Wielkanocny stół obfituje w pieczone mięsa, wędliny i pasztety. Pasztety czy to mięsne czy z samych warzyw, albo też mieszane najlepiej smakują ze swojskimi dodatkami np. ogórkiem kiszonym czy domowej roboty ćwikłą. Niestety nie są to lekkie dania i po ich zjedzeniu często czuje się dyskomfort w brzuchu, dlatego aby móc w pełni cieszyć się smakiem świąt po jedzeniu stosuje
Bon appetit mon amieżurawinowy - pyszny dodatek do mięs, serów i wędlin. Urozmaici każdy obiad. Jego przygotowanie jest dziecinnie proste i nie wymaga wiele czasu. A nic nie może dorównać oscypkowi podanym z takim domowym sosem żurawinowym ;-) Składniki: 500 g żurawiny świeżej lub mrożonej sok z 1/2 pomarańczy 2-3 łyżki cukru pudru 1/3 łyżeczki chili 3 łyżki miodu 1 czerwona cebula
Kuchnia MagdaLenyJeszcze rok temu ani mi się śniło żeby zrobić jakieś wędliny. Nawet nie miałam wędzarni.. Ale jakaś siła skłoniła mnie do tych czynów i są :) Swojska Kiełbasa Kiełbasa grillowa lub na ognisko Domowe kabanoski Tabele solenia
Gotowanie jest łatwesmaki z czystym sumieniem go Wam polecam. U mnie w kuchni spełnia wiele ról. Zarówno świetnie smakuje z wędlinami, potrawami z dodatkiem jajek jak i jest składnikiem wielu marynat ( skrzydełka kurczaka są boskie macerowane w tym sosie). Już nie mówię o domowych fast-foodach z którymi wspaniale się komponuje.. Zazwyczaj wykonuję większą porcję sosu i wekuję go w słoiczkach
kawawszklanceNa zdjęciu: Sałatka jarzynowa tradycyjnaBrokuły z serem feta i sosem czosnkowym Caprese Mix sałat z tuńczykiem i fetą Mix sałat z wędzonym twarogiem Sałata karbowana
Kuchnia domowa Aniindyka jest delikatniejsza, niż wieprzowa i chętnie jedzą ją nawet dzieci. Osobiście nie przepadam za sklepowymi wędlinami i wolę sama upiec kawałek mięsa lub pieczeń, wtedy wiem, co w niej się znajduje. Mam nadzieję, że również lubicie i sami przygotowujecie domowe mięsa. Składniki: (na 2 foremki o wymiarach 8 cm x 28 cm x 6 cm) 1500 g mielonego indyka
Kuchcik gotujerazu wiedział co dziś jemy. Tego zapachu nie zapomnę do końca życia. Takie przetwory są pracochłonne, ale domowe przetwory to prawdziwa uczta dla podniebienia i co najważniejsze są zdrowe !! Gdyby ktoś raz spróbował takich pyszności już nigdy by nie chciał jeść wędlin ze sklepu ! Składniki : 1 kg wątróbki z indyka ( może być drobiowa ) 1 kg mięsa wieprzowego
Przepisy i porady kulinarneŚniadanie na leniwy weekendowy ranek. Wydrążony środek z grahamki możecie śmiało zjeść lub ususzyć u przerobić na domową bułkę tartą. SKŁADNIKI (na 2 porcje) : - 2 dowolne bułki - 2 jajka - 6 łyżek startego sera żółtego - 5 łyżek startego sera wędzonego - 4 plastry wędliny - 1 pęczek posiekanego szczypiorku - 1/2 posiekanej cebulki - 2 łyżeczki masła - sól, pieprz WYKONANIE: Zetnij wierzch bułek i wydrąż
Fit & Healthy LifeSkładniki potrzebne do przygotowania domowej jarzynki: Przepis na domową jarzynkę 100 g suszonych warzyw (przepis na suszone warzywa) 1 łyżka suszonej cebuli 1 łyżeczka suszonej natki
KorniszonkiPasta z pieczonych buraków z serem feta Ostatnio przejadły nam się wszystkie możliwe wędliny sklepowe, tak więc na blogu powstaje nowa kategoria. Pasta z pieczonych buraków
Kuchnia na wzgórzukażde Święta robię domowy sos tatarski. Tym razem dodałam do niego ostrego chrzanu. Sos nabrał nowego i ciekawego smaku. Może się skusicie i taki przygotujecie ? Idealny do jaj, wędlin i innych mięs na zimno. Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchnimarnujemy 9 milionów ton żywności, z czego ponad 2 miliony ton pochodzą z gospodarstw domowych. Muszę przyznać, że te cyfry przerażają. Co najczęściej wyrzucamy do kosza ? Według badania zrealizowanego na zlecenie Banków Żywności są to: pieczywo 62% owoce 47% wędliny 46% warzywa 35% jogurty 21% sery 16% Może warto, aby ten nadchodzący 16 października
Kulinarne przygody GatityZachciało mi się domowej kanapki. Ale nie jakiejś tam współcześnie wybajerzonej. Porośniętej zieleniną. Ze sklepową padliną. Zachciało mi się takiej jaką babcia robiła, kiedy jeździłam do niej na wakacje. Prostej. Pachnącej wspomnieniami. Zachciało mi się. I zrobiłam. Tym bardziej, że tutejsza padlina w niczym nie przypomina polskiej wędliny. Jakieś to takie bezpłciowe. Z czego oni to robią? Bo chyba
bastalenapóźno jest wyjęte z lodówki i trudno je rozsmarować, wtedy często sięgamy własnie po majonez. Oczywiście, do kanapki z powidłami nie będzie on pasował ;) Ale do wędlin, pasztetów czy pomidora jest rewelacyjny. Najprościej jest otworzyć słoik kupionego majonezu, ale to pójście na skróty, prawda? A w naszej kuchni skrótów nie ma ;) Samodzielnie przygotowany majonez nie ma konkurencji(...)wśród sklepowych, więc staram się nie kupować gotowego. Choć nie przeczę, czasem lenistwo wyciągnie rękę na sklepową półkę ;)Dzisiaj jednak będę namawiać do przygotowania własnego, domowego majonezu - zdrowo, smacznie i jaka radocha, że własnoręcznie zrobiony :) Święta już niebawem, fajnie byłoby podać sałatkę z takim własnie majonezem :)Składniki:2 żółtka,1 i 2/3 szklanki
Codzienna kuchnia niecodziennaDzisiaj zdradzę Wam prosty przepis na schab pieczony według, którego od wielu wielu lat moja mama robiła domowe świąteczne pieczyste. Teraz według tego przepisu korzystam ja, bo nie wyobrażam sobie świątecznego stołu bez pieczonego w domu schabu. SCHAB PIECZONY Składniki: 1 kg schabu bez kości 4 ząbki czosnku 1/3 łyżeczki soli 1/3 łyżeczki pieprzu 3-4 łyżki majeranku smalec(...)trzeba jej dolać. Po "upieczeniu" schab odstawiamy do ostygnięcia. Schab można też upiec w piekarniku w rękawie do pieczenia w 190 stopniach przez około 80 minut. Można podawać jako wędlinę lub w grubszych plastrach na ciepło
Bon appetit mon amie