Pyszna domowa wędlinka z indyka na kanapki. Mięsną masę wzbogaciłam słodko-kwaśną żurawiną, która fajnie smakowo skomponowała się z majerankiem. Prosta w przygotowaniu, dobra na codzienne kanapki ale pieczeń również pięknie będzie się prezentować wśród wędlin na świątecznym stole. składniki: 1 udziec z indyka ze skórką bez kości (ok 1,2 kg) 100 g suszonej żurawiny Helio 2 łyżki majeranku
Monia miesza i gotujechyba najprostszy sposób na przygotowanie domowym sposobem soczystej szynki, przy której " sklepowe " wędliny mogą się schować. Do tej szynki oprócz peklosoli nie dodałem żadnych przypraw i..... jest świetna :) Podobnie jak w przypadku poprzednich przepisów podaję proporcje zarówno na 1 kilogram mięsa, jak i na 0.65 kilograma szynki. Mimo bardzo intensywnej eksploatacji nasz szynkowar sprawuje się bardzo dobrze i jest
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataJeżeli zmieszamy ze sobą kilka sosów, możemy odkryć dość osobliwe smaki. Przygotowany domowym sposobem zawijany indyk, nie zawiera żadnych chemicznych dodatków, ulepszaczy czy konserwantów. Możemy go skomponować z ulubionym zestawem ziół, przypraw, suszonych owoców lub warzyw. Ilość kombinacji jest naprawdę ogromna. Indyka spożywamy głównie na zimno jako wędlinę do kanapek lub serwujemy jako mięsny dodatek do sałatek. Przechowujemy
Pij soki wyciskaneDzisiaj przepis na domowe bułki do burgerów, zamiast zabieram młodego do popularnej sieciówki, która serwuje hamburgery zrobiłam domowe. Bułki mięciutkie, słodkawe, idealne. Moje dziecko zjadło jeszcze na drugi dzień z wędliną. Przepis znalazłam na blogu rodzinka w kuchni . Bułeczek wychodzi 10 sztuk. Polecam, jutro domowe burgery :-). Miłego dnia :-) Składniki: 500 g mąki pszennej 1 łyżeczka soli 30 g drożdży
kruche babeczkikorzenna, wędlina kanapkowa Szynka Sułatana , to wędlinka o jasnej „białej ” barwie , czyli parzona , a nie pieczona czy też wędzona. Szynka ta leżakuje , w specjalnej ,aromatycznej zalewie , która nadaje jej niepowtarzalny smak , delikatny , nie nachalny, aromat orientalnych przypraw . Doskonała , krucha , soczysta , bardzo wyrazista w smaku , naprawdę polecam , bo niewiele rzeczy jest tak smakowitych , a zarazem zdrowych , bo domowych . Oczywiście(...)czasie , szynkę wyjmujemy , osuszamy papierowym ręcznikiem i odkładamy na kuchenny blat . W dużym garnku , takim , który umożliwi całkowite zanurzenie mięsa , doprowadzamy wodę do wrzenia .Wyłączamy gaz , zanurzamy wędlinę , wbijamy w nią termometr i parzymy , co jakiś czas ( co około 10 minut ) włączając gaz na jakieś 6 minut i tak do momentu , aż temperatura , wewnątrz mięsa osiągnie 60 C. Pamiętajcie , woda
Ogrodnik w podróżyJakiś miesiąc temu zostałam zaproszona przez www.sklepogrodniczy.pl do wspólnej zabawy o nazwie #SzynkowarChallenge której celem jest przygotowanie domowej wędlinki w szynkowarze. Od pół roku przygotowuje swoje wędliny między innymi właśnie w szynkowarze dlatego z wielką przyjemnością podjęłam się tego wyzwania. Szynka tak przygotowana wychodzi soczysta i bardzo aromatyczna, a wystarczy nam tylko odrobina cierpliwości by cieszyć się(...)zdrowej pysznej domowej wędlinki. Na koniec postu będę miała dla was konkurs ! Składniki na jeden szynkowar na 1 kg szynki Zalewa: 1,25 litra wody 2 łyżki soli peklowej z dużym czubkiem 8 kulek pieprzu 6 kulek ziela angielskiego 2 liście laurowe 2 łyżki majeranku 3 ząbki czosnku 4 kulki jałowca 1. Najpierw szykujemy zalewę. Do wody wsypujemy wszystkie przyprawy
Gotowanie...to proste !Domowe wyroby to w tych czasach najlepsze rozwiązanie. W sklepach jest bardzo duży wybór różnych wędlin czy pasztetów. Niestety czytając skład tych wyrobów na etykietach włosy stają dęba. Domowy pasztet idealnie zastąpi te sklepowe a są o wiele zdrowsze i smaczniejsze. Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchnizabezpieczyć folią przed wyschnięciem. W czasie przyjęcia wystarczy wrzucić przygotowaną tortillę na kilka minut na suchą patelnię, aż ser się roztopi i pokrojoną podać gościom. Zapiekanki domowe. Łatwe w przygotowaniu. Wystarczy bułka parówka, wędlina, pieczarki i ser żółty. Mając je przygotowane wcześniej wystarczy, że włożysz je do piekarnika na 10-15 minut w temp.180 stopni. Będą cudownie chrupiące. Dodatkowo
Mojewlasne.pltakie, które można zrobić szybko i ze składników zawsze obecnych w naszych zapasach:). Faszerowane jajka choć wydają się tematem oklepanym zawsze cieszą się popularnością na domowych imprezach. 5 jajek 200g dobrej jakości wędliny, u mnie Filet Wędzony z Indyka od Hańderek 2 płaskie łyżki majonezu 2 łyżki posiekanego szczypiorku sól, pieprz, chilli w płatkach 1. Jajka gotujemy na twardo, obieramy
Szefowa kuchniZnudziła ci się kiełbasa,wędliny czy boczek ?? Zapraszam na swojski pasztet domowy. Robiłam go migiem i to wieczorem, a rano już zajadałam na śniadanie. Zamówiłam zestaw domowy pasztet z Trdaismak Pasztet drobiowy z marchewką i suszonym szczypiorkiem: pierś indycza 600 g wątróbka drobiowa 300 g marchew ugotowana i zmielona 300 g pół szklanki wywaru z rosołu Szczypiorek
Różowa kuchniaurozmaicone, nie tylko dla zdrowia, ale również przyjemności jedzenia... :-) Dla mnie kanapki to podstawa śniadania, nie jadam pieczywa wieczorem, dlatego rano nie mogę sobie odmówić dobrego domowego pieczywa. Nie zawsze mamy ochotę na wędliny, stąd po pysznej paście jajecznej , naszło mnie na pastę rybną. Padło na łososia, dodałam do niego tylko serek homo, koper, kolorowy pieprz, wszystko razem zblendowałam
Smaczne Zdrowemojprzepisna.pl | Bułeczki dynie z makiem bez jajek Bułeczki zrobione z dodatkiem puree z dyni, są mięciutkie, puszyste, długo zostają świeże i świetnie smakują zarówno z wędliną jak i z dżemem. Z dżemem domowej roboty smakują wręcz wyśmienicie. A poro dyni, w tym przepisie najlepiej sprawdzi się puree z dyni, w którym jest mała ilość wody np. z dyni Hokkaido, najlepiej
moj przepis nalekko słodkie - bułki na miodzie. Poniższe bułki bardzo przypadły mi do gustu, ponieważ w smaku są rewelacyjne - mleczne i bardzo pulchne. Będą idealnie pasować do domowego kremu czekoladowo-orzechowego , jak i wędliny lub sera. Bułki na miodzie zachowują świeżość przez 2 dni. Składniki na 9 sztuk: 385 g maki pszennej tortowej 50 g miodu 30 g rozpuszczonego i ostudzonego masła
Ugotowaćpieczenia boczku – nie wiedziałam co tracę! Świetny na ciepło – ma wtedy wyjątkową, chrupiącą skórkę, oraz na zimno jako wędlina na kanapki. Dzisiejsze wędliny są tak nafaszerowane chemią, że taki domowy boczek, mimo swoich kalorii, na pewno będzie nie tylko smaczniejszy, ale i zdrowszy. Grunt to znaleźć odpowiednie mięso – boczek powinien być duży – ale nie tłusty, powinien
Poezja smakuNiedziela, więc czas na coś specjalnego, kolejna wędlina do chleba, tym razem pieczona. Uwielbiam domowe smaki i polecam z czystym sumieniem, choć powiem szczerze, ze jednak wolę szynkę. Składniki: 1,30 kg wąskiego schabu wieprzowego 3/4 łyżeczki soli 3 łyżki suszonego majeranku 3 łyżki suszonego lubczyku 3 łyżki suszonego oregano 2 gałązki świeżego rozmarynu 1 /2 łyżeczki pieprzu
Gosia gotuje