warzywa na patelnie - 12430 przepisów (strona:14/829)

Cytrynowo-rozmarynowy kurczak z kaszą bulgur i warzywami 234

składniki: 8 kawałków kurczaka, ja dałam udka skórka otarta z jednej cytryny 3 łyśki soku z cytryny 1 łyżka rozmarynu sól prowansalska 5 łyzek oleju 450 g mieszanki warzyw na patelnię 1 szklanka kaszy bulgur Piątnica Przygotować marynatę. Olej wymieszać z sokiem z cytryny, otartą skórką, rozmarynem oraz odrobiną soli prowansalskiej. Następnie przygotowaną marynatą nasmarować kawałki mięsa. Tak przygotowane mięso(...)Potem mięso wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i piec ok 1,5 godziny, ja piekłam w zamkniętym naczyniu. Kaszę bulgur zalać 2 szklankami wody i ugotować. Warzywa wrzucić na patelnię i usmażyć, do smaku doprawić solą prowansalską. Gdy warzywa będą gotowe dodać ugotowaną kaszę i wymieszać. Podawać z upieczonym kurczakiem

Monia miesza i gotuje
Kurczak z warzywami, pesto i ryżem 144

mieszamy i – w miarę możliwości czasowych – odstawiamy zamarynowane mięso do lodówki na kilka, a najlepiej kilkanaście godzin. Gotujemy ryż według instrukcji na opakowaniu. Rozgrzewamy na patelni odrobinę oleju i podsmażamy mięso. Dodajemy mrożone warzywa i całość dusimy pod przykryciem. Gdy warzywa się rozmrożą, dodajemy pesto, całość porządnie mieszamy. Do kurczaka z warzywami dodajemy ryż, mieszamy i… …danie jest gotowe(...)minut. Ciężko znaleźć szybsze do wykonania pełnoprawne dania obiadowe. Po drugie: jest prosty. Jak zwykle – wrzucamy składniki na patelnię, mieszamy i mamy obiad. Jeśli to nie jest sztandarowe danie Prostych Przepisów, to nie wiem, co jest. Po trzecie: jest zdrowy. Kurczaczek, warzywa, niewielka porcja węglowodanów w postaci ryżu i zdrowe tłuszcze. A czy wiecie, że często mrożone warzywa są zdrowsze

Proste-przepisy.pl
Włoski smak warzyw z kurczakiem, makaronem i chipsami z jarmużu 120

Warzywa i kurczak na patelni z przyprawami włoskimi się smażyły, a liście jarmużu na chipsy w piekarniku się suszyły. Do warzyw(...)makaron al dente dodałam i całość razem zmieszałam. Warzywa z kurczakiem z chipsami idealnie smakowały i piękne kolory na talerzu miały. Składniki na 4 porcje: 450 g mrożonych warzyw na patelnię,  1 filet z kurczaka, 100 g makaronu muszelek małych, 3 łyżki oliwek zielonych bez pestek, 16 pomidorków koktajlowych, 1 łyżeczka sosu worcester,  pieprz czarny świeżo mielony

Moniki Smakołyki
Trzy chińskie sosy, które mnie ratują, gdy mam ochotę na noodle 206

przygotowania noodli Przygotować sos. Mięso pokroić w cienkie plastry "na jeden kęs". Doprawić solą i pieprzem, obtoczyć w mące. Warzywa pokroić i odstawić w miseczce. Można dodać 1 ząbek czosnku i kawałek posiekanego imbiru. Nastawić wodę na gotowanie makronu. Na patelni(...)woku dobrze rozgrzać olej. Wrzucić mięso i zrumienić przez 2 minuty. Zdjąć z patelni. Włożyć makaron do wrzącej wody, posolić i gotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na patelnię wrzucić warzywa. Dolać odrobinę wody i zeskrobać przypalone resztki mięsa i mąki z patelni. Odparować wodę i podsmażyć warzywa 3 minuty. Dodać ponownie mięso. Wlać przygotowany wcześniej sos. Zamieszać. Odcedzić makaron

W kuchni wieczorem
Placki z marchewki i cukinii, przepis na danie do pudełka 103

razu tą samą obieraczką od razu zrobiłam z tych warzyw dłuższe i krótsze paski (tym nie masz się co przejmować ) + obrałam cebulę i pokroiłam w piórka. Na patelnię przełożyłam warzywa i podprażyłam, a tak naprawdę w ten sposób pozbywamy się wody w nich zawartej, smażyłam je tak przez chwilę aż zrobiły się miększe i mniejsze ( tak jak w przypadku(...)deskę by szybciej ostygły. W misce wymieszałam jajka wraz z posiekaną połową pęczka pietruszki, obranymi i pokrojonymi w miarę drobno ząbkami czosnku i przyprawami, dodałam do tego warzywa.   Na mocno rozgrzanej patelni smażyłam nakładane łyżką placki, chwilę z jednej strony a potem z drugiej.       Sos zmieszałam wszystkie składniki i tyle :)   Do pudełeczka przełożyłam placki

Kuchnia na wzgórzu
Grillowana tortilla z warzywami i domowym sosem czosnkowym 137

akurat ochotę Takie tortille obowiązkowo podaję w towarzystwie domowego sosu czosnkowego. Spróbujcie. Prosto, szybko i smacznie. Składniki: 1 tortilla – u mnie od Kuchnie Świata ulubiony miks warzyw na patelnię* 2 duże szczypty Ziół Małgorzaty (lub innej ulubionej mieszanki ziół) odrobina oleju do smażenia opcjonalnie starty żółty ser Na sos: 1 ząbek czosnku 2 pełne łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka(...)majonezu sól i pieprz do smaku Dodatkowo: posiekany koperek do posypania tortilli *około 2 mniejsze garście, muszą zmieścić się w tortilli. Przygotowanie: Warzywa smażymy na patelni na niewielkiej ilości tłuszczu, doprawiając je do smaku ulubioną mieszanką ziół – u mnie Zioła Małgorzaty. Tak przygotowane warzywa układamy na połówce tortilli. Możecie je na tym etapie posypać startym żółtym serem (ja dziś

Słodkie okruszki
Frittata 186

się rozpisywać! Według mnie jedna z najsmaczniejszych i najbardziej sycących inspiracji na szybką kolację!    Składniki: -> 3 jajka -> 50 ml mleka -> ½ natki pietruszki -> Warzywa na patelnię [ najlepsze sezonowe, świeże ] -> ½ cebuli ->2 ząbki czosnku. Wykonanie: Na rozgrzanej patelni z niewielką ilością tłuszczu smażymy cebulę z czosnkiem. Następnie dodajemy warzywa i trzymamy na patelni(...)ziołami. W miseczce rozbijamy jajka, które mieszamy z mlekiem. Całość oprószamy solą, pieprzem oraz papryczką chilli. Wszystko dokładnie ze sobą łączymy. Warzywa zalewamy masą jajeczną, posypujemy pietruszką i przez chwilę smażymy aż brzegi zaczną „bulgać”. Po tym patelnię wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180C i pieczemy około 12-15 minut.  Smacznego

Jedz zdrowo żyj zdrowo!
tortilla drobiowo-warzywno-ryżowa... 123

Składniki: tortilla 1 opakowanie/pomidorowa, cebula 2 sztuki, olej rzepakowy 1/4 szklanki, mięso mielone drobiowe 30 dag, warzywa mrożone na patelnię 1 opakowanie, sok pomidorowy 300 ml, ząbki czosnku 5 sztuk, kucharek 1 łyżka, ryż ugotowany 100 gram/woreczek, papryka ostra mielona 1 łyżeczka, pieprz ziołowy 1 łyżeczka, cebula 2 sztuki, ogórki konserwowe 4 sztuki, jogurt naturalny(...)ziołowo-czosnkowy 2 opakowania na oleju zeszklić pokrojoną cebulę, dodać mielone mięso z indyka i podsmażać z 10 minut, co jakiś czas mieszać do mięsa wsypać warzywa na patelnię i podsmażać z 3 minuty, następnie pod przykryciem dusić do miękkości warzyw na mniejszym ogniu, można dolać z 1/2 szklanki wody ale nie koniecznie wlać sok pomidorowy (użyłam swój domowy), zagotować

W Mojej Kuchni Lubię
Chicken Pie - kurczak z warzywami zapiekany w cieście francuskim 122

miski. Na patelnię dodać łyżkę oleju i wrzucić pokrojone w plastry: pieczarki, marchew, pora (drobno pokrojonego). Warzywa krótko obsmażyć i przełożyć do miski z mięsem. Następnie na patelnię po smażeniu warzyw dodać masło, a gdy się rozpuści wsypać mąkę. Po połączeniu mąki z masłem dodać kilka łyżek bulionu i dokładnie wymieszać, następnie dodać resztę bulionu i mieszać aż w powstającym(...)sosie nie będzie grudek. Na patelnię dodać mięso i smażone warzywa, mrożony groszek, lekko posolić i zmniejszyć ogień pod patelnią do minimum. Dusić ok. 20 minut. Po tym czasie mięso i warzywa powinny być miękkie, a sos zredukowany i gęsty. Nadzienie do placka należy mocno przyprawić pieprzem, kolendrą, tymiankiem i solą. Nadzienie należy schłodzić przed wyłożeniem na ciasto, najlepiej przygotować

Codziennik Kuchenny
Kurczak z curry i warzywami w sosie kokosowym. 249

podlewamy niewielką ilością wywaru z kurczaka, dodajemy kilka listków świeżej kolendry. Naczynie żaroodporne przykrywamy i wkładamy do piekarnika na 180 stopni C i dusimy około 45 minut. Warzywa: Marynatę pozostałą na patelni zalewamy śmietanką i mleczkiem kokosowym, dolewamy trochę wywaru z kurczaka. Marchew kroimy w plastry o grubości ok. 1 cm. Wrzucamy na patelnię i gotujemy do miękkości ( około(...)kolendrę siekamy i dodajemy do sosu. Mieszamy. Gotujemy około 5 minut. Wyciągamy kurczaka z piekarnika. Polewamy go miodem i jeszcze na chwilkę wkładamy do piekarnika (już bez przykrycia). Warzywa na patelni mieszamy. Kurczaka wyciągamy z piekarnika, do miseczki nakładamy warzywa, na warzywa wykładamy kurczaka.  Smacznego

Brzuszki Łakomczuszki
CHIŃSZCZYZNA - bilet do orientalnych smaków. 149

rozgrzanym olejem. Marynatę również wlewamy na patelnię. 2. Grzybki mun, czyli "ucho brzozy". Zalewamy wrzątkiem i moczymy je w nim około 20 minut. Następnie kolejne 20 minut gotujemy (w świeżej wodzie). Jeśli grzybki zmiękną wyławiamy je. Nie wylewamy wody!!! Przyda się na koniec.  Grzybki kroimy na długie paseczki.  3. Warzywa. Cebulę kroimy w pióra, paprykę, marchew, kapustę(...)paski. Smażymy na 2 patelniach: 1. Cebula z marchwią smażymy na jednej patelni. Pod koniec dodajemy paprykę. Dosłownie na minutę wrzucamy grzybki - do połączenia smaków. (Patelnia z twardymi warzywami). Ta patelnia potrzebuje więcej czasu i uwagi. 2.  Kapustę wrzucamy na patelnię nr 2. Dorzucamy kiełki, pędy, kukurydzę, a na koniec ananasa. 4. Przyprawy na wywarze. Do wywaru z grzybków

Wypisz Wymaluj
MARCHEWKA Z GROSZKIEM Z PATELNI AL'DENTE, CZYLI SZYBKA JARZYNA DO OBIADU 317

Patelnia nie musi służyć tylko do smażenia, ja coraz częściej używam jej do szybkiego przygotowywania warzyw do obiadu. Jakoś tak warzywa z patelni smakują nam bardziej niż z wody (nie są wymoczone, mają więcej wartości odżywczych). Zaczynałam od włoszczyzny w słupki , póżniej były warzywa po chińsku, a ostatnio moja ulubiona jarzyna to właśnie marchewka z groszkiem. Nigdy tak naprawdę(...)teraz jesienią, każdy chętniej sięga po ciepłe dodatki do obiadu. Składniki: u mnie: - 750g mrożonej marchewki z groszkiem - 1 łyżka oleju kokosowego - ok.150ml wody Na (wyższej) patelni rozgrzewam olej kokosowy, wrzucam zamrożone warzywa, mieszam, po chwili dolewam gorącą wodę i całość doprowadzam do wrzenia. Co jakiś czas mieszając gotuję bez przykrycia, na dość dużym palniku, ok.10 minut od zagotowania (cała

Smaczne Zdrowe
SOCZEWICA Z KASZĄ I WARZYWAMI - wersja 1 - DANIE 129

tylko ktoś lubi... Jeśli nie - GOTUJEMY :) Zaczynamy od wstawienia kaszy - o gotowaniu kaszy bez przypalania pisałam  TUTAJ  (pod zdjęciem czerwonej fasoli zaczyna się opis :) ). Obieramy wszystkie warzywa, rozgrzewamy suchą patelnię, ustawiamy na najmniejszym ogniu i tak: - marchew ścieramy na tarce (na dużych oczkach) i wrzucamy na patelnię, ścieramy drugą marchew, mieszamy na patelni z pierwszą, itd., - następnie pietrucha(...)wszystko razem (ciągle na sucho - nie smażymy! po to jest najmniejszy ogień, żeby warzywa się nie przypalały a tylko ogrzewały i trochę miękły) - kroimy cebulę w kostkę, mieszamy warzywa na patelni, robimy w nich "dołek" i teraz dopiero wlewamy do niego trochę oleju a do oleju pokrojoną cebulę; szklimy ją trochę i mieszamy całość.  Teraz przyprawy - pieprz

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
Hiszpański sos romesco - idealny do dań z grilla 114

romesco różniące się niuansami. Ja skorzystałam z tego , bo sposób przygotowania wydał mi się najłatwiejszy. Zrobiłam do razu podwójną porcję (i tak zjedliśmy prawie wszystko) i zamiast grillować warzywa na patelni wybrałam piekarnik, bo nie chciałam stać nad kuchenką. Hiszpański sos romesco Składniki: 2 czerwone papryki 6 ząbków czosnku 1-2 papryczki chilli (zależnie od ich ostrości i preferencji(...)papryką. Na patelni rozgrzej 3 łyżki oliwy, dodaj paprykę, chilli i czosnek wyciśnięty z osłonek. Smaż ok. 3 minuty. Czerstwy chleb porwij na kawałki, dodaj na patelnię i smaż z warzywami, aż stanie się złoty i chrupiący. Całą zawartość patelni przełóż do malaksera. Dodaj posiekane pomidory, ocet winny i pozostałą oliwę. Dopraw solą. Zmiksuj pulsacyjnie na pastę. Przełóż do miseczki

Chilli Czosnek i Oliwa