lecz bardzo prosta zalewajka urodziła się wczoraj i jestem z niej bardzo dumna :) Treściwa, bogata w aromat, spójna mimo kontrastu smaków. A przede wszystkim nieabsorbująca. Składniki: - 400g mieszanki warzyw na patelnie Mroźnia Kraina (w składzie: brokuł, cebula, fasola szparagowa, kukurydza, marchew, papryka czerwona, papryka zielona, ziemniak w plastrach) - szklanka bulionu (może być z kostki rosołowej) -1/3 szklanki słodkiej śmietanki(...)użyłam z firmy Kotanyi) - 2 łyżki wiórków kokosowych + szczypta do dekoracji - kropla oleju rzepakowego - 2 łyżki kuskusa na jeden talerz zupy W garnku zagrzewamy krople oleju, dorzucamy mieszankę warzyw na patelnię, podsmażamy 4 minuty. Dodajemy bulion drobiowy, gotujemy 5 minut. Dolewamy 1/3 szklanki śmietanki 30% i gotujemy 2 minuty. Dodajemy resztę przypraw: goździki, imbir, cynamon, mieszankę curry, wiórki kokosowe. Podgotowujemy
upichconamoże zasiąść spokojnie do wigilijnego stołu;) Mniemam, że nie tylko u mnie należy do nich ryba po grecku;)) Dziś przepis właśnie na nią: aromatyczną, w chrupiącej panierce, z miksem warzyw, które nadają zwyczajnej rybce tej Wigilijnej oprawy. Ryba: 1 kg filetów z dorsza lub mintaja ( u mnie mrożone- aby szybciej rozmrozić należy namoczyć w mleku) 2-3 jaja(...)porcjujemy. Przygotowujemy panierkę, jaj i przypraw i panierujemy: najpierw w samej mące, potem panierka jajeczna. Następnie obtaczamy w bułce. Smażymy po ok. 9 minut z obu stron na rozgrzanej patelni. Warzywa: 2 małe cebule olej do podsmażenia 4 duże marchewki 1 seler 2 kostki rosołowe warzywne ziele angielskie liść laurowy sól, pieprz do smaku Warzywa obieramy i ścieramy na tarce
Domowe ciastaPrzepyszny domowy pasztet, z różnych gatunków mięsa oraz warzyw, idealnie wpisuje się w tradycyjne potrawy Wielkanocne SKŁADNIKI 2 kg łopatki wieprzowej 1 kg wątróbki drobiowej 1 kg karkówki, 4 marchewki 3 pietruszki 1/2 średniego selera 5 średnich cebul 6 jajek czerstwa 10 ziarenek ziela angielskiego 10 ziarenek pieprzu kilka liści laurowych 4 łyżki(...)muszkatołowa do smaku sól do smaku pieprz do smaku SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Mięso umyć pokroić na mniejsze kawałki. Obraną cebule, przekroić na połówki i opiec na suchej patelni. Warzywa obrać i umyć. Mięso włożyć do garnka. Dodać 2 cebule, ziele angielskie, liście laurowe, ziarenka pieprzu i sól do smaku. Całość zalać wodą i gotować przez około
RAROSSAłatwe do przyrządzenia mięso. Poszukiwałam inspiracji i natknęłam się na panierkę w sezamie co od razu musiałam wykorzystać ;) poniżej przedstawiam efekty ^^ Składniki: 2 ćwiartki z kurczaka 1 jajko "warzywa na patelnię" sezam bułka tarta przyprawy: do kurczaka, słodka papryka, bazylia suszona, oregano Myjemy kurczaka. Do głębokiego talerza wbijamy jajko i rozkłócamy widelcem. Doprawiamy przyprawą do kurczaka, papryką i w zależności(...)najpierw w jajku a następnie w panierce i układamy do naczynia żaroodpornego. Nagrzewamy piekarnik na ok. 220 stopni. Pieczemy aż do uzyskania chrupiącej skórki. Ja podałam kurczaka z warzywami na patelnię, które przygotowałam zgodnie z instrukcją przedstawioną na opakowanie i doprawiam słodką i ostrą papryką kilkoma kroplami tabasco. Bon Appetit
Pudełko rozmaitościmasła klarowanego rozpuścić na patelni dodać pokrojoną cebulę i lekko zeszklić. Dodać pozostałe pokrojone warzywa i podsmażać do momentu aż cały płyn odparuje. Warzywa przełożyć do garnka. Na patelni po warzywach rozpuścić jedną łyżkę masła klarowanego i podsmażyć pokrojone piersi i również przełożyć do garnka. Na patelnię wlać trochę bulionu podgrzać i wlać do garnka. Wlać resztę bulionu doprawić dodając
Ala piecze i gotujeresztą kuchnia meksykańska wiedzie u nas prym. Jedyne odstępstwo od klimatu stanowił sos czosnkowy, którego trudno sobie odmówić, kiedy jest dobrze zrobiony, ręką mistrza M. W czasie przygotowywania warzyw zauważyłam też pewną kolorystyczną prawidłowość, co sprawiło, że obiad z meksykańskiego przeobraził się w jamajsko-meksykańsko-grecki. Już bez zbędnego gadania, oto przepis: Meksykańska tortilla 6 tortilli podwójna pierś(...)cayenne, sól, pieprz Kurczaka dokładnie umyć i pokroić w dość drobną kostkę i dokładnie obsypać przyprawami. Jeśli mamy astronomicznie mało czasu wystarczy przpyrawa do gyrosa. Usmażyć go dokładnie na patelni. Warzywa pokroić i wrzucić do osobnych miseczek. Tortille ułożyć na kratce przykrytej folią aluminiową i podgrzać w piekarniuku. Ok. 10 minut w 150 C. Sos czosnkowy 180 g jogurtu naturalnego
Przepysznik - BLW i nie tylkoRyba w sosie pomidorowym z warzywami pasuje jako zimna przekąska, ale również jako ciepłe danie. Ja osobiście wolę na zimno i przygotowuję ją często na wszelkiego rodzaju imprezy. Potrawę polecam przygotować dzień wcześniej, gdyż smaki się ze sobą przegryzą i jest jeszcze lepsza. Składniki: 500-600 g ryby w filetach np. mintaj (po rozmrożeniu) 2-3 marchewki 1 pietruszka kawałek(...)szklanki wody lub bulionu olej Rybę rozmrozić, pokroić na mniejsze kawałki, osuszyć, obtoczyć w mące i smażyć na złoty kolor. Pod koniec smażenia posolić. Usmażoną rybę zdjąć z patelni. Warzywa obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Na olej, na którym smażyła się ryba wrzucam cebulę, gdy się zeszkli dodać warzywa, posolić
talerz przyjemnościzdrowe i smaczne obiady. No i właśnie pieczony pstrąg z warzywami spełnia te wszystkie założenia. Składniki: /obiad dla dwóch osób - tacka świeżego pstrąga (2 sztuki, wypatroszone) - roszponka - mrożone warzywa na patelnie - 2 łyżki masła - 2 ząbki czosnku - 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich - cytryna - szczypta mielonego pieprzu - sól - folia aluminiowa - oliwa z oliwek (W sieci sklepów Biedronka dostaniemy wszystkie składniki, koszt(...)ziół prowansalskich, zawijamy w folii i pieczemy ok. 40 minut w temp 180 stopni. ( po 30 minutach można rozchylić folię i sprawdzać czy rybka już się upiekła) Mrożone warzywa na patelnię przekładamy do tacki (naczynia do pieczenia), przyprawiamy pieprzem, solą, skrapiamy oliwą z oliwek, mieszkamy i pieczemy równolegle z pstrągiem. Gotowe danie dekorujemy roszponką
upichconakostkę ziemniaki. Dodajemy odrobinę soli i pieprzu. Podsmażamy. Cukinię obieramy, wydrążamy środki z nasionami i kroimy w małą kostkę. Dodajemy wraz z łyżką oliwy z oliwek na patelnię. Warzywa podlewamy bulionem i dusimy pod przykryciem dodając po ok 5 minutach serek topiony podzielony na mniejsze cząstki. Ponownie dusimy do całkowitego rozpuszczenia serka. Zupę doprawiamy do smaku solą
Kuchnia w czekoladzieNigdy nie byłam wielką fanką bakłażana, ale bardzo polecam to danie. Podsmażone na patelni warzywa przyprawione czosnkiem, pietruszką i oregano idealnie się komponują z delikatną skórką bakłażana. Feta wspaniale uzupełnia smak. 1 dość duży bakłażan 300 g pieczarek 400 g pomidorów krojonych z puszki 2 ząbki czosnku 3 łyżeczki sera feta 1 mała cebula garść natki pietruszki 1 łyżeczka soli(...)pieczenia do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec ok. 30 minut. W czasie kiedy bakłażan się piecze przygotować farsz. Cebulę i pieczarki pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać olej. Przesmażyć cebulę a następnie dodać pieczarki. Przyprawić solą (1/2 łyżeczki), pieprzem, wyciśniętym czosnkiem, suszoną papryką i oregano. Smażyć aż pieczarki wyraźnie zmniejszą swoją objętość. Następnie dodać krojone pomidory. Gotować
BullioNigdy nie byłam wielką fanką bakłażana, ale bardzo polecam to danie. Podsmażone na patelni warzywa przyprawione czosnkiem, pietruszką i oregano idealnie się komponują z delikatną skórką bakłażana. Feta wspaniale uzupełnia smak. 1 dość duży bakłażan 300 g pieczarek 400 g pomidorów krojonych z puszki 2 ząbki czosnku 3 łyżeczki sera feta 1 mała cebula garść natki pietruszki 1 łyżeczka soli(...)pieczenia do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec ok. 30 minut. W czasie kiedy bakłażan się piecze przygotować farsz. Cebulę i pieczarki pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać olej. Przesmażyć cebulę a następnie dodać pieczarki. Przyprawić solą (1/2 łyżeczki), pieprzem, wyciśniętym czosnkiem, suszoną papryką i oregano. Smażyć aż pieczarki wyraźnie zmniejszą swoją objętość. Następnie dodać krojone pomidory. Gotować
Bulliobulionu słodka papryka sól, pieprz tłuszcz do smażenia Sposób przygotowania: Seler obieramy i kroimy w plastry. Obraną marchew także kroimy w cienkie plasterki. Cebulę kroimy w kostkę. Szklimy na patelni. Warzywa wkładamy do garnka. Zalewamy bulionem. Gotujemy do miękkości. Miksujemy za pomocą blendera. Dodajemy ketchup i przyprawy. Boczek kroimy w kostkę. Ziemniaki obieramy i kroimy w plastry. Razem smażymy
Pobite gary Barbarykostkę i dorzucić do marchewki. Posypać przyprawami, przykryć i smażyć od czasu do czasu mieszając. Dodatek jest gotowy kiedy ziemniaki są miękkie - po jakichś 15 minutach od wrzucenia na patelnię. Warzywa można mniej lub bardziej przypiec - w zależności od preferencji. Smacznego
Ze smakiem bez glutenumarchewki 5 rzodkiewek 1 papryczka mini słodka 1 pomidor 2 łyżki ziaren slonecznika 2 łyżki jogurtu naturalnego Sól i pieprz do smaku PRZYGOTOWANIE: Ziarna słonecznika prażę na suchej patelni. Warzywa myję. Rzodkiewki, pomidory, czerwoną paprykę kroję w plastry. Na talerz wsypuję mix sałat. Następnie kładę plastry pomidorów, rzodkiewki, paprykę. Posypuję uprażonym slonecznikiem. Pieprzę i solę do smaku. Za pomocą
Gotowanie Patkienergii. Podejmij wyzwanie i zrób je sama ! Uwierz - to Ci się uda. A potem...potem już będzie z górki. Składniki: 350 g mięsa z ud kurczaka 1 opakowanie warzyw na patelnię Poltino 1 puszka mleka kokosowego ( około 400 ml ) 1 pełna łyżeczka zielonej pasty curry 1 łyżka oleju kokosowego sos sojowy Wykonanie: Mięso z kurczaka pokroić w niedużą kostkę(...)patelni rozgrzać olej kokosowy. Na gorący tłuszcz wrzucić mięso, usmażyć. Usmażone mięso zdjąć z patelni. Na tę samą patelnię wsypać warzywa ( przyprawę odłożyć, nie będzie potrzebna ). Warzywa smażyć około 5 minut. Do podsmażonych warzyw dodać mięso oraz pastę curry. Wymieszać. Wlać mleko kokosowe i całość dusić około 8 minut. Danie doprawić do smaku sosem sojowym. Zielone curry z kurczakiem
kolorowotorcikowoobecności, jednak weekendy staramy się spędzać jak najmniej przy komputerze. Dzisiaj mam dla was propozycję na sycące i smaczne danie dla miłośników dań z ryżem. W miksie warzyw na patelnie znalazły się takie warzywa jak: marchew, groszek, pieczarki, papryka, kukurydza, cebulka koktajlowa. Całość dobrze doprawiona tworzy pyszne wegańskie danie. Przepis: Składniki: 1 szklanka ryżu pełnoziarnistego 750 g warzyw(...)prowansalskie, papryka słodka, bazylia, Wykonanie: 1. Ryż gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu zachowując proporcje 1:2 (1 szklanka ryżu na 2 szklanki wody) 2. Warzywa dusimy na głębokiej patelni do miękkości, dodajemy ugotowany ryż, całość zalewamy bulionem warzywnym, dodajemy 3 łyżki przecieru, sosu sojowego i doprawiamy przyprawami do smaku. Całość jeszcze podsmażamy przez około 5 minut
Mój pomysł naząbek czosnku 1 liść laurowy 2 ziela angielskie natak pietruszki Przygotowanie: Obraną cebulę przypal na palniku, lub przekrój na pól i podsmaż na patelni. Warzywa obierz, umyj i pokrój na mniejsze kawałki. Wrzuć do garnka z zimną wodą, dodaj ziele angielskie i liść laurowy. Dodaj pęczak i gotuj do czasu aż warzywa będą miękkie. Zupę dopraw
KukuleczkiOlej do smażenia (około 1 l) Ryż z warzywami: 1,5 szklanki ryżu arborio Oliwa z oliwek 2 szklanki wody Sól 0,5 łyżeczki curry 200 g warzyw na patelnię Skrzydełka dokładnie myjemy, odcinamy lotki. Wszystkie kawałki dokładnie przyprawiamy przyprawą do kebabu. Rozkładamy je na talerzu, wierzch posypujemy liściem lubczyku i słodką czerwoną papryką. Mięso odstawiamy na 30 minut(...)czasu, aż stanie się przezroczysty. Następnie podlewamy go wodą, doprawiamy solą i curry. Gotujemy na wolnym ogniu ok. 15 minut. Ryż będzie kleisty ale miękki. Na osobnej patelni przesmażamy warzywa. Łączymy je z ryżem
VioletoweKucharzeniewody i duś pod przykryciem do miękkości, ok. 20 minut. Od czasu do czasu zamieszaj. Ugotowaną fasolę i ciecierzycę lekko ostudź. Przełóż do malaksera, dodaj przygotowane wcześniej na patelni warzywa i miksuj do uzyskania pożądanej konsystencji - mniej lub bardziej gładkiej/bezgrudkowej. Do masy dodaj siemię lniane, wodę i przyprawy. Wymieszaj. Do blaszki wyłożonej papierem do pieczeniem nałóż
Zdrowie na języku :Pwypróbowałam i mogę polecić na 100 %. Przygotowuje się go bardzo szybko, a smakuje wyśmienicie. Wystarczy kilka składników, by odmienić smak kurczaka :) Składniki 1 pierś z kurczaka 200 gram warzyw na patelnię - mieszanka orientalna 1 mleczko kokosowe 2 łyżeczka curry sól, pieprz ryż Pierś kroimy w kostkę i smażymy na patelni. Usmażonego kurczaka odkładamy do miski. Na patelni smażymy warzywa
Mój Smak na Życiełyżki rozmarynu łyżka zmielonego jałowca 4 łyżki majeranku łyżeczka mielonego pieprzu Przygotowanie Mięso z jelenia ,boczek ,słoninę i łopatkę kroimy w większą kostkę i podsmażamy na suchej patelni. Warzywa obieramy ,zalewamy zimną wodą ,dodajemy liście laurowe ,ziele angielskie ,pieprz ziarnisty ,solimy i doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy mięso i uzupełniamy wodę (mięso ma być zakryte) ,gotujemy około dwóch godzin
R'n'G Kitchenmiodu, curry, pieprzu i oliwy, pozostawić na 30 minut. Mango, miód, musztardę, sok z cytryny oraz chilli razem zblendować, tak aby powstał gładki sos. Pierś z kurczaka grillować na patelni. Warzywa umyć, pokroić w paski. Placki Tortilla posmarować sosem z mango, ułożyć pierś z kurczaka, sałatę, paprykę, pomidory, pokrojone w paski mango oraz liście bazylii. Całość zwinąć w rulon
Fit-aminacayenne papryka słodka pieprz i sól patyczki do szaszłyków Mięsko myjemy i kroimy w nie tak drobną kostkę, następnie układamy w osobnych miskach i przyprawiamy. Mięso lekko podsmażamy na patelni. Warzywa myjemy, kroimy i umieszczamy w osobnych miskach. I zabieramy się za nakłuwanie ;) Ja robiłam to w następującej kolejności: mięso papryka pieczarka cebula itd. Układam wszystko na blasze wyłożonej papierem
Kolejny blog o gotowaniuobsmażeniaopakowanie Mieszanki Warzyw po Hiszpańsku IglotexWykonanie:Poledwiczkę kroimy w grubsze plastry, nacieramy pieprzem i solą, na mocno rozgrzanym oleju obsmażamy zobu stron. Wykładany do naczynia żaroodpornego, przykrywamy. Warzywa wrzucamy na patelnię, doprawiamy dołaczoną mieszanką przypraw do warzywa(...)hiszpańsku. Obsmażamy, odcedzamy nadmiar tłuszczu. Wykładamy na polędwiczki do naczyniażaroodporneg. Zapiekamy ok 20 minut. Podajemy polędwiczki na warzywach polane ulubionym sosem. U mnie pieczarkowym.Do przygotowania użyłam Mieszanki Warzyw na Patelnię po hiszpańsku Iglotex
Z Majeczką w kuchnizarumienieniu - wino i gotowałam pod przykryciem około 40 min. Dodałam do gotującego mięsa zioła, pieprz ziarnisty, liście oraz pokruszoną papryczkę Po 40 min. dodałam pomidorki oraz przesmażone wcześniej na patelni warzywa( marchew, czosnek, seler, cebulę) Gotowałam do miękkości mięsa i warzyw( u mnie trwało to jeszcze 30 min.), doprawiłam solą, pieprzem mielonym. Przepis wypróbuję jeszcze z innym czerwonym mięsem, może
Proste Potrawy