Tradycyjny mazurek wielkanocny. Kruchy spód połączony z masą kajmakową to coś pysznego do kawy. Składniki: SPÓD: 160 g miękkiego masła 100 g cukru pudru 2 żółtka 250 g mąki MASA KAJMAKOWA: 150 g miękkiego masła 1 puszka masy kajmakowej *ja dodałam też pod koniec ubijania szczyptę soli by masa nie była bardzo słodka - powstanie nam taki lekko słony karmel
Gotuj z MąkąProsta sałatka wielkanocna i nie tylko. Tę sałatkę z gotowanymi na twardo jajkami i sosem chrzanowym polecam również jako dodatek do wiosennego, tradycyjnego obiadu. Sałatka smakuje świetnie do mięs pieczonych. Polecam sprawdzić też jak ugotować jajka na twardo oraz zerknąć na przepis na domowy sos chrzanowy na zimno
AniaGotuje.plMoja sałatkowa propozycja na wielkanocny stół. Sałatka pożywna, konkretna, jak na Wielkanoc przystało. Skusicie się? Składniki: 5 jajek 2-3 białe kiełbasy (w zależności od wielkości) 5-6 ogórków kiszonych mała czerwona papryka puszka kukurydzy szczypior z 3 cebul (można również dodać cebulę) 1 łyżka pikantnej musztardy mały kubek śmietany 10-12% 3 łyżki majonezu Jajka ugotować na twardo, obrać
Czerwień i błękitkróliczków :) Wszystkie szukają marchewek... a raczej czekoladek, które są ukryte wewnątrz muffinek. Proponuję fajny przepis na mięciutkie babeczki z lekkim aromatem waniliowym, z dodatkiem płatków czekoladowych i oryginalną dekoracją wielkanocną z masy cukrowej. Na pewno przypadną do gustu nie tylko dzieciom ;) Składniki na muffinki (12 szt.): 250 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 110 g drobnego cukru
Świat CiastaGrecji, równie dobrze możemy postawić na inne kolory. Myślę, że chlebek udekorowany pisankami w kolorze żółtym i zielonym prezentowałby się pięknie na naszym polskim stole! :) Tsoureki , grecki chlebek wielkanocny Składniki: 500 g mąki pszennej typ 650 3 saszetki drożdży instant (21 g) 50 g cukru szczypta soli skórka otarta z 2 ekologicznych pomarańczy 2 łyżeczki kardamonu 125 ml mleka
Chilli Czosnek i Oliwaczas może być krótszy lub dłuższy zależnie od mocy piekarnika) * patyczek po włożeniu powinien być suchy. 7. Wystudzone ciasto dekorujemy lukrem lub polewą czekoladową Udanych Wielkanocnych wypieków
Marcepanowa kuchniaskładniki: 100 g mąki orkiszowej lub pszennej 100 g cukru pudru 5 jajek (białka oddzielone od żółtek 500 g bakali (ja użyłam: 100 g rodzynek, 100
Domowy Smak Jedzeniaskładniki: 6 jajek 250 ml wywaru z warzyw lub rosołu ok. 100 g szynki, dowolnej drobiowej, wieprzowej… pokrojonej w kostkę 1/2 puszki kukurydzy z groszkiem
Domowy Smak JedzeniaUpieczone chlebki wyjmujemy i odkładamy do przestygnięcia na 15 minut. Przed podaniem odcinamy wierzch chlebka, wydrążamy środek i zalewamy zupą *** *** Smacznego *** Polecam także: PRZEPISY NA JAJKA I SAŁATKI WIELKANOCNE KLIKNIJ TUTAJ NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI KLIKNIJ TUTAJ POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ POMYSŁY NA PYSZNE
Blog z Apetytemjogurtu greckiego. Dopraw solą i wszystko dokładnie wymieszaj. Jajka obierz i przekrój wzdłuż na pół. Ułóż je na półmisku i zalej sosem. Udekoruj szczypiorkiem lub pietruszką i postaw na Wielkanocny stół ;). Sos najlepiej przygotować zaraz przed śniadaniem. Spróbuj także: Jajko w szynce jajko szynka brokuły Wiem co jem - Jajka klasyfikacja jajek Jajecznica z bobem jajko bób pomidor
Fit&Fast Kitchenkonfitura jest moim faworytem wśród dodatków do wielkanocnych pasztetów, ale nie tylko. To niebanalny dodatek, który świetnie podkreśla i wzbogaca smak pieczonych mięs, wędlin, serów, a także burgerów. Mam nadzieję, że zrobicie pożytek z tego przepisu przy okazji zbliżającej się Wielkanocy, bo uwierzcie, nie ma lepszego dodatku do świątecznego pasztetu! Składniki: 1 kg czerwonej cebuli 2 ząbki czosnku tymianek (świeży
Smakowity Blog KulinarnyTrochę inne jajeczka w sosie ogórkowym będą niewątpliwą ozdobą wielkanocnego stołu. Zaskakują smakiem, bo nikt nie spodziewa się pstrągowych jajeczek. Składniki: Jajeczka – 5 gotowanych żółtek – mały wędzony filet z pstrąga – sok z 1/2 cytryny – 1 łyżeczka chrzanu – 1 łyżeczka majonezu – sól, pieprz do smaku – 1/4 łyżeczki papryki słodkiej
To co kochamsię często niestrawnością i wzdęciami. Moja pascha zawiera mniej cukru i nie jest tak ciężka jak tradycyjna. Nie oszukujmy się jednak. Nie będzie to przecież jedyna potrawa na naszym wielkanocnym stole i raczej nie skończy się na jednym kawałku. Jedz powoli, dokładniej przeżywaj. Lepiej jeść po trochu przez cały dzień niż zbyt dużą porcję na raz (tak, wiem, przez święta
Ugotowane pozamiataneCytrynowe babeczki z makiem i białą czekoladą O d dwóch lat te babeczki są stałym elementem mojego Wielkanocnego stołu. Są pyszne, delikatne w smaku, orzeźwiające. Polewa z białej czekolady dodaje im słodyczy, gdyż same w sobie nie są zbyt przesłodzone. Zachowują świeżość przez kilka dni więc z powodzeniem możecie przygotować je z wyprzedzeniem. W wersji bez polewy możecie śmiało
olalacookingBabka szafranowa od dawna gościła na wielkanocnych stołach. Szafran w kuchni staropolskiej używany był w dużych ilościach. Ponieważ otrzymałam szafran, polski szafran, postanowiłam upiec babkę z jego użyciem. Przepis zaczerpnęłam z książki „Jak gotować” Marii Disslowej, z 1930 roku. Szafran to przyprawa ze znamion słupków krokusów, które są ręcznie wyrywane, a następnie suszone. Aby otrzymać gram przyprawy, potrzebnych jest
królestwo garów