wedliny domowe - 2196 przepisów (strona:96/147)

Marynowane grzybki 127

roku nie muszę robić dżemów, soków, sosów i innych pyszności do domowej spiżarni na zimę. Ale grzybki muszą być i kropka! Święta bez domowych marynowanych grzybów uważam za nieodbyte Co lepiej smakuje do kanapki z wędliną czy do sałatki a nawet na imprezę do alkoholu… tak, tak… właśnie one. Niepozorne grzybki. Do ich zrobienia możecie użyć jednego rodzaju

Mieszam w Garnku
Boczek pieczony w rękawie 194

Ostatnio zdarza mi się piec domowy chlebek, ale to dla mnie za mało. Bo co podać do takiego świeżego chleba? Oczywiście najlepiej domową wędlinkę. I tak

Kuchnia co dnia
Szynka ze słoika - domowa mielonka 146

Domowa mielonka to poezja, do tego ogóreczki i ciepły chlebek. Smakuje bosko, od teraz będę robić częściej takie słoikowe mięsiwa na kanapki. Pierwszy słoik został zjedzony

Gotowanie i blogowanie
Serki wędzone w przyprawach 100

W niedzielę wraz z przyjaciółmi wędziliśmy wędliny na Święta (przepisy pojawią się wkrótce na blogu). Były szynki, polędwice, kiełbasy cienkie, grube, sól morska i po raz

Kulinarne przygody Gatity
Schabowe jajko 162

jest skomplikowane danie. Jednak jest dobre jako danie obiadowe z dodatkiem np. klusek domowych lub zwykłej przekąski . Ostatnio pokrojone lekko na ukos ,posłużyło mi jako wędlina na kanapki. Składniki na 2 porcje 2 jajka 2 kotlety schabowe 5 pieczarek 1 cebula 3 łodygi selera naciowego kawałeczek pora olej do smażenia (ja używam rzepakowego) łyżka musztardy sól , pieprz do smaku Wykonanie

Eli Gotowanie
DOMOWA MIELONKA 2082

Wiadomo nie od dziś, że wędlina przyrządzona w domu choć czasochłonna dużo lepiej smakuje.Zachęcam więc do domowego ich przygotowania. Ja używam szynkowaru firmy TRADISMAK .   Składniki: 80 dag mięsa mielonego sól peklowa 1 niepełna łyżka 3 łyżki przyprawy Natura Smak John żelatyna 3 łyżki Wykonanie: Do mięsa mielonego dodajemy sól, żelatynę i przyprawę. Dokładnie mieszamy. Mięso przekładamy do foliowego

Z Majeczką w kuchni
ZAPIEKANKI Z PIEKARNIKA. SZYBKIE NA RAZ. 460

lodówki" i wykorzystanie nadmiaru wędliny, sera, pieczarek. Twarde, czerstwe pieczywo też odżyć może. SKŁADNIKI: - Chleb/bułki, - masło, - serek do smarowania, - ser żółty,  - wędlina, - pieczarki, - cebula, - ogórki (Tym razem Pikle ORZECH), - kukurydza, - czarny pieprz, - przyprawa domowa typu vegeta, - czosnek niedźwiedzi, /Dodatkowo: keczup/dip czosnkowy WYKONANIE: Łatwizna - Chleb/bułki smarujemy masłem, serkiem do smarowania i kładziemy po plastrze sera żółtego. Kroimy cebulę

Wypisz Wymaluj
Szaszłyczki z parzonych białych kiełbasek 161

Danie dla leniwych :).Staram się mieć w domowych zapasach takie pół produkty , które pozwolą mi w ciągu kilku minut zrobić ,,zjadliwe" danie .Do jednych z

Buniabaje w kuchni
Kanapka na ciepło 119

Pomysł na dobrego tosta. Awokado, wędlina i mamy pyszną ciepłą kanapkę. Składniki : * ulubiony chleb * awokado * szynka * ser żółty * ketchup * przyprawa do pizzy      Przygotowanie

Magiczne Życie Marty
Pasztet szwagierki Ali 158

ubiegłego roku. Kiedy to zleciało?? Czasami robię zdjęcia i myślę, że kiedyś wykorzystam, ale nie sądziłam, że tak szybko :) Zostaliśmy obdarowani pysznym domowym pasztetem, który co roku piecze siostra mojego męża, Ala. Dzieci uwielbiają i z wszystkich wędlin to właśnie pasztet znika najszybciej. Poprosiłam ją o przepis, i jak się okazało - to przepis rodzinny, który otrzymała od swojej teściowej. Może(...)karczek, łopatka) lub dziczyzny 200 g wątróbki wieprzowej lub drobiowej 200 g słoniny (świeżej lub wędzonej) 3 duże marchewki  3 pietruszki 1 seler  1 por 3 łyżki domowej kostki rosołowej przyprawy:  7-8 ziaren ziela angielskiego 5 liści laurowych 5 ziarenek czarnego pieprzu   pieprz czarny mielony (do smaku) 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej 1/2 łyżeczki

bistro mama
Prosta domowa pizza 184

można cieszyć się prostą domową pizzą. A do tego obowiązkowo domowy sos czosnkowy Uwielbiamy go Składniki: 2 i 1/2 szklanki mąki FARINA do pizzy 00 Skworcu niespełna szklanka ciepłej wody sól i pieprz do ciasta 7 g suchych drożdży 6 plasterków schabu wędzonego parzonego lub innej wędliny 1 czerwona papryka kilka pieczarek 1 czerwona cebula mozzarella wiórki Przygotowanie: Do miski(...)ugniatamy tak, aby pokryło całą blaszkę. Ciasto nakłuwamy widelcem, odstawiamy na 15 minut (przykrywamy ściereczką). Następnie smarujemy domowym sosem pomidorowym lub ketchupem. Pieczarki obieramy, kroimy w plasterki. Paprykę kroimy w kostkę, cebulę w piórka lub drobniej, a schab (lub inną wędlinę) w paseczki. Pieczarki, paprykę i cebulę można wcześniej krótko podsmażyć. Ciasto wstawiamy na 10 minut do nagrzanego piekarnika

Słodkie okruszki
Deska serów 210

dobrym towarzystwie to sukces na każdej imprezie Deska serów to rozmaitości, przekąski serowe serwowane z różnego rodzaju wędlinami, warzywami, owocami, orzechami, bakaliami… Deskę serów uwielbiam serwować na domówkach, dlaczego? Każdy sięga po to co lubi, to takie ciekawe rozwiązanie domowego mini bufetu, coś na raz, kawałek tego i tamtego i pierwszy głód zaspokojony. Do tego jak się prezentuje Dziś(...)Warzywa marynowane Zaostrzają smak, podkreślają i ciekawie komponują się z wędlinami i serami na desce. Świetnie sprawdzą się na desce serów marynowana papryka, dynia, ogórki, najlepiej takie mniejsze, pikle w różnych zalewach, np. klasycznej lub musztardowej. Koniecznie suszone pomidory w oleju z ziołami, ewentualnie karczochy. Dipy, pasty, pesto Domowej roboty dipy rządzą, np. u mnie sprawdzają się pomidorowy, czosnkowy, ajwar

Zasmakuj Kuchni
Sałatka z fasolką szparagową + film 198

Sałatka z fasolką szparagowa to prosta, szybka, smaczna i kolorowa przekąska z dodatkiem wędliny, cebuli i papryki na bazie majonezu i musztardy. Jest to bardzo oryginalne i sycące danie idealne na różnego rodzaju domowe przyjęcia, na śniadanie lub kolację. Nie wymaga specjalnych umiejętności, może ją bez większych problemów przygotować nawet kulinarny laik, szczególnie polecam ją miłośnikom fasolki szparagowej.   składniki

Smakowite Dania
Bułeczki zapiekane z pieczarkami , kiełbaską i serem żółtym 163

Coś szybkiego i smacznego. bułeczki, bagietki pieczarki masło   wędlina, kiełbasa ser żółty sól, pieprz Pieczarki pokroić, podsmażyć na masełku, dodać pokrojoną kiełbaskę - wymieszać i

Moje domowe kucharzenie
Bigos mojego Taty 523

odpowiednio dobrane przyprawy same w sobie nadają bigosowi głęboki kolor i smak. Wino mi tu do szczęścia niepotrzebne, chyba że do popicia. W domowym bigosie nigdy nie było pomidorów, w żadnej postaci. Ani byle jakich zrzynek wędlin – zawsze tylko najczystsze, najlepsze mięso. Był złoty środek –proporcje. I smak, którego nie jestem w stanie zapomnieć.   Długo nie mogłam się zabrać

Karo in the Kitchen