Wielkanocne babeczki dla dbających o linię ;) Oczywiście nie mówię, że wypiek jest najzdrowszy na świecie, ale na pewno bardziej fit, niż tradycyjne babki. Babeczki z mąki owsianej bez glutenu, wychodzą delikatne i puszyste, a dodatek jagód i pachnącej róży dodaje im ciekawego urozmaicenia. 200 g mąki owsianej bezglutenowej 2-3 łyżki syropu z agawy/klonowego lub innego, którego używacie łyżeczka sody
Mienta blogJajko to król wielkanocnego stołu, niezaprzeczalnie. Faszerowane, z majonezem, panierowane, czy w sałatkach- zawsze sprawdza się świetnie i szybko znika z półmisków. Dzisiaj sałatka zaledwie z kilku składników, ale dobrze doprawiona i pyszna, myślę, że ciekawa i warta wypróbowania, choćby na Wielkanoc Czytaj więcej
PichceniomaniaMoja wersja tradycyjnego świątecznego żurku podawana na naszym Wielkanocnym stole. Mocno rozgrzewający, kwaśny, aromatyczny, przygotowany na bazie białej kiełbasy i pachnącej wędzonki. Składniki: 600g białej surowej kiełbasy 2 marchewki 8 ziemniaków 1 pietruszka 20g suszonych grzybów 2 ząbki czosnku 4 liście laurowe 3 ziarenka ziela angielskiego 0,5l zakwasu na żur 80g wędzonej kiełbasy 2 cebulki dymki 2 łyżki majeranku
Szalona Kuchnia EwelinyKolejna szybka i Świąteczna propozycja, tortu Wielkanocnego. Z dużą ilością orzechów i kawy, a mimo to bardzo wiosenny i kolorowy. Tortownica 25 cm Składniki: ciasto 1 jajko 1 łyżka wody 50 g cukru 100 g masła 100 g orzechów mielonych laskowych 150 g mąki masa 12 łyżeczek kawy rozpuszczalnej 16 łyżeczek żelatyny
Niezły Młyneklubiące zdrowe sałatki i oczywiście czerwone buraczki. Jest prosta a zarazem wykwintna, podana z uprażonymi pestkami dyni, orzechami włoskimi oraz delikatnym dipem buraczkowo-pomarańczowym. Możecie ją również podać na wielkanocny stół. Przygotowując ją zainspirowałam się przepisem znanego francuskiego szefa kuchni Régisa Marcona (jego restauracja posiada trzy gwiazdki Michelin, piszę o nim więcej w zakładce „Moje kulinarne zachwyty”). Buraczki to tanie
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskaJajka w skorupkach nie są nowym pomysłem na Wielkanocny stół ale w kolorowych skorupkach prezentują się cudnie. Ja do jajek dodałam szpinak - taka wersja nadaje się także dla osób będących na adaptacji- ale oczywiście możecie użyć swoich ulubionych składników i przypraw. Są proste w przygotowaniu i wbrew pozorom nie zabiera to dużo czasu (mam namyśli krojenie skorupek). Składniki : • jajka 5szt
Keto Przepisysprawdzone, eleganckie i przede wszystkim smaczne. Królik w musztardzie to właśnie takie moje sztandarowe danie, które robiłam już wielokrotnie i zawsze wszystkim ( w tym mi ) smakuje. A ponieważ święta wielkanocne się zbliżają, więc chętnie podzielę się z Wami tym moim klasykiem, może przyda się Wam na świąteczny obiad i wejdzie i do Waszego żelaznego kanonu. To danie z kuchni francuskiej
Cooking for EmilyŚwięta za pasem, pora zacząć ogarniać Wielkanocne przepisy. Na pierwszy rzut idzie mazurek, rodzaj ciasta do którego przekonałam się nie dawno i teraz nie wyobrażam sobie bez niego świątecznej kawy. Ten rodzaj ciasta jest bardzo prostu- klasyczne kruche i cienka warstwa czegoś słodkiego na wierzchu. Składniki: na ciasto: 150 g mąki 100 g masła 50 g cukru pudru
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnianikogo nie zmyli ta aura - warsztaty poświęcone były nadchodzącym świętom Wielkiej Nocy. Na początku mieliśmy okazję przenieść się w czasie i posłuchać opowieści dra Michała Choptiany o dawnych zwyczajach wielkanocnych. Szczególna uwaga zwrócona została na sposób wyznaczania daty Wielkanocy oraz różnicę między kalendarzem gregoriańskim a juliańskim. Ponieważ były to warsztaty kulinarne, nie mogło zabraknąć również ciekawostek związanych ze specyfiką postu
Obiad gotowyKilka dni temu pokazywałam Wam już przepis na jajka w buraczkach , piękne i różowe jaja zamarynowane podobnie jak te. Aby Wasz wielkanocny stół był jeszcze bardziej kolorowy, mam dla Was kolejny przepis, tym razem moje jaja są pięknie żółte. Proces marynowania powinien trwać od 8 do 12 h, nie dłużej aby jajka nie były zbyt octowe. Zapraszam Was także
nietylkopasta.plWielkanocnym stole w każdym domu królują jajka - symbol odradzającego się życia. Żeby nie było nudy jajka podajemy na różne sposoby,ale chyba najpopularniejsze są właśnie faszerowane. Dziś propozycja na jajka faszerowane sałatką z wędzonym kurczakiem. Wyszło naprawdę pysznie. Składniki: 6 jajek ok 170 g wędzonego kurczaka ( u mnie 1 nóżka) 1 mała cebulka 3-4 kawałki papryki konserwowej
Niespełnione zdolności kulinarneZimna, kolorowa przystawka z galaretki w kształcie świątecznej babki z szynką, jajkiem i warzywami nie tylko świetnie smakuje, ale z pewnością będzie efektowną ozdobą Wielkanocnego stołu. Składniki: 3 jajka 300g szynki konserwowej 150g zielonego groszku (może być mrożony) 140g ugotowanej marchewki 150g kukurydzy konserwowej 8 łyżeczek żelatyny 1200ml bulionu drobiowego 3 łyżki posiekanego świeżego koperku sól pieprz Wykonanie: 1. Koperkowa
Szalona Kuchnia EwelinyKlasyczny sernik z likierem jajecznym z wyczuwalną nutą alkoholowej brandy i delikatnym posmakiem wanilii to ciekawa propozycja Wielkanocnego wypieku, którego nie może zabraknąć na świątecznym stole. Składniki: Spód: 120g masła 170g mąki pszennej 3 łyżki cukru 1 żółtko 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa serowa: 1kg białego sera (trzykrotnie mielonego) 150g masła 5 jajek 170g cukru pudru 4 łyżki budyniu
Szalona Kuchnia EwelinyPulchna, rozpływająca się w ustach, delikatna i słodka kajmakowa babka z chrupiącymi orzechami to moja propozycja Wielkanocnego wypieku, którego nie może zabraknąć na świątecznym stole. Składniki: 5 jajek 350g kajmaku o smaku orzechowym 100g masła 50g cukru pudru 2 łyżeczki cukru wanilinowego 2 łyżki soku z cytryny 150g mąki ziemniaczanej 150g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia masło
Szalona Kuchnia Eweliny