Roladki te odkąd pamiętam gościły na naszym Wielkanocnym stole, wypiekane przez moją mamę według jej „sekretnej” receptury J Lekko słodkie ciasto posmarowane zazwyczaj konfiturą z pomarańczy, zwinięte w roladki posypane orzechami laskowymi ! SKŁADNIKI: CIASTO: 150 g twarogu Skórka otarta z 1 cytryny 6 łyżek oleju słonecznikowego 6 łyżek mleka 120 g cukru 300 g mąki 1 torebka proszku do pieczenia
Marcepanowa kuchniaDziś po raz kolejny zapraszam Was po Wielkanocną inspirację nie tylko z regionu Hiszpanii. Buñuelos są serwowane w wielu krajach świata. To nic innego, jak kulki z ciasta smażone na głębokim oleju. Tutaj w Hiszpanii podawane są obtoczone w cukrze zmieszanym z cynamonem. Składniki (ok. 24 sztuki) -500 g mąki pszennej -1 łyżeczka proszku do pieczenia -100 g cukru
Zielona KuchniaPieczona cielęcina to dobry pomysł na wędlinę do śniadania wielkanocnego. Domowa wędlina jest nie porównywalna w smaku do tej sklepowej. Pozbawiona wszelkich konserwantów, barwników i innych ,,cudów”, zachwyci Was naturalnym smakiem mięsa i świeżością. Wymaga trochę poświęcenia ale efekt jest zdecydowanie tego wart! Składniki: 0,5 kg łopatki cielęcej 3 łyżki masła klarowanego 2 ząbki czosnku 1 duża szalotka
KierunekuchniaJest to właściwie połączenie dwóch sałatek. Danie smaczne, pożywne, a jak wiosennie wyglądające! Świetnie nada się również na wielkanocny stół. Zachęcam do wypróbowania. :) Składniki: I. Kurczak: 2 piersi z kurczaka lub 1 podwójna 3 łyżki jogurtu greckiego 1 łyżeczka curry oliwa z oliwek I. Sos: 250 ml majonezu light 5 łyżek (200 ml) jogurtu greckiego 2 garście startego parmezanu
DominikaDolciZrobienie tego ciasta drożdżowego jest pracochłonne i czasochłonne, ale efekt z pewnością wart jest zachodu! :) Idealna propozycja na Wielkanocną Babę! :) Chcę również życzyć wszystkiego najsłodszego Paniom, w dniu naszego święta! :) Składniki: 2 szklanki (250 g) mąki 35 g cukru pudru 50 g pełnego mleka 10 g świeżych drożdży 3 jajka 90 g masła 1 łyżeczka soli lukier róże z lukru
DominikaDolciWesołych Świąt Wielkanocnych, spędzonych w rodzinnym gronie! :) Z tej okazji przedstawiam Wam mój świąteczny tort. Jest on również treningiem po ostatnim szkoleniu. Tak posmakowały mi masy i blaty, których się nauczyłam, że musiałam je wykorzystać ponownie. Kwiatki na wierzchu wykonane są z gum paste. :) Składniki: I. Biszkopt kakaowy (obręcz 20 cm): 4 jaja 60 g cukru kryształu 50 g mąki
DominikaDolciWyborne i smaczne jajka na stół wielkanocny. Składniki: Brokuł 1 szt. Pomidor 2 szt. Jajka ugotowane na twardo 4 szt. Koperek świeży 1 pęczek Sól i pieprz do smaku Sok z cytryny do smaku Mleko ½ szklanki Majonez Wykonanie: Brokuł obgotować w osolonej wodzie z dodatkiem mleka i soku z cytryny. Jajka obrać, pokroić na ćwiartki, następnie ułożyć na obrzeżu talerza
Tradycyjna Kuchniabobu z białym serem serowe ciasteczka z pastą łososiową serowe słone paluszki z kminkiem pierogi z bobem i serem ruskie krokiety i na słodko: kluski leniwe pączki serowe pascha wielkanocna oponki serowe krucha tarta ze śliwkami i kremem cytrynowy sernik z truskawkami sernik na zimno z białą czekoladą i truskawkami sernik czarno-biały sernik dyniowy sernik z żurawiną kolorowy
Kulinarne przygody GatityJAJA Z FARSZEM BROKUŁOWYM Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami. Jedną z głównych potraw na wielkanocnym stole są jaja faszerowane. Farsz to już kwestia gustu. U nas tym razem postawiłam na kolor zieleni, czyli kolor wiosenny, radosny. Zielony kolor farszu uzyskałam dzięki brokułom, które uwielbiamy i często goszczą w mojej kuchni. PRZEPIS jaja ugotowane na twardo 6 szt. brokuł
Kuchnia PaulettesWielkanoc już za niecałe 4 tygodnie A w tym roku mam dla Was kilka pysznych świątecznych przepisów. Zaczynamy na słodko od króla wielkanocnego stołu, czyli mazurka. Większość przepisów na ten świąteczny wypiek zawiera tylko jedno ciasto, masę i jest bogato zdobiony. U mnie w domu mazurek też zawsze był z masą ale zawierał aż trzy ciasta. Taki właśnie, rodzinny przepis
PatiGotujeZachwycające jajka, marynowane w soku buraczkowym, z pewnością sprawdzą się nie tylko na wielkanocnym stole, ale uświetnią każdy półmisek. Można ich użyć typowo do ozdoby, lub przekroić na pół i nadziać pyszną mieszaniną z żółtek, majonezu i musztardy. W każdej postaci przykuwają wzrok, lecz co najważniejsze smakują wyśmienicie. Należy je zamarynować na 48 godzin przed podaniem, więc
Rozpustne gotowaniewyobrażam sobie Świąt Wielkanocnych bez babki. Lubię puszyste, wilgotne, które z chęcią zjadamy. Moja babka jest z majonezem, który nie tylko jest do jajek ☺ . Potrzebujemy: Czytaj więcej
Tylko pysznieCiekawa alternatywa na Wielkanocny barszcz Składniki 4 szt szarej renety 1 cebula 1 marchewka 4 ziemniaki 2 pętka białej kiełbasy 1 l bulionu drobiowego 4 jajka kieliszek białego wytrawnego wina pół szklanki śmietany 18 % 3 ząbki czosnku 3 łyżki startego chrzanu 2 łyżki masła 1 łyżka mąki sok z cytryny 1 łyżka majeranku liść laurowy 5 ziaren pieprzu 5 ziaren
R'n'G Kitchentygodnie będziemy obchodzili Święta Wielkiej Nocy Ledwo co zapomnieliśmy o jednych świętach a za pasem mamy już kolejne. W związku z tym na blogu pojawi się teraz kilka ciekawych, wielkanocnych przepisów na dania, które spokojnie możecie zaserwować na Waszym świątecznym stole.Jak Wielkanoc to muszą być jajka – wiadomo. W moim domu co roku przygotowujemy dwa lub trzy różne farsze, którymi
Życie ze smakiemidealny deser dla tych, którzy lubią zjeść coś słodkiego a zarazem zdrowego. A tutaj znajdziecie więcej przepisów na zdrowe potrawy i desery, a przy okazji również inspiracji na potrawy wielkanocne, bo święta tuż tuż. Przygotowanie : 15 min. Chłodzenie : 12 godz. Dla 2 osób : Na pudding z chia : ● 20 cl mleka sojowego (lub migdałowego) ● 2 czubate łyżki nasion chia
Smaki Francji współczesna kuchnia francuska