diecie bezmlecznej najtrudniej jest kupić produkty przetworzone takie jak pasztety czy wędliny. Znalezienie takich, bez dodatku mleka lub jego śladowych ilości graniczy z cudem. Do tego nigdy nie mam pewności, co znajduje się w sklepowych pasztetach. Dlatego właśnie najlepiej upiec własny, domowy pasztet. W wersji z warzywami i żurawiną ma on delikatny i lekko słodkawy smak. Choć lista składników
Dieta bez mlekawiem jak u Was, ale u nas na Święta zawsze pieczemy domowe mięsko. W sumie to nie tylko na nie, bo takie pieczone robimy dość często, zawsze to zdrowsze i smaczniejsze niż sklepowa wędlina. Jest to działka męża, lubi, to niech robi, a co ;-). Teraz robił próbę, upiekła filet z indyka. Dodał trochę żurawiny, suszonej mięty, wędzonej papryki. Indyk wyszedł
kruche babeczkileniwy. Jeżeli chodzi o święta Bożego Narodzenia to wszystko musi być przygotowane od podstaw: wędliny, śledzie, pierogi…no i oczywiście barszcz. Jeżeli barszcz określić jako istotę żywą, zakwas byłby jego duszą. Dlatego tak istotne jest przygotowanie domowego zakwasu z buraków. Nie jest to pracochłonne zajęcie i nie wymaga dużych nakładów
kuron.com.pljajka 20 g mleczka kokosowego (można użyć miąższu kokosowego do jego przygotowania) 3 łyżki majonezu – najlepiej domowego z mojego przepisu 3 łyżeczki musztardy 1/2 awokado 1/2 papryki czerwonej Sałata 4-6 plasterków boczku, salami, baleronu, szynki lub innej wędliny dobrej jakości o sprawdzonym składzie bazylia suszona Przygotować 2-3 naleśniki według mojego przepisu a następnie odstawić do wystudzenia
Ola la LCHFPodstawowy przepis na ciasto na pizzę pojawił się już ostatnio na blogu. Czas więc najwyższy na wykorzystanie go do przygotowania pizzy z pysznymi dodatkami. Oczywiście klasyką
PatiGotujereszty danych, ale jeśli zastanowić się nad nimi, to wychodzi, że przeciętne statystyczne 3-osobowe gospodarstwo domowe wyrzuca do śmieci 3 kg jedzenia tygodniowo. Wyobraźcie sobie standardowe zakupy, których waga da 3 kg. Wyobraźcie sobie ziemniaki, marchew, chleb, wędliny...i tak dalej. Te 3 kg to spora ilość, którą można podarować innym ludziom. I możemy to zrobić kontaktując się
Codzienna kuchnia niecodziennapotrawy bez smażenia oraz wybieram tylko te składniki, na które pozwalają mi założenia diety. W związku z tym domowe posiłki, uważnie przyrządzone, to jedyna opcja. Ma to oczywiście swoje plusy - czuję się lepiej, chudnę i oszczędzam pieniądze :) Śniadanie : Kanapka z wędliną drobiową i gotowanym buraczkiem (bardzo smaczne połączenie). Lunch : Makaron świderki ze szpinakiem i serkiem Philadelphia. Smacznego
Codzienne GotowaniePyszna, soczysta i delikatna szynka z indyka parzona w szynkowarze sposobem domowym. Domowa zawsze zdrowsza, niż ta ze sklepu, a gotowana jeszcze bardziej zdrowa niż ta
kruche babeczkiBardzo lubimy krokiety, pojawiają się one na naszym stole przeważnie podczas świąt i uroczystości. Takie z szynką sprawdzą się idealnie, kiedy mamy w lodówce za duży
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaWielkanocny stół obfituje w pieczone mięsa, wędliny i pasztety. Pasztety czy to mięsne czy z samych warzyw, albo też mieszane najlepiej smakują ze swojskimi dodatkami np. ogórkiem kiszonym czy domowej roboty ćwikłą. Niestety nie są to lekkie dania i po ich zjedzeniu często czuje się dyskomfort w brzuchu, dlatego aby móc w pełni cieszyć się smakiem świąt po jedzeniu stosuje
Bon appetit mon amieżurawinowy - pyszny dodatek do mięs, serów i wędlin. Urozmaici każdy obiad. Jego przygotowanie jest dziecinnie proste i nie wymaga wiele czasu. A nic nie może dorównać oscypkowi podanym z takim domowym sosem żurawinowym ;-) Składniki: 500 g żurawiny świeżej lub mrożonej sok z 1/2 pomarańczy 2-3 łyżki cukru pudru 1/3 łyżeczki chili 3 łyżki miodu 1 czerwona cebula
Kuchnia MagdaLenyJeszcze rok temu ani mi się śniło żeby zrobić jakieś wędliny. Nawet nie miałam wędzarni.. Ale jakaś siła skłoniła mnie do tych czynów i są :) Swojska Kiełbasa Kiełbasa grillowa lub na ognisko Domowe kabanoski Tabele solenia
Gotowanie jest łatwesmaki z czystym sumieniem go Wam polecam. U mnie w kuchni spełnia wiele ról. Zarówno świetnie smakuje z wędlinami, potrawami z dodatkiem jajek jak i jest składnikiem wielu marynat ( skrzydełka kurczaka są boskie macerowane w tym sosie). Już nie mówię o domowych fast-foodach z którymi wspaniale się komponuje.. Zazwyczaj wykonuję większą porcję sosu i wekuję go w słoiczkach
kawawszklanceNa zdjęciu: Sałatka jarzynowa tradycyjnaBrokuły z serem feta i sosem czosnkowym Caprese Mix sałat z tuńczykiem i fetą Mix sałat z wędzonym twarogiem Sałata karbowana
Kuchnia domowa Aniindyka jest delikatniejsza, niż wieprzowa i chętnie jedzą ją nawet dzieci. Osobiście nie przepadam za sklepowymi wędlinami i wolę sama upiec kawałek mięsa lub pieczeń, wtedy wiem, co w niej się znajduje. Mam nadzieję, że również lubicie i sami przygotowujecie domowe mięsa. Składniki: (na 2 foremki o wymiarach 8 cm x 28 cm x 6 cm) 1500 g mielonego indyka
Kuchcik gotuje