Babka cytrynowa - idealna na stół wielkanocny :). Składniki - powinny być w temperaturze pokojowej: 4 jajka 200 g masła skórka z 1 cytryny sok wyciśnięty z 1 cytryny 1 szklanka cukru 1 łyżka cukru waniliowego 1 szklanka mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia LUKIER: cukier puder gorąca woda odrobina soku z cytryny Do dekoracji użyłam płatków migdałowych
Gotuj z Mąkąprzygotowania do Świąt? Jeśli nie macie pomysłu na tradycyjną babkę, to polecam ten przepis. Niby keks, ale jednak wygląd Wielkanocnej babki tez ważny. Dzięki uprzejmości Marki Helio, przygotowałam ją z mieszanką keksową firmy HELIO . Znajdziecie w niej najlepsze bakalie, m.in. rodzynki sułtańskie, daktyle, kandyzowaną marchewkę, ananasy, papaję i skórkę pomarańczową. Składniki: 250 g mąki 200 g cukru
Gosia gotujeWielkanocnych spotkań przy stole, tyle pytań...żurek czy biały barszcz? U mnie zawsze gości ten pierwszy i nigdy nie narzekam. Jest bardziej aromatyczny i kwaśny, a to nam bardzo odpowiada. Dzięki uprzejmości Firmy HAŃDEREK , mogłam go przygotować z Ich pyszną kiełbasą wiejską tradycyjną, na wywarze z mojej domowej białej. Składniki: około 250 g kiełbasy wiejskiej tradycyjnej
Gosia gotujesposób tradycyjne niemieckie ciasteczka bożonarodzeniowe zamieniły się w mniej tradycyjne (i nie wiem, czy jeszcze niemieckie) ciasteczka wielkanocne. Z czapeczek Gwiazdora w zajączki - a wszystko dzięki sprytnemu pomysłowi mojej żony. :) Smak pozostał wyśmienity. Nie wiem jak Wam, ale mnie marcepan kojarzy się bardziej wielkanocnie. A poza tym - za oknem biało (jak to kiedyś w grudniu bywało), więc zwolennikom drugiej opcji
zadanie-gotowanieZapiekane jajka to znakomity pomysł na przygotowanie szybkiej i smacznej przekąski na wielkanocne śniadanie, które można przygotować w niezliczonej liczbie wersji. W moim dzisiejszym wpisie chciałam podzielić się z Wami dwoma przepisami. Pierwszy na zapiekane jajka z dodatkiem podsmażonej szynki z groszkiem i szalotk ą. Drugi przepis jest idealny dla wegetarian; jajka zapiekane
La grande e la piccola cuocaWitajcie, kolejny wypiek, który króluje na większości Wielkanocnych stołów to Mazurek. I choć w mojej rodzinie nie było tradycji pieczenia mazurka jak postanowiłam to zmienić:) I tak powstał mój pierwszy mazurek, na którego przepisem chce się z Wami podzielić bo wyszedł całkiem dobry:) Można go przygotowywać na wiele różnych sposobów oraz z różnymi dodatkami. Podstawa to spód ciasta, które
Health-Fit-Lifewspaniale. Przedstawiam wam sałatkę z selerem konserwowym i kurczakiem wędzonym. Propozycja spełnia powyższe wymogi. Z pewnością sprawdzi się na wielu stołach. Na pewno ustawić taką sałatkę można wśród potraw wielkanocnych. Możecie ją z powodzeniem przygotować także na imprezę, chrzciny, czy nawet komunię. Jeśli lubicie łączyć smaki słodkie z wędzonymi to sałatka z selerem konserwowym i kurczakiem będzie ciekawym testem smaku
Kuchennyviral.plśniadanie! Wielkanoc tuż za rogiem. Już mnie żołądek kłuje na myśl o tych wszystkich świątecznych frykasach ;) Jednak zanim zabierzemy się za spożywanie mazurków, serników, pasztetów, białej kiełbasy i reszty wielkanocnych pyszności, trzeba jeszcze przetrwać ścisły post w Wielki Piątek . Jest okazja żeby wtrącić wtedy rybkę na śniadanie w postaci pasty kanapkowej . Żeby smarowidło trzymało się na kanapce i nie było
Grunt to przepis!Nadszedł czas na hiper mocne czekoladowe babeczki z czekoladowym kremem. Podwójna czekoladowa radość 😊 U nas w wersji wielkanocnej z jajkami, ale można je ominą czyniąc babeczki idealne na każdą okazję 😊 Ilość: 12 babeczek Składniki: Na babeczki: 180g mąki pszennej 160g drobnego cukru do wypieków 80g gorzkiej czekolady 30g kakao 120ml schłodzonej kawy rozpuszczalnej 120ml jogurtu naturalnego 100ml oleju
Kolizje Smakówurek to podstawa na wielkanocnym stole. W moim domu właśnie od tradycyjnego żuru zaczynamy świąteczne śniadanie. Uwielbiam go za ten kwaskowaty smak, dużą ilość chrzanu i majeranku. Jednak zwykle jadam go bez dodatków. Nie jestem wielkim fanem kiełbas, czy jajek w zupie (chociaż od święta odrobinę przeboleję). Dlatego wpadłem na pomysł, żeby przygotować w pełni wegański żur. Dobry bulion ugotowany
Food Squaremają swoje święto.Mufinki szybko się robi ,nie potrzebny mikser, wystarczą 2 miski i 1 łyżka.Te są z czekoladą w środku..Polecam, bo są pyszne., na święta wielkanocne śmiało też można zrobić i zaskoczyć gości małymi pysznościami...Pomysł na te mufinki stąd .. Muffiny: 250 g mąki 1 szkl. cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Moje domowe kucharzeniedziś będziemy się rozpisywać, bo ani to ciekawe, ani ważne. Mając na uwadze zbliżające się święta, postanowiłam przygotować z awokado pastę jajeczną. Na taki wielkanocny stół w sam raz, bo nie dość, że smaczne, to jeszcze delikatnie zielone, więc w klimacie wiosny, którą poniekąd już mamy, tylko jakoś zadomowić się nie umie... Dzięki musztardzie pasta nabiera ostrzejszego wyrazu
Kuchnia w czekoladziepewnością urozmaici nasze potrawy na każdym stole. Goście będą zachwyceni, jeśli będą mogli skosztować czegoś innego aniżeli zwykłych jajek z majonezem. Jajka z szynką to przystawka nie tylko na Wielkanocny stół, ale na każde przyjęcie, na każdą uroczystość. Jajka z szynką – składniki: 8-10 jajek 350g szynki 2 łyżki szczypiorku 4 łyżki majonezu 3 łyżeczki chrzanu 4 łyżki majonezu
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Tylko 3 składniki i kilkanaście minut pracy- czy można sobie wyobrazić lepsze danie na wielkanocny stół? Spróbujcie *Nie zapomnijcie śledzić nie na Instagramie i oznaczać zdjęć z moich przepisów #eatmefitme Wykonanie Ugotuj jajka na twardo – 10 minut we wrzątku. Ostudź je, obierz i przekrój na pół. Białka wyłóż na talerz, a żółtka wrzuć do miseczki. Dodaj do żółtek fetę
Eat me! Fit me!niezbyt kaloryczne - zamiast śmietany dodałam jogurt naturalny - i wraz z pięknymi czerwonymi Jabłkami Grójeckimi cudnie się prezentuje na stole. Serdecznie Was zachęcam do przygotowania go na Wasz wielkanocny stół! Dlaczego warto jeść Jabłka Grójeckie? Właściwości lecznicze jabłek znane są już od pokoleń. Wysoka zawartość błonnika pokarmowego reguluje pracę jelit, chroniąc przed zaparciami i problemami trawiennymi. Pamiętajmy
Kulinarne przygody Gatity