Sałatka ziemniaczana z marynowanymi grzybami to nieco odmienna od tradycyjnej sałatka jarzynowa. Będzie świetną potrawą na wielkanocnym stole. Nie wiem jak jest u was, ale u mnie rodzina nie wyobraża sobie świąt i innych uroczystych okazji bez sałatki jarzynowej, a ja żeby nie popaść w rutynę staram się ją przygotowywać w różnych wersjach. Tym razem padło na dodatek grzybów marynowanych
e-PrzepisyKulinarneJajka faszerowane to tradycyjna wielkanocna przystawka. Idealnie sprawdzi się jako starter do świątecznego, niedzielnego śniadania jak i przed obiadem, czy po prostu zakąska na stół. Warto przygotować je wcześniej, by składniki i smaki farszu dobrze się ze sobą połączyły. Składniki 300 gramowy słoiczek suszonych pomidorów 50 gram prażonych pestek słonecznika garść świeżej bazylii łyżeczka świeżo mielonego
Życie zaczyna się w kuchniPiękna, wiosenna pogoda sprzyja przygotowywaniu sałatek. Dziś przedstawiam pomysł, który świetnie sprawdzi się na wielkanocnym stole. Sporo w niej zielonych dodatków, którymi są kiełki i mrożony groszek o intensywnym kolorze, którego nie da się zastąpić niczym innym. Składniki : 200 g pomarańczowego sera 5 łyżeczek pesto 300 g mrożonego groszku Hortex dymka 5 jajek 5 łyżeczek majonezu 4 rzodkiewki kiełki
Weekendy w domu i ogrodziemoże znaleźć się na szwedzkim stole. Jest to fajna sałatka na imprezę Ja zrobiłam ją również z myślą, że być może zechcecie wykorzystać ten pomysł na zbliżające się święta wielkanocne. Ja na pewno ją przygotuję! Przepisy na sałatki: Sałatka makaronowa Sałatka z pora Sałatka brokułowa Sałatka śledziowa Sałatka pieczarkowa Oprócz kurczaka mamy również kilka innych składników, które świetnie ze sobą
MamaOskarkafrancuska przystawka podawana na zimno, często jako rodzaj pasztetu. Ta, z racji swoich składników, doskonale sprawdzi się na eleganckie śniadanie, gdy mamy gości. Cudownie będzie prezentować się także na Wielkanocnym stole. Bazę przystawki stanowią bulion, kremówka i dobrej jakości majonez – dzięki nim terrina jest idealnie zbalansowana i oprócz pieczywa nie potrzeba jej nic więcej. Ja do przygotowania bazy użyłam
Poezja smakusmak, co zawdzięcza wykorzystaniu soku i skórki otartej z cytryny. Według mnie nie potrzebuje już żadnych dodatków, ale można ją oprószyć cukrem pudrem lub polukrować. Przepis pochodzi z publikacji „Wielkanocne smaki” wydanej przez Stowarzyszenie LGD „Liwocz”. Babka łaciata - kuchnia podkarpacka Składniki: 6 dużych jajek 250 g margaryny 1 szklanka cukru (w oryginale 1 i 1/2 szklanki) 1 niecała szklanka mąki
Trzeci talerzOtwieram sezon wielkanocnych przepisów na blogu :) Jako pierwszy mazurek. Do tej pory przygotowywałam taki wypiek może ze dwa lub trzy razy. W moim rodzinnym domu nie było tradycji pieczenia mazurka, pojawiał się okazjonalnie jako próba czegoś nowego. Nie czuję się zatem ekspertem w tej dziedzinie, jednak przyznam szczerze, że ten poniższy skradł nasze kubki smakowe :) Ostatnio na fanpage'u facebookowym
My simple kitchenKochani myślę, że już czas zasypać Was wielkanocnymi propozycjami, a dokładniej... mazurkami ;) Mam ich całe trzy, do tego babka i drożdżowe wianuszki. Trzymajcie kciuki bym do świąt uporała się z publikacją, bo choć przepisy napisane, zdjęcia porobione, to wrzucić jest mi ciężko 😜 Na pierwszy ogień idzie mazurek z herbatą matcha. Byłam w szoku, jak zobaczyłam ile pochłonął mój młodszy
Kuchnia w czekoladzieIdzie Wielkanoc. czas kiedy na stole rządzą jajka. Na Wielkanocnym stole są jajka z majonezem, faszerowane czy dodawane do żurku. Tym razem zapraszam na jajka w innej postaci. Jajka w bułeczkach z makiem. Bułki dzięki dodatkowi sosu pomidorowego są delikatne, aromatyczne i mocno pomidorowe. CHLEBKI Z JAJEM 200 G letniej 370 g mąki pszennej 1 łyżeczka cukru 15 g drożdży
Kuchnia w oparachzobaczyć tym wpisie. Oprócz masy cukrowej do dekoracji, dołożyłam jeszcze polewę z twarożku. Może to właśnie na ciasto marchewkowe skusicie się z okazji zbliżających się świąt :) Gdybyście szukali innych wielkanocnych inspiracji, zapraszam Was serdecznie do zajrzenia do zakładki Wielkanoc . Składniki na ciasto marchewkowe: 2 szklanka mąki 4 jajka 1 szklanka oleju 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka cukru
CiastkozercyBaba wielkanocna drożdżowa z pysznym marcepanem który robiłam sama. Chyba większość z was nie wyobraża sobie świąt bez babki, bo to nasza tradycja. Słodycz marcepanu przełamałam polewą z czekolady gorzkiej. ciasto drożdżowe: 300 g mąki pszennej typ 550 2 dkg drożdży 125 ml mleka letniego 4 żółtka 100 g cukru 1 cukier waniliowy 1 łyżka kakao 150 g marcepanu
wesoła kuchniaWielkanoc zbliża się wielkimi krokami! Jak co roku na 2-3 tygodnie przez tym wiosennym świętem siadam do przygotowywania wielkanocnego menu. Uwielbiam ten moment! Wyciągam stare i poplamione zeszyty z rodzinnymi przepisami, zakurzone książki kucharskie... Wertuję, przeglądam, robię notatki... Oczywiście na moim stole zawsze jest tradycyjny i podstawowy zestaw dań, ale jak co roku staram się, aby były
Kulinarne przygody GatityŚwiąt pozostały dwa tygodnie, jeśli robicie listę zakupową to koniecznie uwzględnijcie składniki na ciasta i babeczki. Przygotowałam dla Was propozycje kilkunastu wielkanocnych ciast i babeczek :) Miłego pieczenia! ;) Babeczki waniliowe z budyniem Babeczki keksowe Czekoladowe babeczki Malinowa a'la delicja Malinowy sernik straciatella Malinowa Góra Lodowa Sernik gotowany na biszkoptach Sernik z musem brzoskwiniowym Sernik śmietankowy Keks Kubanka Kostka czekoladowa Ciasto
Lena Gotujewywaru na bazie kości z pieczonego mięsa, obierek z warzyw, głąba kapusty i zwiędłych ziół, z bukietem przypraw. Trzecie danie było pomysłem na wykorzystanie jedzenia, które często zostaje po wielkanocnym ucztowaniu. Resztki pasztetu, szynki, białej kiełbasy czy jaj, można podać zapieczone w smakowitych, drożdżowych bułeczkach." Ugotowana do krokietów kasza posłużyła również jako składnik deseru z musem jabłkowym i orzechami. Ziemniaki
Obiad gotowyDelikatny, rozpływający się w ustach torcik bezowy z kremem na bazie śmietanki i rozgniecionych malin. To propozycja wielkanocnego wypieku dla miłośników bezowych deserów. Tort nie tylko pięknie prezentuje się na świątecznym stole, ale i pysznie smakuje. Maliny świetnie przełamują słodycz bezy, a sam krem jest lekki i zawiera minimalną ilość cukru (tylko tyle, aby przełamać wytrawny smak śmietanki). Blaty
cool and minty