wege - 7821 przepisów (strona:401/522)

Bulgur ze szpinakiem i granatem 156

Pozostajemy w klimatach arabskich. Trudno opuścić Arabię Szczęśliwą, gdy już raz udało się tam dotrzeć. Aromaty egzotycznych przypraw, głębokie, nasycone kolory lśniące w południowym słońcu, smaki

Gotuj z Blue Raven
Ekspresowa zupa na jesień, z kapustą i fasolą 200

Dzień dobry, Wyobraźcie sobie, że właśnie wróciliście do domu z pracy. Jakby nie wystarczały Wam korki na ulicach i tłok w komunikacji miejskiej, jeszcze ta końcówka

Chilli Czosnek i Oliwa
Puszysta owsianka 240

Składniki na jedną porcję. Składniki: 3 łyżki płatków owsianych błyskawicznych 1/3 szklanki wody 1 łyżeczka siemienia lnianego 1 łyżeczka cukru palmowego SKWORCU 1/3 szklanki mleka Dodatki

Emcia Pichci
SZYBKIE CURRY Z TOFU. 196

Spoglądam z niedowierzaniem za okno. Świat szary, bury, tak smutnie ponury... Aż żal opuszczać swoich czterech ukochanych, ciepłych kątów. Listopad dobiega końca, a mnie dopada jesienna

W kuchni Karmel-itki
Gotujemy z Formułą, czyli fataa’ir (pieczone pierogi) 199

Fatayer (فطير‎ ), fataa’ir, fitiir – pod tą nazwą kryją się tradycyjne arabskie pierożki. Nadziewane szpinakiem, serem lub mięsem, otwarte lub zamknięte, ale zawsze pieczone i

Gotuj z Blue Raven
PIKANTNA PASTA Z CZERWONEJ FASOLI. 325

Co za dzień, co za dzień! Serce skacze do góry, wywija radosne koziołki, raduje się, aż bije w zawrotnym tempie. I choć za oknem deszcz, przygnębiająca

W kuchni Karmel-itki
WYTRAWNE MUFFINKI WEGETARIAŃSKIE. 457

Dudnienie muzyki roznosi się po całej ulicy. Rozbawione towarzystwo śmieje się, stojąc w oknie i paląc papierosy. Stukają kieliszki, zabawa trwa - jedzenia zabraknąć nie może. Ekspresowo

W kuchni Karmel-itki
Zupa czosnkowa z pieczonymi ziemniakami 232

O zupie czosnkowej przeczytałam pierwszy raz na Kuchni z wyrakiem. Pomysł mi się spodobał, ale nie byłam pewna reakcji Wszechmocnego Admina i jakoś z czasem zapomniałam

Gotuj z Blue Raven
PASTA SŁONECZNIKOWA Z SUSZONYMI POMIDORAMI. 302

Nie znoszę nudy. Nie umiem usiedzieć w jednym miejscu, nogi rwą się do marszu, ręce ciągną do pracy, umysł najlepiej odpoczywa przy innego rodzaju wysiłku. Najlepiej

W kuchni Karmel-itki
Faszerowane cukinie 203

Jesień to moja ulubiona pora roku. Ulubiona pora gotowania. I choć czasem (często!) marudzę, że zimno, że mokro, że wiatr, że mgła, to lubię jesień. Za

Gotuj z Blue Raven
Pierogi ruskie 345

Składniki na ok. 40 sztuk pierogów.(sorki za jakość - zdjęcia robione telefonem :P) Składniki na ciasto:2,5 szklanki mąki1 szklanka ciepłej wody1 łyżka olejuSzczypta soliSkładniki

Emcia Pichci
Gotujemy z Formułą, czyli moqueca i farofa 219

Ten tydzień spędzamy wraz Darią w Brazylii. Tak, Gotowanie z Formułą rozkłada kuchnie w São Paulo. Z tej okazji chciałam przedstawić Wam moqueca, która świetnie komponuje

Gotuj z Blue Raven
Kolorowa bruschetta z pieczoną papryką i o toskańskich kanapeczkach 346

Dzień dobry, Będąc w Toskanii przekonałam się, że miejscowi kochają kanapki. Bruschetty oraz crostini z opiekanego miejscowego chleba, podawane z różnymi dodatkami, królowały w menu wielu

Chilli Czosnek i Oliwa
ZUPA KREM Z BOBU. 245

Bezdeszczowa jesień - uśmiecham się na widok złocistych liści za oknem, na szum wiatru bawiącym się z nimi, na spacerujące parkiem za oknem przedszkolaki, ubrane w jaskrawe

W kuchni Karmel-itki
PAPRYKA NADZIEWANA KASZĄ JAGLANĄ. 222

Wspólne posiłki uwieńczone toastem " za naszą przyjaźń ". To w takich okolicznościach umacnia się więź, której nikt z nas by się nie spodziewał. Oby więcej takich wspólnych

W kuchni Karmel-itki