pierogu biłgorajskiego, gryczaki czy kieliszki nalewki kosztowały w większości zagród 3 zł. Ceny chleba ze smalcem od 4 zł w górę. Bardzo fajnym pomysłem była sprzedaż chleba domowej roboty. Gorzej było z wędlinami, które w większości przypadków nie były przechowywane w lodówkach. Rozumiem trudność w organizacji takiej lodówki, a właściwie dostępu do prądu w parku, ale wystawianie wędlin i kiełbas
Pasja SmakuPaprykowy , wędzony boczek Wędzonki , to coś co lubię robić i jeść . Wędzenie , jest odprężającą , czynnością , pozwala odreagować po długim stresie i przynosi smakowite korzyści domownikom " class
Ogrodnik w podróżyMięsiwo w sosie własnym – mięsne przetwory Takie słoiczki z pysznym mięsem, pamiętam z dzieciństwa . Doskonale smakowały na zimno , do kanapki lub jedzone widelcem prosto ze
Ogrodnik w podróżyZapraszam Was na pyszny domowy pasztet.Zrobiony z kilku gatunków mięsa i podany z chrzanem i żurawiną.Można go zrobić nie tylko w okresie świątecznym.Po prostu
Ala piecze i gotujeciasta francuskiego, wędlin, deski serów. Jeśli macie ochotę na pikantniejszą wersję dodajcie ostrej papryczki według upodobań. Będzie słodko-kwaśno ostra salsa, idealna do domowych przekąsek. Domowa salsa słodko-kwaśna, obłędna do imprezowych przekąsek, wędlin i serów! Składniki: 500 g passaty 2,5 łyżki majonezu 3 łyżki pikantnego ketchupu 2 łyżeczki z lekką „górką” konfitury truskawkowej szczypta soli
Zasmakuj KuchniPodawać grubsze plastry jako kotleciki, najlepiej z ziemniakami z koperkiem i gotowaną marchewką z masłem. A cieńsze plasterki mogą spokojnie robić za wędlinę na kanapce. Mega pyszny, przyjemny domowy obiad... aż zgłodniałam! Umyć pierś z indyka i obwiązać dratwą, tak aby trzymała się w ładnej zwartej formie - See more at: http://wrzacakuchnia.pl/przepisy/dania-glowne/pieczen-z-indyka/#sthash.Aha3W13C.dpuf Krok 1 Umyć pierś(...)Piec w temperaturze 200 C aż będzie wyglądać apetycznie (ok 30 minut), potem jeszcze chwilę w niższej temperaturze Krok 4 Podawać grube plastry jako kotleciki, a cienkie jako wędlinę na kanapce. - See more at: http://wrzacakuchnia.pl/przepisy/dania-glowne/pieczen-z-indyka/#sthash.Aha3W13C.dpuf Krok 1 Umyć pierś z indyka i obwiązać dratwą, tak aby trzymała się w ładnej zwartej formie Krok 2 Do naczynia żaroodpornego wlać
Matka Żywicielkaprzy przeziębieniu czy stanie zapalnym dróg oddechowych. Stanowi ważny element polskiej tradycji kulinarnej. Bez niego nie byłoby dobrych ogórków kiszonych czy ćwikły. Na Święta do mięs, wędlin… i nie tylko. Najlepszy chrzan domowy. Składniki: - ok. 450g korzenia chrzanu - sok wyciśnięty z 1 cytryny - 1 łyżeczka soli morskiej - 1,5 łyżeczki cukru - ok. 16 kostek lodu - lodowata (przegotowana) woda (ilość według
mojewypiekiinietylkoSkładniki 2,5 l wody 3/4 szklanki soli 1 czubata łyżka cukru 15 ziaren pieprzu czarnego 15 ziaren ziela angielskiego 5 liści laurowych 3 zmielone goździki
w mojej kuchniOstatnio bardzo rzadko kupujemy wędlinę w sklepie. Zazwyczaj sami wędzimy lub przygotowujemy takie oto domowe słoiki pełne pysznej kiełbasy idealnej na kanapki. Co prawda głównym dowodzącym w przygotowywaniu wędlin jest mój mąż, to do jedzenia nikogo namawiać nie trzeba:) Mielonka jest bardzo smaczna, aromatyczna i przede wszystkim naprawdę składa się w 100% z mięsa:) Składniki: 2 kg łopatki
Z miłości do słodkościpółgęsek Ta wędlina zawsze przywołuje w mej pamięci najlepsze wspomnienia. Wiadomo nasi dziadkowie dobrze wiedzieli co można zrobić z wybornej gęsiny. Tak tez było u moich dziadków, do dziś pamiętam obsuszane, czy też wędzone wyroby z ciemnego gęsiego mięsa. Aż dziw bierze(...)przewlekamy przez powstały otwór sznurek, na którym powiesimy półgęsek. Teraz mięso zawieszamy w przewiewnym miejscu w którym panuje temperatura około 22-24 stopni ( ja zostawiam mięso przy domowym piecu) i zostawiamy je w spokoju na 2-3 dni ( im temperatura wyższa tym mięso szybciej dojrzewa). Po tym czasie półgęski zdejmujemy, kroimy w cienkie plastry i konsumujemy z ulubionym
Miód i pieprzMielonka wieprzowa – classic W przyszłym tygodniu , mam świniobicie , więc czas posprzątać zamrażarkę . Oczywiście w łapki wpadło mi zawieruszone mięsko wieprzowe , a nic tak dobrze nie
Ogrodnik w podróżybezglutenowa mieszanka do wypieku pieczywa (chlebów, bułek ) i pizzy. Wyszły delikatne, lekkie, mięciutkie. Idealne zarówno solo, na ciepło prosto z piekarnika, jak i ze słodkim dżemem domowej roboty, ulubionym kremem czekoladowym albo wędlinami i serem. Są przepyszne, robi się je błyskawicznie i na długo pozostają świeże! Spróbujcie! SKŁADNIKI: ( 20 bułeczek ) * Mix B – Brot-Mix – 500 g * świeże drożdże
Ostra na Słodkoniepowtarzalny przepis na ketchup bułgarski. Pomidory, jabłka, marchewka, pietruszka, seler, cebula, czosnek – to niezawodna kombinacja składników. Ketchup bułgarski świetnie sprawdza się jako sos do domowej pizzy, czy do pasztetów lub wędlin. Składniki: 2,5 – 2,6 kg pomidorów 600 g jabłek 700 g marchewki 600 g pietruszki 600 g selera 400 g cebuli 7- 8 ząbków czosnku 1 szklanka
Przepisy BabciDzisiaj przedstawiam przepis na domowy BOCZEK KMINKOWY ZAPIEKANY. Bardzo fajny, pachnący ziołami - w tym kminkiem - boczek, idealny np.: do kanapek. Jest łatwy i stosunkowo szybki w
Moja Książka KucharskaChleb wyjątkowy lekko słodki z orzechami .... u nas zjadany jeszcze gdy jest ciepły. Wspaniale komponuje się z domowym dżem, twarogiem a nawet z wędliną. Składniki: 200 g mąki pszennej chlebowej 100 g mąki gryczanej 250 g wody 150 g aktywnego zakwasu żytniego 50 g figi 50 g orzechów pekan lub włoskich 1 łyżeczka soli morskiej Dodatkowo: kilka orzechów pekan
Delicious Titbits