Na nadchodzące Święta Wielkanocne chciałabym Wam zaproponować pyszną, wiejską białą kiełbasę. Teraz takiej kiełbasy nie kupi się już w sklepie, czyste mięso bez zbędnych dodatków
Smaczne ZdroweNa dzisiejszy obiad postanowiłam zaskoczyć rodzinę i zrobiłam im schab duszony w mleku, który znalazłam tutaj. Jego przygotowanie jest trochę czasochłonne, lecz naprawdę przepis jest tego
Smaczne ZdroweZgodnie z coroczną tradycją na naszym stole zagościła szynka w chlebie:) Od kiedy tylko pamiętam , co roku pojawiała się ona w moim rodzinnym domu. Zawsze robili
Smaczne ZdrowePo schabie suszonym w ziołach wiedziałam , że na nim się nie skończy . Następny w kolejce był schab suszony w zalewie solnej. I choć bez
Smaczne ZdrowePo kilku wcześniejszych suszonych schabach, skomponowałam swoja własną wersję przypraw, która najbardziej nam odpowiada. I choć wszystkie wersje są bardzo dobre,to ta jest
Smaczne ZdroweMoja propozycja mięsiw na świąteczny stół. Będzie pieczony karczek oraz szynka. Dwa dni wcześniej zostawiam mięso w marynacie by po upieczeniu było pyszne. Mięso związuję bawełnianą
Magiczne Życie Martysmak domowego mięska czy wędliny. W żaden sposób kupne im nie dorównują. Dzis proponuję pieczoną łopatkę, niezwykle aromatyczną dzięki upieczeniu zamarynowaniu jej w soku jabłkowym. Może niejednemu z Was wyda się to dziwne połączenie, ale dzięki niemu łopatka zyskuje wspaniały smak i aromat.Składniki:80 dag łopatki wieprzowej3 ząbki czosnku200 ml soku jabłkowego2 łyzki miodu -uzyłam lipowego2 łyżki oleju
Z Majeczką w kuchnidrobiowa wędlina konserwowa Nie tak dawno pisałem o sposobie wyrobu domowej szynki, bez zastosowania szynkowara. Dzisiaj, niejako z dwóch powodów, będę ten temat kontynuował. Pierwszy powód jest podyktowany prozą życia, albowiem poprzednia wędlina, została już dawno skonsumowana i domownicy domagają się kolejnego wyrobu. Drugim jakby nadrzędnym celem, jest chęć pokazania, że do wykonania wielu domowych wyrobów, wcale nie potrzebujemy
Miód i pieprzmnóstwo kalorii i głód wkrótce powiódł mnie do lodówki. Otwieram drzwiczki i EUREKA! Została jeszcze odrobina świątecznego pasztetu ;-) No tak! przecież ja nie wyobrażam sobie świąt bez domowego pasztetu! Nie jestem fanką wędlin, zwłaszcza tych kupnych, ale te domowe, dobrze przyprawione są dla mnie synonimem świąt. A pasztet to już w ogóle! Ze względu na żmudny proces przygotowywania tej potrawy(...)jeszcze mój dziadzio -tata taty. Uwielbiałam go jeść samego, bez chleba - po prostu gruby plaster pasztetu posmarowany ostrym, domowym chrzanem (również produkcji dziadzia). Mmmmm! Tak jadam go do dziś i zawsze powtarzam, że jeśli jest na święta pasztet to inne wędliny mogą nie istnieć, a jak nie ma pasztetu... to co to za święta? ;-) Jak wspomniałam pasztety przygotowujemy dwa razy
W mojej kuchniwody i wyjmujemy. 6. Zimny wkładamy do lodówki na 12 godzin. 7. Po tym czasie wkładamy na 2-3 minuty do gorącej wody, aby łatwiej było wyjąć wędlinę. 8. Zajadamy z domowym chlebkiem ciesząc się pysznym i naturalnym smakiem :) Smacznego! Madzia Do przygotowania tej wędliny posłużyliśmy się następującymi sprzętami ze sklepu Dobrej Kiełbasy: - szynkowar: KLIK - woreczki foliowe do szynkowara
Marder&Marder ManufactureJeśli pragniecie by na świątecznym stole znalazła się pyszna, domowa, niekoniecznie dietetyczna wędlina to polecam wypróbować po raz kolejny mięso ze słoika, ale tym razem w wersji rolady z boczku nadzianej pieczarkami. Robi się szybko, pachnie i smakuje obłędnie, znika w tempie ekspresowym. Smacznego. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikmiejsce na imprezy tak plenerowe jak i w karczmie, w której zgromadzone jest sporo starych sprzętów gospodarstwa domowego. Gospodarze mogą zorganizować każdą imprezę i bardzo dobrze nakarmić gości. Naprawdę dobrze - sprawdziliśmy to osobiście. Gospodarz robi pyszne nalewki i wspaniałe wędliny, a szynka po prostu idealna. Istnieje możliwość zorganizowania pokazów robienia masła, mielenia ziarna. Masło ubite z własnoręcznie odwirowanej(...)Witolda zdobywają zasłużone wyróżnienia i nagrody. Nalewka na kwiatach czarnego bzu w tym roku zdobyła wyróżnienie z WGL. Posiłki przygotowywane są w większości z produktów własnej produkcji: wędliny, powidła... nalewki ;) Domowe, tradycyjne, regionalne smaczne jedzenie to niewątpliwe atuty tego gospodarstwa. Do Sokołowa Podlaskiego dojechaliśmy już dość późno i w związku z tym, że było już ciemno miasta niestety
królestwo garówwieczora pod sceną, gdzie od czwartku do niedzieli gościli szefowie kuchni, znane osobowości kulinarne, a wieczorami grano i śpiewano na żywo. Na stoiskach każdy mógł znaleźć coś dla siebie... ... domowe wina i nalewki (rewelacyjne :) ... sery zagrodowe ... ulubiony ser koryciński :) ...świeże zioła Była także specjalność z polskich gór - redykołka, czyli serek z niepasteryzowanego mleka owczego Polskiej Owcy Górskiej. Cały cykl produkcyjny(...)zdjęć: Wieczorową porą udaliśmy się jeszcze na małe spotkanie pod hasłem: Kumpiak, kindziuk, kolbasz – wędliny dojrzewające z Podlasia, które przeprowadzili panowie Andrzej Fiedoruk i Lech Zwolan. Opowiadanie o wędlinach i naturalnych, domowych sposobach ich przygotowywania było niezwykle ciekawe. Na koniec odbyła się krótka degustacja wyrobów, które zachwyciły mnie swym niezwykłym smakiem i aromatem. A najpiękniejsze w tym wszystkim było
Sajkofanka smakuportal dla miłośników nie tylko kiełbas, ale wszelakiego mięsiwa. Znajdziecie tam masę informacji na temat mięs, a także przepisy i sklep w którym możecie kupić akcesoria potrzebne do domowego wyrobu mięs, wędlin czy kiełbas. Zdecydowanie polecamy ten portal. A na dzisiejsze grillowe spotkanie proponujemy dania pikantne. W zeszłym tygodniu niechcący przygotowaliśmy trochę za dużo kiełbas więc staną się one bazą
Marder&Marder ManufactureKarkówka pieczona w korzenno-cytrusowej marynacie z kapką miodu - palce lizać! Pierwszy raz biorę udział we wspólnej akcji amatorów kucharzenia w ramach Intergalaktycznego G otowania . "Na tapecie" domowe, własnoręcznie przygotowywane wędliny , cz yli Pieczemy mięso! Rodzaj mięsa: dowolny. Ale jest haczyk! Obowiązkiem było wykorzystać miód i cynamon - rzadko spotykane składniki przy typowych wędlinach. Nic to! I tak dałam radę
Grunt to przepis!