Aby zrobić taką wędzonkę musimy poprosić zaprzyjaźnionego rzeźnika by nam wyciął taki kawałek mięska, oczywiście bez skóry i kości, bądź mieć dobrego kolegę który nam to
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.Surowiec -boczek bez skóry 1 kg Przyprawy -peklo sól 17-18 g/kg -czosnek granulowany posypujemy w około -oraz dowolne przyprawy ulubione którymi delikatnie posypujemy boczek
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.Surowiec i materiały pomocnicze -serce wiepszowe szt.1 -golonka z kością szt.1 -skórki wiepszowe 1 kg (najlepsze smalone słomą daje nam piękny zapach i lepszy smak) -wątroba
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.Surowiec -płat boczku 1,5 kg Przyprawy i materiały pomocnicze Gramatura przypraw podana jest do całości masy mięsnej -17 g soli nie jodowanej warzona -8,5
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.Surowiec -płat boczku 1,5 kg Przyprawy i materiały pomocnicze Gramatura przypraw podana jest do całości -peklosól 20 g -sól morska 15 g -sól wędzarnicza 10
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.Przepis Kupiony boczek myjemy pod bieżącą wodą i osuszamy ręcznikiem papierowym. Wycinamy wszystkie kostki i chrząstki i przyprawiamy peklo solą lub solą nie jodowaną 17-18
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.Przepis Będziemy potrzebowali -szynki z tłuszczykiem Przyprawy -peklo sól ilość według tabeli dziadka wersja mniej słona http://www.wedlinydomowe.pl/roboczy/tabelapeklowania.htm -ziele angielskie 10-15 kulek do parzenia
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.Na gorąco z chrzanem Na zimno z musztardą francuską Jeszcze surowa Przepis Mięso -boczek bez skóry 2 kg -łopatka 2 kg -karkówka 2 kg Przyprawy
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.Przepis Mięso -0,5 kg schabu -250 g łopatki tłuściejszej -250 g karkówki Przyprawy -peklo sól 10 g/kg -sól kamienna 10 g/kg -cukier 1/3 szklanki
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.Przepis Mięso: -2 kg szynki klasa pierwsza cięta w plastry -0,5 kg łopatka klasa druga cięta w plastry -0,5 kg łopatki klasa druga mielona
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.Przepis Będziemy potrzebować : -szynka 1 klasa 4 kg -karkówka 1 kg Przyprawy: -peklo sól 18 g /kg -czosnek świeży wyciśnięty przez prasę 60 g do całości
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.Przepis Będziemy potrzebować: -1,5 kg surowego boczku ze skórą -6 plastrów wędzonej słoniny Przyprawy -15 g /kg sól kamienna nie jodowana -3 g kg sól
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.Przepis Mięso -0,5 kg schabu -250 g łopatki tłuściejszej -250 g karkówki Przyprawy -peklo sól 10 g/kg -sól kamienna 10 g/kg -cukier 1/3 szklanki
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.Przepis Będziemy potrzebować -sztuczne osłonki barierowe -termo kurczliwe -woda 150-200 mililitrów Mięso -800 g boczku -350 g łopatki (tylko chude kawałki) -350 g
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.Przepis Taką wędlinę najlepiej zrobić w prasce lub szynkowarze.Ja do tego celu użyłem praski o wkładzie max.2,5 kg.Więc będę potrzebował i użyłem: Mięso: -karczek
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.