wege - 7821 przepisów (strona:404/522)

WĘGIERSKA POTRAWKA Z SOCZEWICY. 235

Nadal brak aparatu. Przez najbliższy miesiąc telefon komórkowy staje się naczelnym sprzętem fotograficznym. Porażka.Ale jeść trzeba.  WĘGIERSKA POTRAWKA Z SOCZEWICY,  ZIEMNIAKÓW I MARCHEWKI

W kuchni Karmel-itki
KREM Z KUKURYDZY I ZIEMNIAKÓW. 285

Październikowe słońce wdziera się przez przejrzystą szybę do zaspanego pokoju. Rozpościerasz ręce, przeciągasz się leniwie, przecierasz oczy w zdumieniu. Tak, to była ciężka noc.Dotychczas październik rozpieszcza

W kuchni Karmel-itki
JAGLANY KREM Z AWOKADO Z MIODEM. 296

Budzi mnie szum liści i głośne uderzanie kropli o parapet. Skrzeczące wrony, klucze kaczek, które odlatują spóźnione. Przemoknięte notorycznie trampki. I ta dzika radość ze skakania

W kuchni Karmel-itki
KASZA JAGLANA Z DYNIĄ I DAKTYLAMI (NA SŁODKO). 308

Dlaczego się smucisz? Nie lubię Cię takiego, gdy gniewnie ściągnięte brwi nadają Twej twarzy pochmurnego wyrazu. Nie lubię ostrego tonu głosu, ucinanych rozmów, napiętej jak struna

W kuchni Karmel-itki
Nadziewane pomidory 182

W sezonie na faszerowane warzywa u mnie w domu królowały papryki. Czasem gołąbki. Ale jakoś nigdy pomidory. Zawsze zdawało się, że nadziewane pomidory są takie niepoważne

Gotuj z Blue Raven
Wegański chlebek bananowy z figami 209

Zawsze lubiłam suszone figi. Słodkie, niemal przesłodzone, z pestkami, które pękały w zębach, toczyły się po języku i podkreślały słodycz miąższu. Ale świeże figi? To było

Gotuj z Blue Raven
Bakłażan nadziewany cukinią i suszonymi pomidorami 194

Kłopotów z blogiem ciąg dalszy. Przez kilka dni praktycznie nie miałam dostępu do bloga – teksty znikały, formatowanie się rozjeżdżało, a połowa widgetów działa albo nie

Gotuj z Blue Raven
Ragout z ciecierzycą, grzybami i szpinakiem 232

Zauważyłam ostatnio, że te wstępy służą bardziej mnie do porządkowania myśli niż do opowiedzenia jakiejś historii. Zresztą… o czymże tu opowiadać, jeśli najbardziej fascynującą historią

Gotuj z Blue Raven
Gotujemy z Formułą, czyli Sukha Bateta Nu Shaak – curry ziemniaczane z orzechami nerkowca 222

Zacznę trochę jak wypracowanie szkolne. „Kuchnię azjatycką lubię, ponieważ…” Ponieważ jest dobra. Ponieważ jest ładna. I ponieważ każdy posiłek zamienia się w ucztę

Gotuj z Blue Raven
Jesienna tarta pomidorowa 172

Jesień się zaczęła. Nie mimozami. Nawet nie szelestem liści na parkowych alejkach. Nie. Jesień tego roku nadeszła z wyciem wiatru, zacinającym deszczem i zapowiedzią zimy. I

Gotuj z Blue Raven
Ruskie pierogi 166

Uwielbiam ruskie pierogi. Zdecydowanie. Mogę je jeść na kilogramy. Z podsmażoną cebulką i gęstym jogurtem zjadają się niemal same. Bardzo długo nie miałam pojęcia dlaczego nie

Gotuj z Blue Raven
Kuskus z kurkami, pomidorami i bok choy 201

Są takie dni, kiedy czas po prostu nas mija. Wstajemy rano, wypijamy kawę czy herbatę, zjadamy bez pośpiechu śniadanie, rozsypując bezwiednie płatki po kuchennym blacie. Manewrujemy

Gotuj z Blue Raven
Masło orzechowe 286

Z przepisu wychodzi mały słoiczek masła orzechowego. Składniki: 200 g orzeszków ziemnych w łupinach 1 łyżka miodu 1 łyżka oliwy z oliwek Sól do smaku Przepis

Emcia Pichci
RYŻ CZERWONY Z CUKINIĄ PO MEKSYKAŃSKU. 214

Podróż do krainy szczęścia, gdzie zapach roznosi się wokół Ciebie - tak bardzo byś chciał. Podróż za jeden uśmiech, poproś tylko, a myślę, że coś Ci przyrządzę

W kuchni Karmel-itki
PASZTECIK Z SOCZEWICY ZIELONEJ NA KANAPKI. 249

Wstajesz rano rześki i wypoczęty. Z uśmiechem na ustach, podążasz za wydobywającym się z kuchni zapachu świeżo parzonej kawy. Słyszysz stukanie sztućców, brzdękanie talerzy. I już

W kuchni Karmel-itki