warzywa na patelnie - 12430 przepisów (strona:15/829)

Paella z warzywami z patelni 159

Dzień dobry kochani :-) Dziś przepis na paellę z warzywami z patelni. Przepis znalazłam w książce "Vege kociołkowanie" Ewy Hangel. Paella pyszna, doprawiłam po swojemu, bo tak z przepisu była za mało właśnie doprawiona. Zamiast ryżu arobrio dałam ryż brązowy, bo tamtego nie miałam. Jak ktoś wolałby wersję z mięsem, to spokojnie może dodać ;-) Miłego dnia :-) Składniki na około 6 porcji(...)wielkość podobna do fasoli. Czosnek obieramy, przecieramy. W wysokiej patelni rozgrzewamy tłuszcz, wrzucamy do niej warzywne składniki. Doprawiamy solą, papryką, czosnkiem, pieprzem i mieszamy. 2. Gdy warzywa będą dość miękkie, wrzucamy do patelni suchy ryż. Zwiększamy gaz, ryż ma się uprażyć razem z warzywami. Mieszamy, żeby składniki się połączyły (to jest ostatnie mieszanie, od tej pory nic już nie mieszamy

kruche babeczki
Makaron chiński z krewetkami i warzywami 374

podsmażamy na nim warzywa (marchew, papryki, por, cebulę, groszek i opcjonalnie grzyby, pędy oraz kiełki). Całość dusimy kilka minut, aż warzywa zmiękną *** *** Makaron przekładamy do woka lub na patelnie z warzywami i całość razem przesmażamy. Sos sojowy mieszamy z cukrem, sosem chilli oraz imbirem i dodajemy do potrawy, mieszamy *** *** Na patelni, na łyżce masła podsmażamy krewetki z przeciśniętym czosnkiem(...)posiekaną natką pietruszki, delikatnie solimy. Krewetki smażymy przez około 2 minuty, ciągle mieszając *** *** Podsmażone krewetki przekładamy do makaronu z warzywami, mieszamy i wszystko razem przez chwilę podsmażamy. Podajemy posypane podprażonym na suchej patelni sezamem *** *** SMACZNEGO ***   POLECAM TAKŻE: DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY

Blog z Apetytem
Szybki obiad. Pikantny ryż z warzywami. 270

warzywami . To nie tylko szybki, ale przede wszystkim pyszny i sycący obiad. Ja uwielbiam takie połączenia smaków. Spróbujcie i Wy. Składniki: 1/2 szklanki ryżu Basmati Skworcu 1/2 opakowania warzyw na patelnię (brokuł, ziemniaki, marchew, fasolka)* 1 płaska łyżeczka słodkiej wędzonej papryki Skworcu 1/2 łyżki sosu sojowego 1-2 łyżeczki przyprawy meksykańskiej Skworcu ** do smaku czarny mielony pieprz Skworcu 2 łyżki(...)mieszanka bez gotowych przypraw, całe opakowanie waży 450 g **w zależności jak pikantne potrawy lubicie Przygotowanie: Gotujemy ryż. W między czasie przygotowujemy resztę składników dania. Na patelni z 3 łyżkami oleju smażymy nasze warzywa, co jakiś czas mieszając. Gdzieś w połowie smażenia doprawiamy je przyprawą meksykańską (możecie na początek dodać mniej przyprawy) i odrobiną pieprzu. Zmniejszamy gaz. Do warzyw dodajemy

Słodkie okruszki
Naleśniki z warzywami 124

warzywami, proste, a zarazem pożywne.  Składniki: Ciasto naleśnikowe jajka - 2 szt mąka - 2 szkl woda - 1 szkl mleko - 1 szt sól szczypta tłuszcz do smażenia Farsz warzywa na patelnię - 450 g ( z ziołami i papryką ) HORTEX sos słodko kwaśny - 2 łyżki cebula - 1 szt czosnek - 2 ząbki sól i pieprz tłuszcz Dodatkowo majonez - 1 łyżka keczup do polania kapusta(...)wsypać mąkę, wybić jajka, dodać pozostałe składniki zmiksować. Smażyć naleśniki na patelni, z obu stron na złoty kolor. Farsz: Cebulę i czosnek obrać, pokroić, przesmażyć na tłuszczu. Warzywa wyłożyć do średnio rozgrzanej patelni z odrobiną tłuszczu. Doprawić ziołami, dołączonymi do warzyw, smażyć kilka minut. Pod koniec smażenia dodać przesmażoną cebulę z czosnkiem i sos słodko kwaśny, razem podsmażyć. Na gorące

Kuchnia Danusi
Warzywa w parmezanie z warzywnymi placuszkami 129

Warzywa w parmezanie z warzywnymi placuszkami Składniki (porcja dla 2-3 osób): - mieszanka warzyw na patelnię Hortex; - 2 jaja; - 4 łyżki płatków owsianych; - 2 marchewki; - 2 pietruszki; - 1 bakłażan - szczypta soli i pieprzu ziołowego; - 2 łyżeczki kurkumy; - 1 łyżka masła klarowanego; - ulubione przyprawy np. oregano i lubczyk. Sposób przygotowania: - jaja wbij do miski, wymieszaj z płatkami owsianymi, - marchewki i pietruszki(...)placuszki smaż na patelni na maśle klarowanym; - usmażone placuszki przełóż do żaroodpornego naczynia i włóż do piekarnika na dodatkowe 5 minut i podpiekaj w 160 stopniach; - warzywa Hortex wysyp na tą samą patelnię i podsmaż do miękkości również na maśle klarowanym; - gdy warzywa będą gotowe, delikatnie posyp je na talerzu parmezanem, ułóż obok gotowe placuszki. Polecam podawać całość z sosem

MintTaste
Karmelizowane młode warzywa 131

pieprz 2-3 gałązki rozmarynu olej do smażenia Wykonanie: Warzywa dokładnie myjemy i kroimy na pół. Ząbki czosnku rozgniatamy nożem, nie obieramy ich ze skórki. Na dużej patelni rozgrzewamy tłuszcz, wrzucamy warzywa, czosnek i delikatnie solimy, przez 5 minut wszystko razem przesmażamy(...)Wlewamy ocet i miód i smażymy przez chwilę, po czym zmniejszamy ogień, warzywa pieprzymy, układamy gałązki rozmarynu i dokładnie przykrywamy. Raz na jakiś czas potrząsamy patelnią, aby warzywa równomiernie się gotowały.  Po około 20 minutach warzywa powinny być miękkie

Kulinarne przygody Gatity
Wołowina zapiekana z warzywami na patelni, z zasmażanymi buraczkami i sosem koperkowym 177

lecz zrobić coś prostego. Może nie będzie zbyt efektowne, ale też i nie będzie udziwnione :) Tak po prostu i zwyczajnie, jak lubię :) Zapraszam na pyszną wołowinę z patelni zapiekaną z warzywami. Jako dodatek zasmażane buraczki i najprostszy na świecie sos koperkowy.  Składniki: gruby plaster giczy wołowej (około 400 g), 4-6 średnich ziemniaków , około 10 cm białej części pora(...)dołu)  i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni.  Mięso piec prawie do miękkości, odwracając co jakiś czas na drugą stronę. Pod koniec pieczenia wyjąć patelnię i dołożyć warzywa: - ćwiartki obranych i opłukanych ziemniaków (osuszonych papierowym ręcznikiem), - połówki koktajlowych pomidorków, - kawałki pora, - ząbki czosnku, - połówki pieczarek.  Warzywa przesmarować pędzelkiem zanurzonym w oleju, posolić lekko i posypać

Codzienna kuchnia niecodzienna
Dietetycznie: omlet z zielonymi warzywami 201

Składniki: I tutaj panuje dowolność, składniki to po prostu zielone warzywa, ja dorzuciłam: paprykę zieloną, szpinak, groszek, fasolkę szparagową, można też dodać pora będzie idealnie pasował.      3 jajka odrobina bryndzy kiełki No i robimy tak, na ociupińce oliwy podsmażamy nasze warzywka. Wrzucamy je na patelnię wg. twardości (te które(...)twardsze potrzebują trochę więcej czasu na patelni). Podsmażamy tak aby warzywa delikatnie zmiękły ale wciąż były al dente. Rozbełtujemy jajka w miseczce, doprawiamy solą i pieprzem. Rozkładamy na patelni równo warzywa i zalewamy jajkami. Smażymy z jednej strony, następnie przerzucamy na drugą stronę i posypujemy bryndzą. Gdy bryndza się rozpuści zdejmujemy z patelni. Podajemy z kiełkami

Brzuszki Łakomczuszki
Potrawka z kurczaka i warzyw zapiekana z ciasteczkami 159

seler - całość smażyć ok 10 minut. Do warzyw dodać mąkę,wymieszać i lekko przesmażyć - przełożyć do garnka, wlać do garnka połowę rosołku a drugą połowę wlać na patelnie na której gotowały się warzywa i zeskrobać wszystko z patelni, mieszając - całość przelać do warzyw. Postawić garnek na ogniu i gotować ok 10-15 minut Patelnie przetrzeć. Kurczaka umyć, obsuszyć, piersi pokroić(...)kostkę, a mięso z udek zdjąć z kości i pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać oliwę i obsmażyć kurczaka z obu stron - przełożyć do warzyw, dodać groszek i całość podgotować jeszcze ok 5 minut. Dodać śmietanę, sok z cytryny, doprawić solą i pieprzem. Przełożyć do formy do zapiekania. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Ciasto rozwałkować na grubość

Cooking for Emily
Kurczak teriyaki 319

czym wrzucamy na rozgrzany olej, najlepiej do woka, jeśli takowy posiadamy, mnie musiała wystarczyć patelnia ;) Gdy kurczak będzie już usmażony, a na dnie powstanie nam sos, na patelni lądują warzywa. Już na tym etapie wygląda to super, nie? :) Pora na makaron, który należy przygotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu, zależnie od tego, jakiego będziemy używać. Na moim napisali, żeby wrzucać(...)bezpośrednio na woka (patelnię :P) do warzyw, zalewając całość bodaj 400 ml wody. Pewnie w woku, gdzie temperatura jest wyższa, ta woda szybko odparowuje, dzięki czemu taka opcja jest ok, niemniej jednak wolałam nie ryzykować i wrzuciłam makaron do zagotowanej wody w garnku, potrzymałam tam kilka minut aż był gotowy, a następnie odcedziłam - tak jest bezpieczniej :D Makaron dodajemy dopiero

Kulinarne zapędy Kokosa
CHRUPIĄCA CYTRYNOWA RYBA Z WARZYWAMI 226

łyżeczki czosnek granulowany 3/4 łyżeczki olej 3-4 łyżki masło 1 łyżeczka bułka tarta do opanierowania mąka kukurydziana ok. 4-5 łyżek  jaja 2 szt. mrożonka warzyw na patelnie  olej smakowy cytrynowy lub rzepakowy 3-4 łyżki kucharek 1 łyżeczka ~~METODA~~ Rybę podzielić na mniejsze kawałki.Zasypać przyprawami (sól, czosnek, pieprz, natka pietruszki). Odstawić na ok. 20 minut(...)rybę i smażymy na złoty kolor z obu stron. Odsączamy na papierze. Warzywa odmrażamy. Odlewamy wodę. Polewamy olejem smakowym i oprószamy kucharkiem. Mieszamy i umieszczamy na rozgrzanej patelni grillowej. Grillujemy, aż warzywa będą chrupkie. Na gotowe warzywa układamy kawałki ryby

Kuchnia Paulettes
 Warzywne leczo z makaronem ryżowym 158

pokroić w półkrążki, małe pieczarki na pół a duże na ćwiartki, papryki w paski, cukinie w półkrążki. Oprócz cukinii wszystkie warzywa  podsmażyć każde osobno na dobrze rozgrzanej patelni. Podsmażone warzywa kolejno przekładamy do głębokiej patelni w której będą się dusić. Na koniec dodajemy pokrojoną cukinię, podlewamy wszystko szklanką wody, dodajemy przecier pomidorowy, oregano, rozmaryn  i dusimy

Kulinarne przemyslenia
Warzywa w cieście francuskim 145

Super zdrowy i smaczny obiad. Składniki: Warzywa na patelnię 1 opakowanie Ciasto francuskie 1 opakowanie Sól do smaku Olej tłuszcz do formy Wykonanie: Ciastem francuskim wyłożyć natłuszczona formę(część ciasta odłożyć do ozdobienia) i wyciągnąć brzegi. Warzywa wyłożyć na patelnię z dodatkiem odrobiny oleju i mieszając podgrzać z solą do smaku. Następnie przestudzić, wyłożyć na ciasto i piec w piekarniku

Tradycyjna Kuchnia
Pieprzny kurczak z ryżem i warzywami 190

Danie dla zabieganych, które częściowo można przygotować dzień wcześniej. Składniki 2 filety z kurczaka 100 ml sosu pieprzowego 100 g ryżu 500 ml bulionu drobiowego 1 opakowanie warzyw na patelnię sól, pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Filety z kurczaka kroimy na dużą kostkę, przekładamy do woreczka oprószmy pieprzem i solą, dodajemy sos, dokładnie mieszamy i wstawiamy(...)lodówki na całą noc. Na rozgrzanym tłuszczu podsmażamy kurczaka, dodajemy ryż i warzywa, lekko podlewamy bulionem. Smażymy do suchej patelni (do miękkości ryżu i warzyw), cały czas mieszając i po trochu dolewając bulionu. Podajemy od razu po przygotowaniu. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow

R'n'G Kitchen
Coxinha de galinha- brazylijskie kotleciki po mojemu 179

wersji. 2 filety z piersi kurczaka 1 cebula 2 ząbki czosnku 50 g masła 2 kostki rosołowe Pieprz 5 szklanek wody 2,5 szklanki mąki pszennej 250 g warzyw na patelnię z ziołami i papryką Hortex 1 łyżka keczupu 125 g serka Brie 2 jajka Bułka tarta Ok. 1 l oleju lub smalcu Filet z kurczaka myjemy i umieszczamy(...)szklanki powstałego bulionu, gotujemy. Wsypujemy mąkę i czekamy minutę. Mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji (ciasto musi odchodzić od ścianek garnka). Odstawiamy do przestygnięcia. Kurczaka kroimy na drobne kawałki, warzywa smażymy na patelni do miękkości. Łączymy ze sobą i dodajemy keczup. Gdy ciasto już przestygnie wbijamy żółtka i wyrabiamy na jednolite gładkie ciasto. Rozwałkowujemy na blacie opruszonym dość grubo mąką. Wycinamy

VioletoweKucharzenie

Proponowane wyszukiwania