wege - 7821 przepisów (strona:405/522)

Czipsy z jarmużu 235

Oto efekty mojego pierwszego spotkania z jarmużem - czipsy z jarmużu - zadziwiająco chrupiące, leciutkie, o orzechowo-brukselkowym smaku. No i jakie zdrowe! A już niedługo podrzucę Wam

Kulinarny Pamiętnik
ZUPA Z ZIELONĄ SOCZEWICĄ. 212

To już ten czas, kiedy z szafy wygląda cieplejsza kurtka, a trampki sygnalizują, że wypadałoby poszukać glanów. To już ta chwila, kiedy na stoły wkradają się

W kuchni Karmel-itki
NALEŚNIKI. PO PROSTU. 368

Bloger nie tylko blogiem żyje. To normalny człowiek. Jak każdy inny.Nawet w kwestii jedzenia. Wielu osobom spoza blogowego światka wydaje się, że bloger kulinarny to ktoś

W kuchni Karmel-itki
JAJKA W SOSIE CHRZANOWYM 298

"Co jest?". "Jak to co? Obiad chcę!"Tym razem będzie szybko, łatwo i bardzo smacznie, a przy tym jarsko. Właśnie, bo czym się różni jarosz od

W kuchni Karmel-itki
Placki z cukinii z kukurydzą 231

Nowa wersja placków z cukinii! Jeszcze lepsza od tej :) Składniki na ok. 6 placuszków: 1 średniej wielkości cukinia 1/4 puszki kukurydzy 3 łyżki mąki pszennej 1

Emcia Pichci
Spaghetti po genueńsku 404

Dzień dobry, Ostatnio pokazywałam Wam jak zrobić tradycyjne pesto bazyliowe , a dziś przedstawię Wam przepis na jego wykorzystanie.  Spaghetti po genueńsku to inaczej makaron z

Chilli Czosnek i Oliwa
HUMMUS - PRZEPIS PODSTAWOWY. 186

Podróż za jeden uśmiech, całusa w policzek i miłe słowo. Podróż z wiatrem, z prądem, w promieniach słońca. Podróż w nieznane, by poznać. W obce, by

W kuchni Karmel-itki
KREM Z KALAREPY. 253

Bez zbędnych wstępów. KREM Z KALAREPY. /własny;/ 3-4 porcje 4 duże kalarepy 600ml bulionu warzywnego 1 cebula łyżka masła 150g serka kremowego (u mnie

W kuchni Karmel-itki
RYŻ NA MLEKU Z KARMELIZOWANYMI ŚLIWKAMI. 205

  Zimne poranki, kiedy budzisz się, a w mieszkaniu chłód - aż nie chce się wyjść spod kołdry. Jednak w końcu trzeba się zmusić, iść na pobliski

W kuchni Karmel-itki
KREMOWA ZUPA Z PATISONA. 236

Wybiegam z domu do piekarni. Ubrana w bluzę czuję, jak przeszywa całe ciało przenikliwy chłód. Już chcę się wrócić po grubą kurtkę, ale przypomniawszy sobie, że

W kuchni Karmel-itki
WEGETARIAŃSKIE LECZO Z PATISONA I DYNI. 182

 Twój smutny głos, przepełniony melancholią niczym jesienna słota, nadal dźwięczy w moich uszach. Ile bym dała, aby deszczowe chmury, bruzdy gniewu na Twym czole, przepędzić

W kuchni Karmel-itki
JESIENNA CIECIERZYCA Z DYNIĄ I PATISONEM. 251

Pohukuje kukułka, szeleszczą z wolna liście, a ja idę. Idę i myślę. Patrząc pod nogi, kopię leżące kasztany. Boję się zmian, choć oczekuję zmiany. Do kalendarzowej

W kuchni Karmel-itki
HUMMUS Z DYNIĄ. 203

Chłodne poranki i wieczory, powiew wiatru lekko jesienny i pierwsze lekko złotem dotknięte liście. Zachód słońca nad morzem. Pusta plaża i szum fal, nic więcej do

W kuchni Karmel-itki
Sernik z musem malinowym 419

Składniki na tortownicę o średnicy 28 cm. Składniki na spód: 200 g herbatników 150 g masła Składniki na masę serową: 1 kg sera trzykrotnie mielonego 1

Emcia Pichci
Tortellini w sosie pomidorowym 219

Składniki na jedną porcję. Składniki: 100 g tortellini z wędzonym tofu Polsoja 1 puszka pomidorów krojonych 1/2 cebuli 1 łyżeczka startego żółtego sera Sól, oregano, bazylia

Emcia Pichci