wedliny domowe - 2196 przepisów (strona:76/147)

Schab Pani Jadzi 139

Przepis pochodzi z FORUMOGRODNICZEGO.info (Przepisy Jadzi1 i miłych gości). Pyszniutki schab, prosty w wykonaniu, nie wymaga wielu składników. Potrzebuje tylko czterech dni na leżakowanie. 1/2 kg

Praktyczna pl
Karkówka pieczona na soli 216

          Szybki sposób na pyszne mięso. Pyszne zarówno do obiadu jak i do kanapki. Polecam. Skorzystałam z przepisu

Praktyczna pl
Mielonka wieprzowa na dwa sposoby 128

      Mielonka wieprzowa do kanapki. Dobrze smakuje z kiszonym ogórkiem. Można ją oczywiście dowolnie modyfikować i dowolnie komponować dodatki. 80 dag łopatki

Praktyczna pl
Grillowanie z Dobrą Kiełbasą – stek wołowy 267

To nasze kolejne grillowanie z Dobrą Kiełbasą i zarazem ostatnie z tych majówkowych. Aby to uczcić postanowiliśmy przygotować coś wyjątkowego. Gdy pierwszy głód na grillowe smakołyki

OstryKęs
Brak tytułu 157

towarzyszących Festiwalowi… Podzamcze zamieniło się w te dni w wielki jarmark, na którym wystawcy prezentowali swoje produkty, zarówno krajowe jak i zagraniczne. Świeży chleb litewski, przeróżne konfitury, smaczne wędliny, sery, domowe ciasta… Obok tego obojętnie przejść nie można było.     Towarzyszące Festiwalowi pokazy kulinarne,  odbywające się na dwóch scenach – tzw. Małej – na Błoniach pod Zamkiem i Dużej

kolorowotorcikowo
DOMOWA, WIEJSKA BIAŁA KIEŁBASA 250

  Na nadchodzące Święta Wielkanocne chciałabym Wam zaproponować pyszną, wiejską białą kiełbasę. Teraz takiej kiełbasy nie kupi się już w sklepie, czyste mięso bez zbędnych dodatków

Smaczne Zdrowe
SCHAB DUSZONY W MLEKU 433

Na dzisiejszy obiad postanowiłam zaskoczyć rodzinę i zrobiłam im schab duszony w mleku, który znalazłam tutaj. Jego przygotowanie jest trochę czasochłonne, lecz naprawdę przepis jest tego

Smaczne Zdrowe
SZYNKA WIELKANOCNA PIECZONA W CHLEBIE 174

Zgodnie z coroczną tradycją na naszym stole zagościła szynka w chlebie:) Od kiedy tylko pamiętam , co roku pojawiała się ona w moim rodzinnym domu. Zawsze robili

Smaczne Zdrowe
SCHAB SUSZONY W ZALEWIE SOLNEJ 240

   Po schabie suszonym w ziołach wiedziałam , że na nim się nie skończy . Następny w kolejce był schab suszony w zalewie solnej. I choć bez

Smaczne Zdrowe
SCHAB SUSZONY, DOJRZEWAJĄCY - NAJLEPSZY 538

   Po kilku wcześniejszych suszonych schabach, skomponowałam swoja własną wersję przypraw, która najbardziej nam odpowiada. I choć wszystkie wersje są bardzo dobre,to ta jest

Smaczne Zdrowe
Pieczone mięsa na świąteczny stół 157

Moja propozycja mięsiw na świąteczny stół. Będzie pieczony karczek oraz szynka. Dwa dni wcześniej zostawiam mięso w marynacie by po upieczeniu było pyszne. Mięso związuję bawełnianą

Magiczne Życie Marty
KRUCHA PIECZONA ŁOPATKA 155

smak domowego mięska czy wędliny. W żaden sposób kupne im nie dorównują. Dzis proponuję pieczoną łopatkę, niezwykle aromatyczną dzięki upieczeniu zamarynowaniu jej w soku jabłkowym. Może niejednemu  z Was wyda się to dziwne połączenie, ale dzięki niemu łopatka zyskuje wspaniały smak i aromat.Składniki:80 dag łopatki wieprzowej3 ząbki czosnku200 ml soku jabłkowego2 łyzki miodu -uzyłam lipowego2 łyżki oleju

Z Majeczką w kuchni
drobiowa wędlina spod kamienia, czyli domowy blok konserwowy 1458

drobiowa wędlina konserwowa Nie tak dawno pisałem o sposobie wyrobu domowej szynki, bez zastosowania szynkowara. Dzisiaj, niejako z dwóch powodów, będę ten temat kontynuował. Pierwszy powód jest podyktowany  prozą życia, albowiem poprzednia wędlina, została już dawno skonsumowana i domownicy domagają się kolejnego wyrobu. Drugim jakby nadrzędnym celem, jest chęć pokazania, że do wykonania wielu domowych wyrobów, wcale nie potrzebujemy

Miód i pieprz
Pasztet na święta wg Ann Ma Rie 155

mnóstwo kalorii i głód wkrótce powiódł mnie do lodówki. Otwieram drzwiczki i EUREKA! Została jeszcze odrobina świątecznego pasztetu ;-) No tak! przecież ja nie wyobrażam sobie świąt bez domowego pasztetu! Nie jestem fanką wędlin, zwłaszcza tych kupnych, ale te domowe, dobrze przyprawione są dla mnie synonimem świąt. A pasztet to już w ogóle! Ze względu na żmudny proces przygotowywania tej potrawy(...)jeszcze mój dziadzio -tata taty. Uwielbiałam go jeść samego, bez chleba - po prostu gruby plaster pasztetu posmarowany ostrym, domowym chrzanem (również produkcji dziadzia). Mmmmm! Tak jadam go do dziś i zawsze powtarzam, że jeśli jest na święta pasztet to inne wędliny mogą nie istnieć, a jak nie ma pasztetu... to co to za święta? ;-) Jak wspomniałam pasztety przygotowujemy dwa razy

W mojej kuchni
Przekładaniec drobiowo-wieprzowy z szynkowara 131

wody i wyjmujemy. 6. Zimny wkładamy do lodówki na 12 godzin. 7. Po tym czasie wkładamy na 2-3 minuty do gorącej wody, aby łatwiej było wyjąć wędlinę. 8. Zajadamy z domowym chlebkiem ciesząc się pysznym i naturalnym smakiem :) Smacznego! Madzia Do przygotowania tej wędliny posłużyliśmy się następującymi sprzętami ze sklepu Dobrej Kiełbasy: - szynkowar:  KLIK - woreczki foliowe do szynkowara

Marder&Marder Manufacture