wedliny domowe - 2196 przepisów (strona:85/147)

Ogórki curry – ogórki kanapkowe na zimę 1209

nuty smakowej, co odróżnia je od tradycyjnych korniszonów. Jeśli lubicie curry, musicie ich koniecznie spróbować. Używam tych ogórków nie tylko na kanapki jako chrupiący dodatek do wędlin i past, ale także do domowych fast foodów: takich jak burgery czy hot-dogi. Za jednym posiedzeniem potrafimy zjeść z mężem niemal cały słoiczek, dlatego na zimę będę musiała uzupełnić zapasy

Poezja smaku
Weekend z grillem #4 - Karkówka wytrawna 153

nasz cykl. Przypomnę pokrótce czym Dobra Kiełbasa jest. Otóż to miejsce, które znać trzeba, jeśli jesteś smakoszem mięsa. Znajdziecie tam mnóstwo porad i artykułów o mięsie, wędlinach, kiełbasach... Ale również przepisy na domowy wyrób mięsiwa i sklep, w którym kupicie wszystko, czego wam potrzeba. Ale o tym wiecie doskonale, już tyle razy wspominałem o tym :) Więc tym razem do spółki

Marder&Marder Manufacture
Wędzone domowe wędlinki 221

Pochwalę się troszkę domową wędlinką wprost z wędzaka;) Kategoria: Domowe - czyli zdrowiej i smaczniej

kuchcikownia
Karkówka,boczek i szynka peklowana i wędzona 143

Składniki: 3-4kg szynki wieprzowej 2 litry wody 150g soli peklowej 4 pokruszone liście laurowe 8 ziaren ziela angielskiego 1 niepełna łyżeczka kolendry 1 łyżka

w mojej kuchni
Domowa mielonka (słoikowa) 94

Domowa mielonka to alternatywa do kupnych wędlin. Dzięki podwójnej pasteryzacji można ją dłużej przechowywać i jest o wiele smaczniejsza niż sklepowa mielonka!    Składniki na 3 słoiki 250 ml: 1 kawałek szynki (700 g) sól czosnkowa pieprz kolorowy kilka ziaren jałowca Mięso umyć, osuszyć, pokroić w kostkę i zmielić w maszynce (na średnich oczkach). Do zmielonego mięsa dodać przyprawy

Ugotować
Rolada chlebowa nafaszerowana serem, wędliną, korniszonami i papryką 159

Znudziły się Wam tradycyjne kanapki? Nie macie ochoty rano iść do sklepu po świeże bułki? Jeżeli tak - to przygotujcie domowe pszenne bułki nadziane żółtym serem, wędliną i warzywami. Świetny pomysł na urozmaicenie śniadania. Co więcej ciasto na bułki możecie przygotować dzień wcześniej. Wiem, że niektórzy mogą się lekko zdziwić, ale cała masa urośnie w lodówce. Poniższe roladki idealnie pasują

Ugotować
Smaki regionu 170

kolejny Kiermasz Produktów Regionalnych Warmii i Mazur. Wystawcy posiadający certyfikat Dziedzictwa Kulinarnego Warmii Mazur i Powiśla, prezentowali swoje niepowtarzalne wyroby.    Na stoiskach mnóstwo świeżych wędlin, kiełbas, pasztetów. Można kupić miód, domowy chleb na zakwasie, sery, ciasta. Zapachem przyciągają wędzone rybki. A dla koneserów alkoholi piwo regionalne z olsztyńskiego browaru.    Takie wydarzenia są potrzebne. Tradycja jest nieodłącznym

Sajkofanka smaku
Pieczeń z kukurydzą i marchewką 186

Pieczenie domowe są pyszne. Możemy je przyrządzać na różne sposoby. Ja tym razem dodałam marynowaną kukurydzę mini kolby oraz mini marchewki z puszki. Pieczeń wyszła smaczna

Ala piecze i gotuje
Pasztet drobiowy z warzywami 467

  Uwielbiam domowe pasztety, bo są o niebo lepsze niż te kupne ... no i wiem co mielę. Tym razem na święta Wielkanocne postanowiłam zrobić wersję lżejszą

Delicious Titbits
Gotowana szynka wieprzowa 139

Lubisz zdrowe jedzenie bez szkodliwych dodatków i chemii? Jeżeli tak to musisz koniecznie sprawdzić przepis na domową szynkę, którą zrobisz bez żadnego problemu. Nie potrzeba wielkich

Programista w kuchni
Pieczeń z indyka z suszoną żurawiną 161

Pyszna domowa wędlinka z indyka na kanapki. Mięsną masę wzbogaciłam słodko-kwaśną żurawiną, która fajnie smakowo skomponowała się z majerankiem. Prosta w przygotowaniu, dobra na codzienne kanapki ale pieczeń również pięknie będzie się prezentować wśród wędlin na świątecznym stole. składniki: 1 udziec z indyka ze skórką bez kości (ok 1,2 kg) 100 g suszonej żurawiny Helio 2 łyżki majeranku

Monia miesza i gotuje
Soczysta szynka z szynkowaru 211

chyba najprostszy sposób na przygotowanie domowym sposobem soczystej szynki, przy której " sklepowe " wędliny mogą się schować. Do tej szynki oprócz peklosoli nie dodałem żadnych przypraw i..... jest świetna :) Podobnie jak w przypadku poprzednich przepisów podaję proporcje zarówno na 1 kilogram mięsa, jak i na 0.65 kilograma szynki. Mimo bardzo intensywnej eksploatacji nasz szynkowar sprawuje się bardzo dobrze i jest

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Zawijany indyk z majerankiem 138

Jeżeli zmieszamy ze sobą kilka sosów, możemy odkryć dość osobliwe smaki. Przygotowany domowym sposobem zawijany indyk, nie zawiera żadnych chemicznych dodatków, ulepszaczy czy konserwantów. Możemy go skomponować z ulubionym zestawem ziół, przypraw, suszonych owoców lub warzyw. Ilość kombinacji jest naprawdę ogromna. Indyka spożywamy głównie na zimno jako wędlinę do kanapek lub serwujemy jako mięsny dodatek do sałatek.  Przechowujemy

Pij soki wyciskane
Bułki do burgerów 111

Dzisiaj przepis na domowe bułki do burgerów, zamiast zabieram młodego do popularnej sieciówki, która serwuje hamburgery zrobiłam domowe. Bułki mięciutkie, słodkawe, idealne. Moje dziecko zjadło jeszcze na drugi dzień z wędliną. Przepis znalazłam na blogu rodzinka w kuchni . Bułeczek wychodzi 10 sztuk. Polecam, jutro domowe burgery :-). Miłego dnia :-) Składniki: 500 g mąki pszennej 1 łyżeczka soli 30 g drożdży

kruche babeczki
„Szynka Sułtana” parzona , korzenna, wędlina kanapkowa 1097

korzenna, wędlina kanapkowa Szynka Sułatana , to wędlinka o jasnej „białej ” barwie , czyli parzona , a nie pieczona czy też wędzona. Szynka ta leżakuje , w specjalnej ,aromatycznej zalewie , która nadaje jej niepowtarzalny smak , delikatny , nie nachalny, aromat orientalnych przypraw . Doskonała , krucha , soczysta , bardzo wyrazista w smaku , naprawdę polecam , bo niewiele rzeczy jest tak smakowitych , a zarazem zdrowych , bo domowych . Oczywiście(...)czasie , szynkę wyjmujemy , osuszamy papierowym ręcznikiem i odkładamy na kuchenny blat . W dużym garnku , takim , który umożliwi całkowite zanurzenie mięsa , doprowadzamy wodę do wrzenia .Wyłączamy gaz , zanurzamy wędlinę , wbijamy w nią termometr i parzymy , co jakiś czas ( co około 10 minut ) włączając gaz na jakieś 6 minut i tak do momentu , aż temperatura , wewnątrz mięsa osiągnie 60 C. Pamiętajcie , woda

Ogrodnik w podróży