naszych sklepach i cukierniach, ale wersja z kruchego ciasta, wypełnionego czekoladą i kajmakiem smacznie do mnie przemawia. Dzieląc ciasto na małe części uzyskamy zgrabne pisaneczki, którymi możemy ozdobić koszyczek wielkanocny, lub obdarować naszych bliskich. Spróbujcie też babeczek do koszyczka Babeczki mega czekoladowe SKŁADNIKI NA SPÓD: 2,5 szklanki mąki 0,5 szklanki cukru pudru 200 g zimnego masła 2 żółtka
Upiecz sobie babeczkęwzór brownie, ale troszeczkę go odchudziłam, zamiast czekolady użyłam kakao, a masło zastąpiłam olejem kokosowym. Polewa to roztopiona gorzka czekolada z miodem i olejem kokosowym. Idealna propozycja na wielkanocny stół. SKŁADNIKI NA SPÓD: 4 łyżki oleju kokosowego 2 jajka 3/4 szklanki miodu 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii 1 szklanka mąki 3 łyżki kakao WYKONANIE: roztapiam olej kokosowy
Upiecz sobie babeczkęMagda Podanie zapieczonych jajek w awokado to kolejna ciekawa propozycja do podania podczas wielkanocnego śniadania. Jest to też świetna propozycja na codzienne śniadanie, gdy mamy odrobinę czasu na przygotowanie. Na szczęście przygotowanie jest dziecinnie proste, a najwięcej czasu schodzi na pieczeniu w piekarniku – w tym czasie kawa i poranny relaks. Składniki (na 2 porcje): 1 awokado 2 małe jajka
Smaczna Stronatymi mocniejszymi, bardziej aromatycznymi. Win białych napijemy się więc przed czerwonymi a wytrawnych przed słodkimi i ciężkimi. Na co dzień raczej nie świętujemy w ten sposób, ale święta Wielkanocne to już dobra okazja, żeby się tak pobawić. Kiedyś zasady łączenia wina z jedzeniem były bardziej sztywne. Był nawet wierszyk mnemotechniczny, który miał pomóc zapamiętać, co się z czym podawało: Ryby
Ugotowane pozamiataneWarto ją mieć w domu. Ja jej używam do sosu czosnkowego tutaj a że często go robię, to zawsze mam ją na stanie :D Na zbliżające się święta Wielkanocne jeden pomysł już mam :D Pozdrawiam serdecznie i życzę miłego dnia :D Lidka
Pieprzyć z Fantazjąostygnie i stężeje. Przyznam się, że skóry z boczku nie oszczędzamy. Znika wszystko! :D Polecam każdemu upiec taki boczuś. Szynki, schaby niech się chowają takie to dobre! Na wielkanocnym stole jak znalazł! Smacznego :D Lidka
Pieprzyć z Fantazjąbezy....Trochę z bezą jestem na bakier :P Nie mam do niej ręki. Czasami wyjdzie piękna, czasami wstyd ...wstyd...:D Po tej próbie pieczenia, myślę, że na święta Wielkanocne już jedno ciasto w głowie mam :D Myślę, że będzie świetnie pasowało do atmosfery świąt :D A jak przy tym smakowało :D Życzę smacznego :D Lidka
Pieprzyć z Fantazjąrazem zaległy przepis wielkanocny. Pierogi z białą kiełbasą i nutą chrzanu przygotowałam specjalnie na Konkurs Wielkanoc 2018 zorganizowany na grupie Wędzenie z pasją . Przedmiotem konkursu była biała kiełbasa i wszelkie wariacje z nią związane. O pochodzeniu białej kiełbasy mówią jedynie legendy. Jedna z nich, ta najbardziej popularna, mówi, że przysmak ten został wymyślony w lutym 1857 roku w Monachium przez
mojewypiekiinietylkotemp. 160-170 C (średnio nagrzany piekarnik) grzaniem góra plus dół, bez termoobiegu. Babka marmurkowa nie tylko od święta gotowa! (Przepis pochodzi z jednej z gazet w wydaniu wielkanocnym, niestety zanim zdążyłam zapisać oddałam
Zasmakuj Kuchnistopni bez termoobiegu aż do „suchego patyczka”. Wystudzoną babkę można udekorować polewą i wiórkami kokosowymi . Ciasto idealnie nadaje się również do wypieku muffinek! Smacznego! Post Kokosowa babka Wielkanocna pojawił się poraz pierwszy w Za drzwiami kuchni
Za drzwiami kuchnikoszyka, do którego wkładało si ę upieczone ciasteczka i pozostawiało do wystygnięcia. W przeszłości canestrelli były serwowane wyłącznie w okresie świąt wielkanocnych, obecnie dostępne przez cały rok podawane są do popołudniowej kawy lub herbaty. Ciasteczka maj ą kształt margerytek z dziurk ą w środku
La grande e la piccola cuocasałatkę robię często,bo bardzo lubię połączenie chrupiącego selera naciowego z ananasem. Okazją do zrobienia sałatki były Święta Wielkanocne. ugotowany filet z piersi kurczaka (ok. 400 g) 1 puszka ananasa 1 mała puszka kukurydzy 5 łodyg selera naciowego
Kolorowa kuchnia Elkipieczeń świetnie nadaje się do podania z sosem do obiadu na ciepło (np. z sosem pieczarkowym), jak i na zimno na kanapki. Może stać się również świetną propozycją na Wielkanocny stół. Przepis na blachę keksówkę o wymiarach okolo 30x10cm. Składniki (10 porcji) -12 jajek -300 g pieczarek -1 duża cebula -4 łyżki startego żółtego sera -1 pęczek szczypiorku
Zielona Kuchniarazem zaległy przepis wielkanocny. Pierogi z białą kiełbasą i nutą chrzanu przygotowałam specjalnie na Konkurs Wielkanoc 2018 zorganizowany na grupie Wędzenie z pasją . Przedmiotem konkursu była biała kiełbasa i wszelkie wariacje z nią związane. O pochodzeniu białej kiełbasy mówią jedynie legendy. Jedna z nich, ta najbardziej popularna, mówi, że przysmak ten został wymyślony w lutym 1857 roku w Monachium przez
mojewypiekiinietylkosię śniło po nocach, aż go nie zrobię. Zajęło mi to rok! Najpierw pojechałem nawet do Neapolu , żeby spróbować oryginału. Niestety placek ten wypieka się tylko w okresie wielkanocnym, więc musiałem obyć się smakiem... Sam sposób przygotowania pastiery przypomina trochę sfogliatelle , o których pisałem wcześniej tutaj . Należy najpierw ugotować ziarna pszenicy (we Włoszech sprzedają już gotowe o nazwie grano cotto
Food Square