wedliny domowe - 2196 przepisów (strona:90/147)

Tuszonka czyli mięso w słoiku 154

Wakacje. Spanie do 10-tej, leniwe śniadania, wypady na miasto, spacery po lesie, pikniki... Idealnie, prawda? U nas było jednak nieco inaczej, choć to wcale nie

Obiad gotowy
Chutney brzoskwiniowy 111

Kolejna propozycja owocowego sosu do serów, mięs, wędlin lub pasztetów. U nas najczęściej taki sos podjadamy z domowym pasztetem. Dla Nas połączenie idealne :) Polecam! Chutney brzoskwiniowy Składniki: 4 brzoskwinie 1 jabłko 2 ząbki czosnku łyżka startego imbiru 1/4 szklanki octu winnego lub jabłkowego 50g brązowego cukru 1 papryczka chili garść rodzynek przyprawy: sól, curry i kurkuma do smaku Wykonanie: Brzoskwinie

Smak mojej kuchni
Przygotowujemy drugie śniadanie dla dziecka do szkoły! 154

posmarowania pieczywa chuda szynka lub wędzona rybka ugotowane jajo twarożek różne bakalie i suszone owoce pieczone chipsy ( np.  dyniowe ) domowe dżemy, konfitury domowe pasty (np. pasta pietruszkowa , pasta z dorsza , pasta z wędliny i jajka , pasta karotenowa , A co do picia? Musimy pamiętać o odpowiedniej ilości i jakości płynów jakie podajemy swoim dzieciom. Aby uniknąć niezdrowych zakupów w sklepiku

Tradycyjna Kuchnia
Święta, Święta i po Świętach - fotorelacja z Wielkanocy 144

dania podajecie na wielkanocnym stole? U nas na śniadani u zawsze króluje święconka z koszyczka, sałatka warzywna nazywana przez nas "kaczy żer", domowy pasztet i ćwikła, biała kiełbasa zapiekana z cebulką, talerz wędlin i jajka ugotowane na twardo. Na deser tradycyjnie sernik, królewiec mojej mamy, czasem mazurek (mój ulubiony kajmakowy) . Same pyszności , moje smaki z dzieciństwa :) Czytaj więcej

Ana Mari's world
Pieczony boczek 148

Pyszny domowy boczek pieczony. Zachęcam Was do robienia domowych mięs bo wiemy co jemy. Wiem, powtarzam się ale patrząc w sklepach na wędliny, które różnią się tylko nazwą a często wyglądają tak samo odechciewa się kupienia ich. A wiadomo, że takie swojskie to i kosztują i nie każdego po prostu na nie stać. Dlatego warto pomyśleć nad domowymi wypiekami typu

Ewa w kuchni
Weekend z grillem #1 155

Miło mi poinformować, że zaczynamy właśnie współpracę z portalem Dobra Kiełbasa . To idealne miejsce dla miłośników wszelkich domowych mięsnych wyrobów. Nie tylko kiełbas, raczej ogólnie mięs czy wędlin. Każdy mięsożerca znajdzie tam coś dla siebie. Jest tam cała masa ciekawych informacji i wskazówek, dla początkujących i zaawansowanych. A jak już poczytamy trochę i stwierdzimy, że jesteśmy już gotowi żeby samemu

Marder&Marder Manufacture
Makaron z domowym pesto z suszonych pomidorów 153

Jakiś czas temu prezentowałam na blogu przepis na domowe pesto . Pesto jest pyszne jako dodatek do kanapki z wędliną, ale najlepiej smakuje oczywiście z makaronem,  pełnoziarnistym szczególnie. :-) Makaron z pesto jest jednym z pomysłów bezmięsne obiady, które staram się co jakiś czas serwować. 400g makaronu 10 suszonych pomidorów z oleju 10 orzechów nerkowca, u mnie Piątnica 5 listków świeżej

Szefowa kuchni
Pasta z kurczka, sera i jajek 176

Dzisiaj zapraszam na kolejną pastę do chlebka idealną na śniadanie czy kolację. Takie domowe przysmaki, to coś nieporównywalnego z najlepszą kupną pastą czy wędliną. Ważne jest też to, ze wiem co jem. Skład niki: 1 udko  kurczaka z rosołu 2 jajka 100 g ostrego sera żółtego mały kawałeczek papryczki chili garść szczypiorku 1/2 garści świeżego tymianku 2-3 łyżki

Gosia gotuje
Paprykarz domowej roboty 223

Dziś polecam przekąskę do śniadania lub kolacji z dodatkiem właśnie tej ryby. Można z niej przyrządzić nie tylko pastę na kanapki, ale także paprykarz domowej roboty, który wychodzi przepyszny. Mojej rodzinie smakuje lepiej niż wędliny, można zrobić taką ilość jaką się chce, a jego wykonanie jest błyskawiczne. Jeśli tylko ktoś lubi paprykarz to polecam, bo zawsze będzie zdrowszy niż

upichcic
Sos tatarski 157

tatarski, znany zapewne wszystkim. Ale ponieważ do pieczonych mięs i wędlin zawsze smaczny, więc przepis przypominam. Najsmaczniejszy oczywiście na bazie domowego majonezu np z tego przepisu.składniki2 małe kiszone ogórki1 szalotka1 łyżka kaparów2 - 3 łyżki majonezu 1 łyżeczka musztardy2  łyżki jogurtu naturalnegołyżka szczypiorku, drobno posiekanegosól, pieprzprzygotowanieOgórki, szalotkę , kapary bardzo drobno posiekać. Wymieszać z majonezem, musztardą

Stare Gary
Pieczony indyk na kanapki 134

Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Nie wiem jak Wy, ale ja bardzo lubię pieczone mięsko na kanapki. Nie dość, że świetnie smakuje to 

Marta Gotuje
Pasztet wieprzowo-drobiowy 175

Smaczny domowy pasztet z mięsa wieprzowego i drobiowego bardzo dobrze się kroi nawet w cienkie plastry. Idealny na święta, a także na co dzień na kanapki

talerz przyjemności
Wędzenie 30.11.2016 174

Na zdjęciu wędliny wędzone dwa dni 8 i 6 godzin :metka, kiełbasa Polska, boczek surowy wędzony, słonina wędzona, podgardle wędzone, szynka kulka i płaska, polędwica

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
SCHAB SUSZONY 1987

Schab suszony to pyszna wędlina którą przygotować może każdy w domu. Suszyć można również karczek lub boczek. Przygotowanie takiego wyrobu trwa około 2 tygodnie. Schab jest

Kulinarne Fantazje Marioli
Schab domowy pieczony 172

Jeżeli zadajemy sobie pytanie kupić gotowe wędliny czy upiec samemu? To ja wybieram to drugie. Wtedy wiem co jem i czym karmie moją rodzinę. Oczywiście nie zawsze mamy czas na domowe pieczenie, ale przynajmniej starajmy się. Polecam dzisiaj schab pieczony, który można jeść na gorąco i później na zimno do kanapek. Miękki, jednak się nie kruszy. Polecam.SKŁADNIKI1

W kuchennym oknie Ewy
Biała kiełbasa z warzywami i cydrem 173

wiem skąd przekonanie, że idealne gospodynie domowe robią wszystko same, począwszy od wybudowania własnoręcznie wędzarni po robienie wędlin. Gdzieś nawet spotkałam się ze stwierdzeniem, że jeśli nie zrobiono samodzielnie kiełbasy, to absolutnie nie wolno wrzucać przepisu. Tu mnie trochę przytkało. Owszem, kiełbasę zrobić umiem, ale najzwyczajniej w świecie mi się nie chce i nie będę inwestować milionów monet w coś

ladykitchen
Wielkanocne śniadanie. Zapiekane jajka na kremowym chrzanowym sosie! 175

gorąco przepis na śniadanie wielkanocne i oczywiście majonez marki Społem - Majonez Kielecki! Nowa etykieta Majonezu: Dz ięk i niezmiennej od lat recepturze, smakiem przypomina domowe wyroby. Jego gładka, kremowa konsystencja stanowi niezawodny dodatek do sałatek, wędlin oraz przekąsek przygotowanych na bazie jaj. Odkręć słoik Majonezu Kieleckiego i zasmakuj w tradycji! Żółtka jaj kurzych, olej, aromatyczne przyprawy oraz ocet wytwarzany

SMYKWKUCHNI
Wytrawne babeczki z sałatką wielkanocną! 186

przepis na wytrawne babeczki wielkanocne i oczywiście majonez marki Społem - Majonez Kielecki! Nowa etykieta Majonezu: Dz ięk i niezmiennej od lat recepturze, smakiem przypomina domowe wyroby. Jego gładka, kremowa konsystencja stanowi niezawodny dodatek do sałatek, wędlin oraz przekąsek przygotowanych na bazie jaj. Odkręć słoik Majonezu Kieleckiego i zasmakuj w tradycji! Żółtka jaj kurzych, olej, aromatyczne przyprawy oraz ocet wytwarzany

SMYKWKUCHNI
Francuska tarta z jabłkami. 188

Guhl. Popołudniowa kawa podawana jest w tradycyjnych rodzinach w Eifel punktualnie o godzinie 16-stej i towarzyszą jej kanapki, dżem truskawkowy, ser i rzadziej wędliny. Kanapki jedzone są nożem i widelcem. W niedzielę dostaniemy kawałek domowego ciasta, czy nawet lody. Dzisiaj proponuję Wam pyszną francuską tartę z migdałowym nadzieniem i jabłkami. Zanim

dolcevitainmykitchen
Domowy dżem z żurawiny 114

przepis na szybki domowy dżem idelany do kaczki lub po prostu na kanapkę z wędliną. Możemy go doprawić wedle indywidulanych upodobań. Jest też świetną bazą do  sosów podawanych do mięs.   - szklanka żurawiny - dwa średnie jabłka - łyżeczka masła klarowanego - 2-3 łyżki miodu lub syropu z agawy - odrobina cynamonu - 4 goździki  - łyżka czerwonego octu winnego

Simple Dish
Zapomniana mini - szyneczka pieczona, czyli pyszna i zdrowa wędlina domowa bez chemii jako bonus do gulaszu wieprzowego 111

domowych zakamarkach. A mi zebrało się na porządki blogowe. Trzeba dokończyć myśli, uzupełnić stare wpisy i napisać te nowe - obiecane (sobie przede wszystkim). Dziś postanowiłam napisać w końcu o bonusie do gulaszu wieprzowego , który robiłam jakiś czas temu. Bonus ten to nic innego jak pieczona szyneczka - doskonały dodatek do kanapek. Tak jak kiedyś pisałam wędliny , które są dostępne w sklepach(...)folią). Z resztą wolę częściej piec mniejsze kawałki niż jeść podstarzałą wędlinę. Jest to 100% mięsa w mięsie ;), z dodatkiem samych naturalnych przypraw ziołowych (nawet ta gotowa mieszanka była bez wzmacniaczy smaku i dlatego jej użyłam). I tak oprócz pysznego obiadu na kolację mieliśmy pyszne i zdrowe kanapki domowe. Polecam. Prosto, pewnie, zdrowo, pysznie, a do tego ekonomicznie

Kuchnia po mojemu
Boczek wędzony i podpiekany w piekarniku 196

SUROWIEC -boczek PRZYPRAWY -peklosól 18-20 g/kg do peklowania na sucho -peklosól do peklowania na mokro dawałem według kalkulatora https://www.wyroby-domowe.pl/peklowanie-mokro-i-10.html -chilli grys do

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Karkówka wędzona i parzona Sous Vide 285

SUROWIEC -karkówka PRZYPRAWY -peklosól ilość według https://www.wyroby-domowe.pl/peklowanie-mokro-i-10.html WYKONANIE Kupioną karkówkę płuczemy pod bieżącą wodą. Przygotowujemy solankę według kalkulatora , tą solanką robimy nastrzyk 60

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Szynka sous vide 479

SUROWIEC -szynka PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE -peklosól lub sól 18-20 g/kg -woreczki próżniowe -pakowarka próżniowa -cyrkulator -garnek lub lodówka turystyczna do parzenia WYKONANIE Kupione mięso

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Karkówka parzona 206

SUROWIEC -karkówka PRZYPRAWY -peklosól 19-20 g/kg -pieprz ziołowy białowieski 2 g/kg WYKONANIE Mięso myjemy pod bieżącą wodą nacieramy peklosolą i pieprzem. Peklujemy 10-14 dni

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Baleron parzony 229

SUROWIEC -karkówka 2,5-3 kg PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE -peklosól 20-22 g/kg -kątnica wołowa -sznurek wędzarniczy -worki próżniowe -pakowarka próżniowa -cyrkulator Sous Vide

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Schab-polędwica podsuszana 171

SUROWIEC -schab 2 kg PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE -cukier 60 g/kg -sól gruba nie jodowana 30 g/kg -peklo sól 30 g/kg -czosnek granulowany 2 łyżeczki -papryka

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Boczek z nitkami chili 113

SUROWIEC -boczek PRZYPRAWY -peklosól 18 g/kg -nitki chili ilość według uznania Zakupione tu https://swojskiwyrob.pl/przyprawy-naturalne-jednorodne/688-chilli-chili-nitki.html WYKONANIE  Kupiony boczek myjemy pod bieżącą wodą osuszamy i

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Rolada z boczku i podgardla 242

SUROWIEC -2 kg chudego boczku -1,5 kg podgardle z przyrostem mięsnym -0,5 kg golonki -skóra z golonki PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE -peklosól do mięska

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Boczek pieczony w niskiej temperaturze 168

SUROWIEC -boczek PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE -sól 16-19 g/kg -pieprz cytrynowy -kolendra mielona -papryka wędzona ostra i słodka -czosnek granulowany -termometr z sondą (najlepszy z

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Pasztetowa wieprzowo-drobiowa z pomidorem 137

SUROWIEC -wątroba wieprzowa 1 kg -wątroba drobiowa 1 kg -podgardle bez skóry 2 kg -słonina bez skóry 0,5 kg -boczek bez skóry 0,5 kg

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Łopatka wędzona 307

SUROWIEC -1,5 kg mięśnia łopatki PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE -peklosól w ilości 80 g na litr wody i 1 kg mięsa lub 40 g peklosoli

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Polędwica dojrzewająca w próżni 315

Surowiec -schab 1,5 kg Przyprawy i materiały pomocnicze -peklosól 20 g/kg -sznurek wędzarniczy Wykonanie Kupiony schab myjemy pozbawiamy go mizdry (biała błona ) i warkocza (część

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Salceson wieprzowy na skórkach 152

SUROWIEC -łopatka 2,5 kg słonina 0,5 kg -podgardle 1 kg -serce 1 kg -pół głowy 2 kg Surowiec po niżej kupujemy dwa dni później

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Pasztetowa swojska-wędzona 293

SUROWIEC -1,3 kg wątroby -0,700 kg serca (dwa serca) -1,5 kg boczku -2 kg podgardla -0,500 kg słoniny -dwie cebule większe -3

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Polędwica wędzona 200

SUROWIEC 1,5-2 kg schabu PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE -peklosól 80 g /kg i na litr wody -sznurek wędzarniczy WYKONANIE Kupujemy schab myjemy pod bieżącą

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Szynka dojrzewająca 415

Surowiec -szynka kulka Przyprawy i materiały pomocnicze -peklosól 20 g/kg -sznurek wędzarniczy Wykonanie Szynkę peklujemy na sucho 10-14 dni ja robiłem to w próżni, codziennie

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Golonka wędzona 191

SUROWIEC -golonka z kością PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE -peklosól 80 g/kg na litr wody -liść laurowy 3 szt. i ziele angielskie 6 ziaren(do parzenia) -sznurek

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Szynka dymiona na zimno-dojrzewająca 190

Surowiec -szynka 1-1,5 kg Przyprawy i materiały pomocnicze -peklosól 20 g/kg -sznurek wędzarniczy Wykonanie Szynkę peklujemy na sucho 10-14 dni ja robiłem to

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Boczek dopiekany 150

Surowiec  -boczek bez skóry 1 kg Przyprawy -peklo sól 17-19 g/kg -czosnek granulowany posypujemy w około -oraz dowolne przyprawy ulubione którymi delikatnie posypujemy boczek

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Rolada lazdijajska 697

Surowiec -golonka wieprzowa z ładną skórą 1,4-1,6 kg Przyprawy i materiały pomocnicze -peklosól 17-18 g/kg licząc tylko mięso bez skóry -sól 18

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Rolada z indyka 218

Surowiec -jeden udziec z indyka -skóra z golonki Przyprawy i materiały pomocnicze -35 g soli na litr wody i kg mięsa -35 g peklosoli na litr

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Boczek wędzony surowy 242

Surowiec -2 kg boczku chudego Przyprawy i materiały pomocnicze -peklosól 19-20 g/kg -sznurek wędzarniczy -folia spożywcza do zapakowania lub pakowarka próżniowa ewentualnie jakiś pojemnik Wykonanie

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Metka wędzona wieprzowo-wołowa 334

SUROWIEC -boczek bez skóry nie za chudy 0,5 kg -karkówka 0,5 kg -jedna golonka 1-1,2 kg -wołowina u mnie z łopatki 1

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Kiełbasa Polska 349

SUROWIEC -boczek 2 kg -karkówka 2 kg -szynka 3 kg PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE -pieprz czarny 2 g/kg -majeranek 0,5 g/kg -peklosól 20-21 g/kg

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Boczek wędzony rolowany 356

Surowiec -1,5 kg boczku w miarę cieki taki lepiej się zwija Przyprawy -17-20 g peklosoli lub soli -pieprz kolorowy świeżo mielony -czosnek granulowany Wykonanie

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Żeberka 183

Surowiec  -paski żeberek Wykonanie  Na litr wody i jeden kg żeberek dajemy 80 g soli lub peklosoli Topimy w zalewie na 5 dni i

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Wędzonka Krotoszyńska 373

Aby zrobić taką wędzonkę musimy poprosić zaprzyjaźnionego rzeźnika by nam wyciął taki kawałek mięska, oczywiście bez skóry i kości, bądź mieć dobrego kolegę który nam to

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Boczek wędzony podpiekamy 162

Surowiec  -boczek bez skóry 1 kg Przyprawy -peklo sól 17-18 g/kg -czosnek granulowany posypujemy w około -oraz dowolne przyprawy ulubione którymi delikatnie posypujemy boczek

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Kaszanka domowa (parzona) 216

Surowiec i materiały pomocnicze -serce wiepszowe szt.1 -golonka z kością szt.1 -skórki wiepszowe 1 kg (najlepsze smalone słomą daje nam piękny zapach i lepszy smak) -wątroba

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Boczek pieczony składany 401

Surowiec -płat boczku 1,5 kg Przyprawy i materiały pomocnicze Gramatura przypraw podana jest do całości masy mięsnej -17 g soli nie jodowanej warzona -8,5

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Pancetta(surowy suszony boczek) 297

Surowiec -płat boczku 1,5 kg Przyprawy i materiały pomocnicze Gramatura przypraw podana jest do całości -peklosól 20 g -sól morska 15 g -sól wędzarnicza 10

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Boczek w przyprawach 174

Przepis Kupiony boczek myjemy pod bieżącą wodą i osuszamy ręcznikiem papierowym. Wycinamy wszystkie kostki i chrząstki i przyprawiamy peklo solą lub solą nie jodowaną 17-18

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Szynka z tłuszczykiem 205

Przepis Będziemy potrzebowali -szynki z tłuszczykiem Przyprawy -peklo sól ilość według tabeli dziadka wersja mniej słona http://www.wedlinydomowe.pl/roboczy/tabelapeklowania.htm -ziele angielskie 10-15 kulek do parzenia

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Kiełbasa biała parzona 314

Na gorąco z chrzanem Na zimno z musztardą francuską Jeszcze surowa  Przepis Mięso -boczek bez skóry 2 kg -łopatka 2 kg -karkówka 2 kg Przyprawy

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Kiełbasa ala salami wędzona 237

Przepis Mięso -0,5 kg schabu -250 g łopatki tłuściejszej -250 g karkówki Przyprawy  -peklo sól 10 g/kg -sól kamienna 10 g/kg -cukier 1/3 szklanki

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Kiełbasa Szlachty według Jacka W 223

Przepis Mięso: -2 kg szynki klasa pierwsza cięta w plastry -0,5 kg łopatka klasa druga cięta w plastry -0,5 kg łopatki klasa druga mielona

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Kiełbasa Lisiecka według JackaW 286

Przepis Będziemy potrzebować : -szynka 1 klasa 4 kg -karkówka 1 kg Przyprawy: -peklo sól 18 g /kg -czosnek świeży wyciśnięty przez prasę 60 g do całości

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Boczek pieczony w ziołach i przyprawach 156

Przepis Będziemy potrzebować: -1,5 kg surowego boczku ze skórą -6 plastrów wędzonej słoniny Przyprawy -15 g /kg sól kamienna nie jodowana -3 g kg sól

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Kiełbasa ala - Salami w przyprawach i ziołach 250

Przepis Mięso -0,5 kg schabu -250 g łopatki tłuściejszej -250 g karkówki Przyprawy  -peklo sól 10 g/kg -sól kamienna 10 g/kg -cukier 1/3 szklanki

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Mielonka tyrolska 305

Przepis Będziemy potrzebować  -sztuczne osłonki barierowe -termo kurczliwe -woda 150-200 mililitrów Mięso  -800 g boczku -350 g łopatki (tylko chude kawałki) -350 g

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Mozaika z karczku i boczku 168

Przepis Taką wędlinę najlepiej zrobić w prasce lub szynkowarze.Ja do tego celu użyłem praski o wkładzie max.2,5 kg.Więc będę potrzebował i użyłem: Mięso: -karczek

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Boczek gotowany 286

Przepis 1. Na początek boczek myjemy i peklujemy zgodnie z tabelą peklowania www.wedlinydomowe.pl/roboczy/tabelapeklowania.htm lub 80-90 gram soli lub peklo soli na jeden litr wody

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Polędwica dojrzewająca. 521

Przepis Składniki Przyprawy podane są na jedną sztukę Polędwiczki ,proponuje zrobić od razu 2-3 sztuki bo szybko znikają z talerza:) Cukier - jedna łyżka Sól kamienna/Morska

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
PASZTET 195

PRZEPIS Będziemy potrzebować -½ kg mięsa wieprzowego (łopatka lub karkówka) -½ kg surowego tłustego boczku lub podgardle czy pachwina -½ kg wątroby drobiowej lub wieprzowej -jedna pierś z kurczaka

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Pieczeń 424

Przepis Mięso -szynka 0.7 kg -łopatka 0,6 kg -boczek 0,5 kg Przyprawy -peklo sól lub sól nie jodowana 16-18 g /kg mięsa -pieprz

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Kiełbaska z boczku i drobiu 186

PRZEPIS Przyprawy -sól lub peklo sól  16-18 g/kg mięsa -pieprz czarny 2 g/mięsa -czosnek wyciśnięty przez praskę ilość według uznania -pieprz

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
ala-Mortadela ze słoniną 167

PRZEPIS Produkt eksperymentalny wyszedł jest smaczny:) Ta wersja którą przedstawię będzie parzona lecz uważam,że wędzona będzie jeszcze lepsza. Będziemy potrzebować: Przyprawy: -peklo sól 18 g/kg

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
MOZAIKA z karkówki ,boczku i szynki 225

Przepis Będziemy potrzebować : -kawałki karkówki,boczku i szynki.Jedna wędzonka waży około 1,5 kg -peklo sól lub sól - strzykawka z igłą do nastrzyku -duży garnek lub

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Szynka gotowana i zapiekana 338

Przepis 1.na początek dowolne mięsko u nas szynkę peklujemy zgodnie z tabelą peklowania u mnie było to 5 dni.Do solanki dałem liść laurowy,ziele angielskie ,pieprz

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Schab dojrzewający 398

Składniki Schab bez kości - około 1,5 kg Cukier - 3/4 szklanki Sól kamienna/Morska (niejodowana) - 3 łyżki Peklosól - 1,5 łyżki Majeranek - 1,5 łyżki pieprz czarny

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Karczek dojrzewający 187

PRZEPIS Cukier - 3/4 szklanki karkówka około 1,5 kg Sól kamienna/Morska (niejodowana) - 3 łyżki Peklosól - 1 łyżka pieprz czarny - 1,5 łyżeczki. pieprz ziołowy -1,5

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Polędwica na łososiowo 156

Wykonanie Kupujemy schab odcinamy mizdrę taka biała błona i warkocz inny kolor mięsa przyłączony do schabu podobny w wyglądzie do warkocza.Peklujemy na mokro 5 dni 80

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Karczek gotowany 231

Przepis 1. na początek dowolne mięsko peklujemy zgodnie z tabelą peklowania u mnie było to 5 dni.do solanki dałem liść laurowy,ziele angielskie ,pieprz kolorowy i

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Boczek dojrzewający 325

Składniki Boczek bez kości - około 1 kg Cukier - 3/4 szklanki Sól kamienna/Morska (niejodowana) - 3 łyżki Peklosól - 1,5 łyżki Majeranek - 1 łyżka pieprz czarny - 1,5

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Baleron wędzony 206

Przepis Będziemy potrzebować : -karkówka 1 kg -1,5 kg -peklo sól lub sól - strzykawka z igłą do nastrzyku -duży garnek lub dwa -dwa termometry z sondą

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Pachwina i podgardle wędzone i podpiekane 275

Przepis Będziemy potrzebować : -mięso pachwina i podgardle -peklo sól lub sól -termometr z sondą do wędzarni -pieprz kolorowy - liść laurowy - ziele angielskie -czosnek -haki wędzarnicze Wykonanie

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Polędwiczki wędzone 255

Wykonanie Kupujemy polądwiczki myjemy pod bieżącą wodą.Peklujemy na mokro 5 dni 80 g peklo soli na litr wody +trochę zgniecionego czosnku.Wyjmujemy z zalewy płuczemy pod

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Boczek wędzony 263

Przepis Będziemy potrzebować : -boczek bez kości i chrząstek 1 kg -1,5 kg -peklo sól lub sól -duży garnek lub dwa -dwa termometry z sondą -pieprz

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Baleron wędzony 273

Przepis Będziemy potrzebować : -karkówka 1 kg -1,5 kg -peklo sól lub sól - strzykawka z igłą do nastrzyku -duży garnek lub dwa -dwa termometry z sondą

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Schab wędzony 426

Wykonanie Kupujemy schab odcinamy mizdrę taka biała błona i warkocz inny kolor mięsa przyłączony do schabu podobny w wyglądzie do warkocza.Peklujemy na mokro 5 dni 80

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Szynka płaska wędzona 215

Przepis Będziemy potrzebować : -mięso 1 kg -1,5 kg -peklo sól lub sól - strzykawka z igłą do nastrzyku -duży garnek -dwa termometry z sondą -siatka wędliniarska

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Jackówka puszczańska w wersji parzonej 193

Przepis Kiełbasa Jackówka puszczańska-pomijamy wędzenie tylko parzymy Składniki: -mięso jedynka:schab-1.250 kg szynka-1.250 kg -mięso dwójka:łopatka razem z tłustym-1.500 kg -słonina

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Schab dojrzewający 379

Składniki: Schab bez kości - około 1,5kg Cukier - 3/4 szklanki Sól kamienna/Morska (niejodowana) -4 łyżki Peklosól - 1,5 łyżki Majeranek - 2 łyżki Pieprz młotkowany z kolędrą

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Klops w boczku ze skórą 155

Przepis Składniki -mięso mielone z łopatki,gruby lub cienki płat boczku ze skórą, -pieprz czarny do smaku -sól 18 g/kg -gorczyca jedna łyżka -majeranek jedna łyżka

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Schab dojrzewający 183

Przepis Po tygodniu dojrzewania  wygląda tak,robiony bez cukru. -2 kg schabu -18 g peklo soli na kg mięsa -1/2 szklanki soli  -przyprawy

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Boczek rolowany wędzony 185

Boczek wędzony rolowany.Z lewej peklowany na mokro z prawej na sucho natarty czosnkiem i z przyprawami Przepis Więc tak ten z lewej jest peklowany na mokro

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Szynka gotowana 933

Podaje przepis :jak ja robiłem 1. na początek dowolne mięsko peklujemy zgodnie z tabelą peklowania u mnie było to 5 dni.Do solanki dałem liść laurowy,ziele

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.