tacy, którzy twierdzą, że nie lubią maku, zajadają się tą babka. Jest na proszku do pieczenia i dość szybko się ją robi
dolcevitainmykitchen