której ukarzą się przepisy z naszego bloga "Już w środę w "Gazecie Lubuskiej" znajdziecie Państwo 60 sprawdzonych przepisów na sery i wędliny. A wśród nich pomysły pań z Koła Gospodyń Wiejskich w Janczewie. Gospodynie podpowiedzą m.in. jak przygotować domową białą kaszankę, czy pyszny biały twarożek. Nie po raz pierwszy KGW z Janczewa dzieli się z Czytelnikami "GL" swoimi pomysłami
kgwjanczewowolą coś bardziej mięsnego, czyli rillettes. I to właśnie proponuję wam do kromki świeżego chleba, czy bagietki, na kolacje z domowym kiszonym ogórkiem, pod warunkiem, że nie macie problemów z cholesterolem. Idealne wyjście, gdy przejedzą nam się wędliny. Źródło. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietniktrzeba przedstawiać gdyż zna go raczej każdy z nas. Smak, który zamknięty jest w szklanym słoiczku jest niemalże domowy, wyrazisty, lekko kwaskowy z wyczuwalnymi kawałkami warzyw, a jego konsystencja jest puszysta. Sos polecany jest do kanapek, wędlin, warzyw, jajek i sałatek. Z pewnością niejednokrotnie sięgnę po owy słoiczek
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiPaluszki grissini to przystawka podawana we Włoszech przed posiłkiem. Świetnie pasują do wędlin czy sera, można je także serwować do różnych sosów, dipów i zup. Pochodzą
Przepisy na domowy ser i chlebUwielbiam przygotowywać domowe dipy, sosy, salsy, dodatki do imprezowo zastawionego stołu. Takie sosy są wspaniałym dodatkiem do maczania przekąsek, także wędlin, tortilli, grzanek, nuggetsów czy serów. Niezastąpione dla małych przekąsek na raz z ciasta francuskiego czy paluchów grissini. Generalnie każda impreza u mnie składa się nie tylko z ciepłych dań, jest wiele przekąsek, na ciepło czy zimno, do tego koniecznie
Zasmakuj Kuchni"ZAJĄC" - REGIONALNA PIECZEŃ WIEPRZOWA Pieczeń wieprzowa, regionalnie nazywana "zającem", wytwarzana jest jedynie z naturalnych składników. Pieczona jest w naturalnej błonie wieprzowej, z dodatkiem kminku, ziół i
Moja Książka Kucharskasmacznie! Brzuchy pełne. Takie placki świetnie komponują się z maślanką, kefirem, szklanką kakao. Wyczarowane placki podaję same lub z domowymi dipami, np. czosnkowym, pomidorowym ostrym bądź pesto. Wersja mięsna, inna? - dodajcie do nich dowolną kiełbasę, parówki lub wędlinę, groszek, kukurydzę, soczewicę, fasolę. Nawet kawałki kurczaka lub ryby. Tarty twardy ser i bazylię, powstaną placki serowe. Na pewno
Zasmakuj Kuchnidobie coraz większych alergii pokarmowych, warto jest zainwestować trochę czasu i przygotować samodzielnie wędlinę, pastę do kanapek, pieczeń czy pasztet. Dlatego też dzisiaj chcieliśmy się podzielić z Wami przepis na nasz domowy pasztet, który nie zawiera konserwantów, a także glutenu. Zamiast bułki, którą normalnie stosuje się do "sklejenia" masy wykorzystujemy wieprzowe podgardle oraz jajka. SKŁADNIKI: 1 kaczka bez szyi
Kuchnia od dwojgaSztuka mięsa pieczona stanowi doskonałą alternatywę dla kupnych wędlin, takie mięso na zimno do chleba to wspaniały element do kanapki, a na ciepło - pokrojone w plastry
kgwjanczewoWędzeniem się nie zajmuję, ale robi to mój mąż, dlatego przygotowanie wędlin do wędzenia to jego specjalność. Cała procedura przygotowania to peklowanie. Trzeba to zrobić dobrze
W kuchennym oknie EwyGdzie w kurczaku jest szynka? Według Słownika Języka Polskiego, szynka, to „ wędlina z tylnej części półtuszy wieprza lub innego zwierzęcia”. Nie popełniamy więc błędu mówiąc o
mojewypiekiinietylkoWarto od czasu, do czasu poświęcić trochę czasu , by wyprodukować własne wędliny. Jesteśmy pewni ,że są zdrowe, bez konserwantów, a w dzisiejszej dobie, to raczej unikatowe.Moja
W kuchennym oknie Ewyżałuję, że tak późno przyrządziłam suszony schab, gdyż swoim smakiem przypomina szynkę parmeńską, której ceny do najtańszych nie należą. W domowych warunkach możemy przygotować jej zamiennik znacznie taniej, a poza tym wiemy, co jemy w porównaniu do sklepowych wędlin. A mieszankę przypraw do niej możemy dobrać wg naszych indywidualnych gustów smakowych. Ja przygotowując swój schab sugerowałam się sposobem Margarytki, natomiast
Fabryka pomysłówWielkimi krokami zbliżają się Święta wielkanocne , więc zachęcam do zrobienia samodzielnie , pysznych wędlin. Zaskoczycie rodzinę i gości . Szynka peklowana i pieczona Wiem że teraz można kupić wszystko, supermarkety prześcigają się w promocjach . Jednak domowa szyneczka jest najlepsza . Wcześniej zapeklowana z ulubionymi przyprawami , będzie smakowała najbardziej . Więc jeśli ktoś ma troszkę czasu i chęci(...)piekę w 180 st.C około półtorej godziny. Rękaw nakłuwam wykałaczką z wierzchu. Po upieczeniu rozcinam rękaw i pozostawiam szynkę do wystudzenia. Pyszna, kruchutka , smakuje jak wędlina z najwyższej półki. Można dobierać przyprawy indywidualnie. Polecam . Smacznego ;) Zachęcam do przejrzenia gazetki, znajdziecie tam fajne oferty i przepisy
Takie tam pichcenie