wielkanocna - 5554 przepisów (strona:146/371)

Mini chlebki do koszyczka 163

moim wielkanocnym koszyczku oprócz pisanek, chrzanu , wędliny, itd., nie może zabraknąć pieczywa. Do niedawna kupowałam mały chleb (bułkę) do święcenia, ale zazwyczaj nie powalały one smakiem i szybko traciły świeżość. Zaparłam się i postanowiłam przygotować swoje własne mini chlebki do koszyczka. Są pyszne, urocze i idealnie pasują do święconki. Mini chlebki do koszyczka około 8 chlebków Składniki: 160 g mąki

PatiGotuje
Pasta jajeczna z makrelą 130

Dziś na blogu kolejny przepis wielkanocny, więc oczywiście musi być z jajkami  w roli głównej, ale tym razem postanowiłam je przygotować trochę inaczej, niż tak klasycznie. Będzie to pewna odmiana dla typowych jajek faszerowanych. Oto pasta jajeczna z makrelą, która może być typowym smarowidłem do domowych kanapek, lub po prostu przekąską, którą można podać jako dodatek do różnego rodzaju

Kulinarne przygody Gatity
Mini babki jaglane z kawą i żurawiną 119

wilgotne, o kawowo-czekoladowym posmaku. Nie przesłodzone i w sam raz "na raz". Te maleństwa mogą stanowić miłą odskocznię dla tradycyjnych ciast świątecznych. Dodatkowo będą się pięknie prezentować w wielkanocnym koszyczku! Składniki: na 12-14 babeczek 100 g płatków jaglanych 3/4 szklanki ksylitolu 3/4 szklanki mąki jaglanej 1 jajko 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 filiżanka espresso 2 łyżki naturalnego

Kuchnia Ellie
Wytrawne serniczki z wędzonym łososiem (Cheesecake al salmone affumicato) 150

philadelphia z dodatkiem wędzonego łososia i koperku s ą  moj ą  ulubion ą  propozycj ą  wytrawnego sernika, który często pojawia sie na naszym wielkanocnym stole w formie przystawki.  Serniczki s ą kremowe, delikatne w smaku, a jednocześnie  bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. Polecam Wam serdecznie ;):) SKŁADNIKI (4 porcje) 150 g serka

La grande e la piccola cuoca
WEGAŃSKI HUMUS Z CIECIORKI I RZODKIEWKI 124

wapnia, dużo cenniejszego od tego, które znajduje się w mleku lub nabiale. Rzodkiewka, czosnek i kumin, ułatwiający trawienie, uzupełniają tę zdrową kompozycję. Możecie z powodzeniem podać tę pastę na wielkanocne śniadanie. Przygotowanie: 20 min. Chłodzenie: 1 godz. Dla 6 osób: ● 1 puszka ciecierzycy (240 g)* ● 1 mały pęczek rzodkiewki ● 1 nieduża cytryna ● 1 ząbek czosnku ● szczypta pieprzu Cayenne (opcjonalnie

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Drożdżowa babka wielkanocna 135

Świąt Wielkanocnych  bez babki drożdżowej.Oczywiście babkę można zrobić wtedy kiedy ma się na to ochotę. Kto powiedział,że baba ma być tylko na Wielkanoc :) Składniki: 500 g mąki pszennej 40 g drożdży świeżych 125 ml mleka 180 g masła o temperaturze pokojowej 120 g cukru łyżka cukru waniliowego szczypta soli skórka otarta z jednej cytryny 2 żółtka

Anielskie wypieki
Jajka faszerowane w smakach kilku 191

Faszerowane jajka to obowiązkowe danie na Wielkanocnym stole. Podając je  w przeróżnych kompozycjach smakowych możemy być pewni że nigdy nam się nie znudzą. Faszerowane jajka to również świetna przekąska na domowe przyjęcia. Gotowanie jaj   Jajka najlepiej gotować tylko w 1 warstwie w garnku w osolonej wodzie. Wybierając świeże jajka to żółtko w ugotowanym jajku będzie ładnie

Mechanik w kuchni
Cytrynowa babka piaskowa 441

obra babka to podstawa na wielkanocnym stole także i u mnie. Bardzo lubię je piec w foremkach z kominem, oblewać lukrem lub czekoladą i dekorować. To takie proste, przyjemne ciasto, które zawsze wychodzi. Przepis na tę babkę piaskową wyczytałem w jednym z babcinych zeszytów z przepisami. Sam jednak dokonałem drobnej podmiany i zastąpiłem aromaty skórką z cytryny oraz ukręciłem

Food Square
Barszcz biały na zakwasie 150

obiecałam kilka dni temu przy okazji publikacji przepisu na zakwas, tak właśnie słowa dotrzymuję i przedstawiam Wam własnoręcznie ugotowany, pyszny, wielkanocny barszcz biały z kiełbasą i jajkiem! Obawiałam się go troszkę, bo nie dość, że sama nigdy nie robiłam, to nawet jeszcze nie jadłam. Ciągle tylko żurek, a o barszczu w moim domu nawet się wiele nie mówiło, no chyba

Kuchnia w czekoladzie
Babaka z adwokatem 150

Dzisiaj przepis na pijaną babkę. Babka z dodatkiem likieru jajecznego jest wielkanocnym ciastem w wersji dla dorosłych, ale likieru w niej praktycznie nie czuć. Jest słodka, wilgotna i pyszna. Spróbujcie. BABKA z ADVOCATEM Składniki: 3 jajka 175 g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 100 ml likieru adwokat 50 ml oleju 1/2 kostki margaryny 3/4 szkl cukru 1 biała czekolada

Bon appetit mon amie
Jajka z rzeżuchą 127

Proste klasyczne jajka, czyli farsz z żółtka, majonezu z dodatkiem posiekanej rzeżuchy. Nie potrzebujecie nic więcej, by zaserwować jajka eleganckie, smaczne i szybkie w przygotowaniu. Na wielkanocnym stole będą idealnym dodatkiem do śniadania. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Zupa chrzanowa z pulpecikami z białej kiełbasy 155

Zupa chrzanowa często gości na wielkanocnych stołach. U nas króluje żurek ale zupkę chrzanową też bardzo lubimy więc zawsze przygotowuje ją w okresie przedsiąteczym. Robiłam już kremową zupę chrzanową a tym razem polecam wersję z pulpecikami z białej kiełbasy. Jest równie pyszna i sycąca jak żurek. składniki: 1,5 l bulionu 600 g obranych ziemniaków 500 g surowej białej kiełbasy

Monia miesza i gotuje
Wielkanocny pasztet z fasoli, gruszki i orzechów włoskich 130

wielkanocnym stole jak nakazuje tradycja nie może zabraknąć pasztetu. Pasztet spokojnie można zacząć przygotować wcześniej niż inne dania, gdyż potrzebuje czasu, by się ustabilizować. Wówczas lepiej się kroi i ma bogatszy smak. Przy całym bogactwie mięs i wędlin proponuję pasztet wegeteriański z fasoli z dodatkiem gruszki i orzechów włoskich. Delikatny w smaku, a kremowa konsystencję przełamują chrupiące orzechy. To zdrowy

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Sos chrzanowo jajeczny 128

Polecam ten sos na zbliżające się święta Wielkanocne. Idealnie sprawdzi się do wędlin, kiełbasy, czy nawet znajdzie się miejsce obok sałatki czy faszerowanego jajka. Jest fajnym rozwiązaniem dla tych, którzy lubią ostre dodatki, ale sam chrzan jest dla nich (tak samo jak dla mnie) za ostrym rozwiązaniem.  Polecam go wykonać parę godzin wcześniej przed podaniem(ok 4 godz), wtedy

Zdrowie i pysznie na talerzu