baleron z pończochy Wyrób tej wędliny to z najprostszych sposobów, na wykonanie domowego mięsiwa. Przy czym ważne jest że nie wymaga on od nas żadnego kulinarnego doświadczenia, ot sól, cukier, trochę przypraw i gotowe. składniki karkówki wieprzowe każda o wadze około jednego kilograma do peklowania kilograma mięsa 150 g cukru 150 g soli zaprawa z przypraw
Miód i pieprzKolejna propozycja na świąteczne lub niedzielne menu, które u mnie gości dość często. Przyznaję, że nie lubię kupować wędlin, gdyż bardzo szybko ulegają zepsuciu, a taka domowa, nie dość, że dłużej pozostaje świeża, to i smak ma wspaniały!!! Polecam, wystarczy odrobina pracy i można delektować się niezwykłym, domowym smakiem pieczonego mięsa, które z powodzeniem zastąpi nam wędlinę sklepową
Bea(u)ty kitchenSchab po zbójnicku – doskonała wędlina Był już schab parzony po węgiersku w dużej ilości papryki , ten jest po zbójnicku . Kolor podobny , ale smak całkowicie różny , dzięki sporej ilości suszonej mielonej cebuli , czosnku i oczywiście papryki , tyle że tym razem słodkiej " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Bardzo, ale to bardzo, dobra wędlinka , jak zrobicie(...)już nie przestaniecie . Polecam domowe wyroby naprawdę nie są trudne , a warto je zrobić , gdyż niema nic bardziej zdrowego , a zarazem smaczniejszego niż cudowny , soczysty i aromatyczny plasterek schabu na kanapce z sałatą i majonezikiem.. Mniam " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Składniki : 2 kg schabu ( dość mocno się skurczy , ale można zrobić mniejszy kawałek
Ogrodnik w podróżyDomowe przetwory sa najlepsze, bo dają radość z przygotowywania i są bardzo indywidualne pod wzgledem własnego smaku. Odkąd pamiętam uwielbiałam ketchup. Szczególnie do domowych frytek, żółtego sera czy wędlin na kanapkach. Towarzyszył mi i mojej rodzinie od zawsze, tak jest do dziś. Teraz, oprócz kanapek i frytek dodaję go sosów, bigosu, spaghetti, itp. Są ketchupy pikantne, łagodne
Zasmakuj KuchniJestem maniaczką domowych pasztetów i ostatnio w poszukiwaniu pasztetu bezmięsnego znalazłam właśnie ten. Brak mi słów, aby opisać jego smak... jest delikatny, aksamitny z wyraźnie wyczuwalną
Delicious TitbitsDomowe najlepsze..w myśl tej zasady często robię domowe mięska, wędlinki czy mięsa do słoiczka wkładam,żeby miec prawdziwy smak domowych wyrobówSkładniki:2 kg łopatki1 kg
Z Majeczką w kuchniNajlepsza jeszt domowa szyneczka SZYNKA W AROMATYCZNEJ MARYNACIE SKŁADNIKI: marynata,woda -2 litry,sól peklowana -4 łyżki,czosnek -6 ząbków,liście laurowe -3 szt,ziele
Kuchnia DanusiNajlepsze są domowe wędlinki Baleron SKŁADNIKI:karkówka- 2 kgpieprz czarny-7 ziarenlistki laurowe -4 sztziele angielskie -7 ziarenpektosoli-200gwoda- 3,5lczosnek- 3 ząbkiPRZYGOTOWANIE:Odlać 0
Kuchnia DanusiNajlepsza jest domowa szyneczka z szynkowara. Jest bardzo smaczna i zdrowa. Syn uwielbia ją na kanapeczki.Szynka drobiowa z szynkowara SKŁADNIKI:piersi z kurczaka -1,5 kgpektosoli
Kuchnia DanusiWędzona, dojrzewająca szynka z papryczkami chilli Wędzona szynka z chilli – kolejna wędzonka z serii , pomysły i wynalazki " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height
Ogrodnik w podróżyWiejska szynka z liśćmi szałwii , wędzonka z tradycją Wędzona szynka , to tradycyjny polski wyrób , zresztą , nie tylko polski . W moim domu , dziadek zawsze wędził ten specjał
Ogrodnik w podróżySłoikowa mielonka „Szlachecka „ Szlachecka , bo szlachta jada na bogato , a więc w mieloneczce nie można, nie pomyśleć o szyneczce " class="wp-smiley" style="height
Ogrodnik w podróżyBoczek rolowany z szynkowara... Nic nie smakuje tak dobrze jak wędlina z własnego wyrobu, taka domowa, w której wiemy co mamy... Składniki: 900g boczku surowego 2 płaskie łyżeczki soli peklowej 1 płaska łyżeczka majeranku szczypta chili szczypta świeżo mielonego pieprzu 3 ząbki czosnku Mięsko myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Czosnek przeciskamy przez praskę, mieszamy z pozostałymi przyprawami. Mieszanką nacieramy(...)uzyskaniu temp. wody 95 stopni. Gotowe mięso wyciągamy z garnka, wstawiamy do pojemnika z bardzo zimną wodą. Po całkowitym ostygnięciu, wkładamy na 12h do lodówki... Po tym czasie wędlina jest już gotowa, odpakowujemy i zajadamy. Smacznego
Pelusiowa KuchniaDługo dojrzewająca , szynka w typie serrano Oczywiście do prawdziwego serrano, dużo jej brakuje , ale ta szynka jest naprawdę obłędnie pyszna i jej smak bardzo przypomina , oryginalne
Ogrodnik w podróżytygodniu! Najczęściej wyrzucamy: pieczywo, ziemniaki, wędliny, warzywa i owoce. Też tak robicie? My marnowaliśmy dużo jedzenia. Dopiero sprzątając lodówkę odkrywaliśmy zapomniane, nadpsute warzywa, wyschnięty ser czy obiad sprzed trzech dni – wspomnienia chaotycznych zakupów robionych „na głodniaka” i bez listy. Sprawdź ile wydajesz na jedzenie Gdy zaczęliśmy bardziej szczegółowo ogarniać nasz domowy budżet i zastanawiać się dlaczego, mimo niezłych zarobków(...)sprawdzanie lodówki – które produkty zaraz stracą ważność, co mamy, a co trzeba dokupić by ze składników, które już są powstało jakościowe jedzenie. Na przykład resztki wędliny lub sera możecie wrzucić do domowego calzone, a warzywa do muffinów. Czerstwy chleb można bez problemu zamienić we francuskie tosty (idealne na śniadanie) lub szarlotkę z chleba (deser, którego nie powstydzi się żadna
Niedzielny kucharz