Przepis na przechowywanie skórki pomarańczowej pochodzi z Praktycznego kucharza warszawskiego z 1889 roku. Skórki tak przygotowane można używać do ciast, na przykład do bab wielkanocnych a syropem który się utworzy można aromatyzować również leguminy i kompoty. skórki pomarańczowe, cukier Pomarańcze dokładnie umyć. Oczywiście najlepsze są ekologiczne. „ Trzeba skórkę starannie obrać z białych włókien, pokrajać w cienkie paseczki i układać
królestwo garówMazurki to ciasta, które darzę wyjątkową sympatią. Na moim wielkanocnym stole musi pojawić się ich kilka. Mam swoje ulubione, ale cały czas poszukuję nowych pomysłów. Tym razem wybór padł na mazurek czekoladowy z Poradnika Młodej Gospodyni Franciszki Gensówny z 1928 roku. 2 szklanki posiekanych orzechów włoskich, 1 szklanka cukru pudru, 200 g czekolady deserowej, 1 łyżka mąki pszennej uniwersalnej, wanilia
królestwo garówsię w odpowiednie produkty. Tu polecam Wam zajrzeć na stronę ecoflores.eu Ja nabyła m.in.: zestaw startowy nr 4, bazę mydlaną glicerynową, pył bursztynowy, goździki (suszone kwiaty), olejki zapachowe, formę wielkanocną, formę silikonową Auto Policja, barwniki i torebki celofanowe. Uwaga! N a hasło “slodkieokruszki” otrzymacie 5% rabatu na zakupy od dzisiaj do 18 maja Kilka produktów, które sprawiły, że nasza zabawa
Słodkie okruszkidnia zachowuje miękkość . Chleby pieczone tylko na samym zakwasie lubią stwardnieć , choć smak mają wspaniały Polecam zabawę wypiekiem domowego chleba , szczególnie teraz w okresie świątecznym , gdzie wiadomo że śniadanie Wielkanocne to jeden z najważniejszych posiłków . Taki wiejski chleb codzienny, wspaniale je uświetni i wypełni zapachem cały dom Składniki : 1 czubata , szklanka mąki pszennej 450 1 czubata ,szklanka mąki żytniej
Ogrodnik w podróżyposzukiwaniu nowych smaków i świątecznych przepisów przygotowałam po raz pierwszy w życiu paschę wielkanocną. Pascha to deser przygotowywany z mleka lub twarogu z dodatkiem masła, żółtek i bakalii pochodzący z kuchni rosyjskiej. Najczęściej twaróg łączy się z surowymi żółtkami, znalazłam jednak przepis w którym stosuje się ugotowane żółtka
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Następny mazurek, który gościł na naszym zeszłorocznym wielkanocnym stole, a dopiero teraz doczekał się publikacji. Mazurek w kształcie dużej pisanki, nie potrzebujesz do jego upieczenia żadnej foremki. Rant skręciłam z dwóch ruloników ciasta i tak powstało obramowanie, które utrzymuje czekoladowe wypełnienie mazurka. Dekoracja mazurka to następne dzieło mojej wnuczki Helenki. Helenka do dekoracji wykorzystała płatki migdałowe, posiekane orzechy laskowe
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Dziś przepis na pyszną drożdżową świąteczną babkę z aromatem cytryny polaną lukrem i udekorowaną płatkami migdałowymi od HELIO . Prosta babka skradła moje serce! Idealna babka drożdżowa
Zasmakuj KuchniSkładniki /1 porcja: – 200 g masła – 500g mąki pszennej – 1 łyżeczka proszku do pieczenia – ½ szklanki zwykłego cukru – 1 cukier wanilinowy –
I LOVE LIFESkładniki /4 porcje: – 300g kiełbasy białej – 1 ząbek czosnku – 1 szt. liścia laurowego – 2 ziarna ziela angielskiego – 2 szt. suszonych grzybów
I LOVE LIFEtrakcie przygotowania świątecznego menu A może nie macie pomysłu na to czym zaskoczyć swoich gości? Pasztet z królika z warzywami, delikatny w smaku, wilgotny będzie idealną kompozycją na Wielkanocnym stole! Składniki • 1 kg królika • 1 kg boczku wędzony • 4 marchewki • 2 pietruszki • 1 mały seler • 1 por • 2 bułki • 4 cebule • 3 jaja • bułka tarta • majeranek • sól • pieprz • ziele angielskie
Podróż w kulinariamnie dreszcz grozy. Jak to się wszystko pozmieniało, że z niejadka zmieniłam się w smakosza. Teraz nie wyobrażam sobie Wielkanocy bez białej kiełbasy, dla mnie jest ona nieodłącznym elementem wielkanocnego śniadania. Moja mama robi ją najlepiej, zawsze wychodzi jej idealnie chrupiąca, podpieczona skórka i słodka, rozpadająca się cebula. Warto podzielić się tym przepisem, założę się że przepis mojej mamy zasmakuje
Smaczna StronaMagda Jeśli lubicie babki wielkanocne to tą wersję na pewno pokochacie. No bo trudno nie zakochać się w jedwabistym, puszystym cieście, intensywnie czekoladowym od kakao i kawałków czekolady, a jakby tego było mało to jeszcze oblanym grubą warstwą czekolady. Dla mnie to żadna czekoladowa przesada, bo przecież jak święta to warto świętować solidnie. A co więcej, nie musicie się martwić
Smaczna StronaJaja faszerowane w wielkanocnej odsłonie. Są ozdobą Świątecznego stołu. Można je również przygotować na inne okazje, wtedy wystarczy jaja przekroić na pół. Składniki: 8 jaj ugotowanych na twardo 10 listków świeżej bazylii 2 łyżeczki tartego parmezanu 1 ząbek czosnku 1 łyżka gęstej śmietany lub jogurtu naturalnego 1 łyżka majonezu sól i pieprz Jaja przekroić na pół w tzw. ząbek
Słodki Zakątekszansę dotrzeć do kogoś, kto być może potrzebuje go przeczytać. Obserwuj mnie na Facebooku lamarida.pl FB Śledź mnie na Instagramie lamarida.pl Instagram Dziękuję i pozdrawiam! Artykuł Jak zrobić zajączka wielkanocnego? pochodzi z serwisu lamarida.pl
Lamarida.pl