wedliny domowe - 2196 przepisów (strona:92/147)

Golonka wędzona 191

SUROWIEC -golonka z kością PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE -peklosól 80 g/kg na litr wody -liść laurowy 3 szt. i ziele angielskie 6 ziaren(do parzenia) -sznurek

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Szynka dymiona na zimno-dojrzewająca 190

Surowiec -szynka 1-1,5 kg Przyprawy i materiały pomocnicze -peklosól 20 g/kg -sznurek wędzarniczy Wykonanie Szynkę peklujemy na sucho 10-14 dni ja robiłem to

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Boczek dopiekany 150

Surowiec  -boczek bez skóry 1 kg Przyprawy -peklo sól 17-19 g/kg -czosnek granulowany posypujemy w około -oraz dowolne przyprawy ulubione którymi delikatnie posypujemy boczek

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Rolada lazdijajska 697

Surowiec -golonka wieprzowa z ładną skórą 1,4-1,6 kg Przyprawy i materiały pomocnicze -peklosól 17-18 g/kg licząc tylko mięso bez skóry -sól 18

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Rolada z indyka 218

Surowiec -jeden udziec z indyka -skóra z golonki Przyprawy i materiały pomocnicze -35 g soli na litr wody i kg mięsa -35 g peklosoli na litr

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Boczek wędzony surowy 242

Surowiec -2 kg boczku chudego Przyprawy i materiały pomocnicze -peklosól 19-20 g/kg -sznurek wędzarniczy -folia spożywcza do zapakowania lub pakowarka próżniowa ewentualnie jakiś pojemnik Wykonanie

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Metka wędzona wieprzowo-wołowa 334

SUROWIEC -boczek bez skóry nie za chudy 0,5 kg -karkówka 0,5 kg -jedna golonka 1-1,2 kg -wołowina u mnie z łopatki 1

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Kiełbasa Polska 349

SUROWIEC -boczek 2 kg -karkówka 2 kg -szynka 3 kg PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE -pieprz czarny 2 g/kg -majeranek 0,5 g/kg -peklosól 20-21 g/kg

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Boczek wędzony rolowany 356

Surowiec -1,5 kg boczku w miarę cieki taki lepiej się zwija Przyprawy -17-20 g peklosoli lub soli -pieprz kolorowy świeżo mielony -czosnek granulowany Wykonanie

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Żeberka 183

Surowiec  -paski żeberek Wykonanie  Na litr wody i jeden kg żeberek dajemy 80 g soli lub peklosoli Topimy w zalewie na 5 dni i

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Wędzonka Krotoszyńska 373

Aby zrobić taką wędzonkę musimy poprosić zaprzyjaźnionego rzeźnika by nam wyciął taki kawałek mięska, oczywiście bez skóry i kości, bądź mieć dobrego kolegę który nam to

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Boczek wędzony podpiekamy 162

Surowiec  -boczek bez skóry 1 kg Przyprawy -peklo sól 17-18 g/kg -czosnek granulowany posypujemy w około -oraz dowolne przyprawy ulubione którymi delikatnie posypujemy boczek

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Kaszanka domowa (parzona) 216

Surowiec i materiały pomocnicze -serce wiepszowe szt.1 -golonka z kością szt.1 -skórki wiepszowe 1 kg (najlepsze smalone słomą daje nam piękny zapach i lepszy smak) -wątroba

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Boczek pieczony składany 401

Surowiec -płat boczku 1,5 kg Przyprawy i materiały pomocnicze Gramatura przypraw podana jest do całości masy mięsnej -17 g soli nie jodowanej warzona -8,5

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Pancetta(surowy suszony boczek) 297

Surowiec -płat boczku 1,5 kg Przyprawy i materiały pomocnicze Gramatura przypraw podana jest do całości -peklosól 20 g -sól morska 15 g -sól wędzarnicza 10

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.