składniki: 1-2 opakowania wafli 200-250 g masła 250 g mleka w proszku (nie granulowanego) 250 g cukru lub do własnego smaku 125 ml mleka, świeżego ok. 3 łyżki kawy rozpuszczalnej wykonanie: Masło, świeże mleko oraz cukier umieszczamy w garnku. Wstawiamy na ogień, mieszamy go rozpuszczenia się masła oraz cukru. Doprowadzamy do zagotowania. Zestawiamy z ognia. Dodajemy kawę rozpuszczalną(...)oraz mleko w proszku i miksujemy na gładką masę. Gotową masą przekładamy wafle. Wkładamy do woreczka w którym był wafel i obciążmy np. deseczką. Pozostawiamy na ok. 2 godz. do zastygnięcia. Kroimy i podajemy
Domowy Smak JedzeniaProsto, szybko i sentymentalnie. Bo kto nie zna wafli? Zapewne każdy z Was ma swoja ulubioną wersję i pewnie nikt, ani nic tego nie zmieni. Comfort food rządzi się własnymi prawami i zazwyczaj smak, wartości odżywcze odgrywają role drugoplanową, tutaj głównie chodzi o wspomnienia, emocje oraz bliskich nam ludzi. I tak moje serce należy do klasycznych andrutów śmietankowych, dzisiaj przedstawionych(...)szklaki (100 g) cukru 1/3 szklanki (80 ml) mleka 2 szklanki mleka w proszku Krem kakaowo-orzechowy: ok. 4 czubate łyżki nutelli garść orzechów włoskich Dodatkowo: 5 dużych wafli (u mnie kwadratowe) Przygotowanie: 1) Orzechy laskowe podprażyć na suchej patelni i dosyć drobno posiekać. 2) Nutellę wymieszać z posiekanymi orzechami laskowymi. 3) Na małym ogniu w rondelku rozpuścić masło, cukier
Fitsweet.meProsto, szybko i sentymentalnie. Bo kto nie zna wafli? Zapewne każdy z Was ma swoja ulubioną wersję i pewnie nikt, ani nic tego nie zmieni. Comfort food rządzi się własnymi prawami i zazwyczaj smak, wartości odżywcze odgrywają role drugoplanową, tutaj głównie chodzi o wspomnienia, emocje oraz bliskich nam ludzi. I tak moje serce należy do klasycznych andrutów śmietankowych, dzisiaj przedstawionych(...)szklaki (100 g) cukru 1/3 szklanki (80 ml) mleka 2 szklanki mleka w proszku Krem kakaowo-orzechowy: ok. 4 czubate łyżki nutelli garść orzechów włoskich Dodatkowo: 5 dużych wafli (u mnie kwadratowe) Przygotowanie: 1) Orzechy włoskie podprażyć na suchej patelni i dosyć drobno posiekać. 2) Nutellę wymieszać z posiekanymi orzechami laskowymi. 3) Na małym ogniu w rondelku rozpuścić masło, cukier
Fitsweet.memoim domu wafle znikają wprost... ekspresowo! Pewnie większość z Was zna ich klasyczną wersję z masą czekoladową... Fakt, jest przepyszna, ale ja tym razem postanowiłam urozmaicić ją o cynamon. Po prostu rewelacja! Zresztą koniecznie sami spróbujcie. Zerknijcie również na inne moje wafelkowe propozycje - klik . 1 opakowanie wafli tortowych (*) 250g margaryny 100g cukru (1/2 szklanki) 3-4 łyżki kakao(...)cukrem należy zagotować. (Cukier powinien się rozpuścić). Garnuszek zdjąć z ognia i wsypać mleko w proszku, cynamon oraz kakao. Całość energicznie wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Wafle przełożyć ostudzoną, ale ciepłą masą i z łożone obwinąć folią aluminiową lub spożywczą. Gotowe włożyć do lodówki - obciążając jakimś ciężkim przedmiotem. Po schłodzeniu pokroić według uznania. (*) Z tego co zauważyłam
Di gotujePischingera do szkoły i mojemu synowi bardzo on posmakował. Nie pozostało mi nic innego jak zrobić go w domu , tyle że w pełni roślinnej wersji. Jako smarowidło do przekładania wafli wykorzystuję albo pyszny czekoladowy ganache albo masę karmelową. A że wszystkim taki wegański Pischinger smakuje, to dość często gości w naszym domu. Polecam Składniki: 1 opakowanie andrutów (5 sztuk wafli(...)dowolnym kształcie) Smarowidło: masa karmelowa według tego przepisu lub czekoladowy ganache według tego przepisu Wykonanie: Pojedyncze cztery wafle smarujemy wybraną masą nakładając je na siebie. Na wierzchu układamy piąty. Po nasmarowaniu przykrywamy andruta czystą ścierką kuchenną – taki patent przejęłam od mojej Mateczki Na wierzchu kładziemy dużą deską do krojenia, a na niej coś ciężkiego np. książkę. Ale nie przesadzajcie
Lamarida.plProste w wykonaniu, zdrowe i lekkie pralinki. kokosowe. Smakują podobnie do wafelków princessa. Dzięki waflom ryżowym są chrupiące w środku, więc jeśli wolicie żeby wafle nie namokły nie wkładajcie ich do lodówki tylko od razu zadowólcie się ich smakiem. A takimi zdrowymi słodkościami można się zajadać bez wyrzutów sumienia 😉 Składniki: 30 g wafli ryżowych (naturalnych) 8 łyżek wiórków kokosowych(...)łyżki miodu 80 g gęstego jogurtu naturalnego greckiego lub serka homogenizowanego Dodatkowo: wiórki kokosowe do obtoczenia Przygotowanie: Wafle pokruszyć w dłoniach na drobne części. Dodać do nich wiórki kokosowe, miód i jogurt. Wszystko wymieszać dłońmi do połączenia. Ściskając w dłoniach formować pralinki, obtaczać je w dodatkowych wiórkach kokosowych i odkładać na talerz. Schłodzić. Smacznego
Słodka Strefazakochanych. Oczywiście w taki dzień nie może zabraknąć smacznego deseru. W tym roku postawiłem na nieco inne rozwiązanie i przygotowałem deser w szklance w dosłownie 5 minut. Wystarczy pokruszyć wafle ryżowe, dodać jogurt wymieszany z cynamonem i miodem, a górę udekorować wiórkami kokosowymi i malinami. Na zdjęciu jako serduszko posłużyła również malina. Deser ma dosyć specyficzny smak, więc polecam(...)przede wszystkim osobom, które uwielbiają cynamon. Na pewno będzie wam smakować! Składniki 180 g jogurtu naturalnego 50 g malin 2 wafle ryżowe naturalne (extra cienkie) 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka wiórek kokosowych 1 łyżka miodu Przygotowanie Na dół szklanki kruszymy wafle ryżowe. Jogurt naturalny mieszamy z miodem oraz cynamonem i układamy na pokruszonych waflach. Na górze układamy rozgniecione widelcem maliny
Programista w kuchniczemu jest błyskawiczne do zrobienia. Jest świetnym pomysłem na deser do popołudniowej kawki, jak i np. imprezowe słodkości. Śmiało można podać je z gałką ulubionych lodów waniliowych! SKŁADNIKI: * kwadratowe wafle / andruty – 3 szt * dojrzale banany – 4 szt * cukier – 1 szkl * zimne masło – 85 g * śmietana 30% słodka – 125 ml * mascarpone – 250 g * cukier puder(...)dodajemy masło, energicznie mieszamy przez ok. 2 minuty aż masa stanie się jednolita. Do gorącego wlewamy powoli śmietankę i cały czas mieszając gotujemy ok. minutę, studzimy. Na blacie układamy wafla, smarujemy porcją karmelu i układamy 2 banany pokrojone w plasterki. Przykrywamy drugim waflem, dociskamy i smarujemy mascarpone zmiksowanym z cukrem pudrem. Układamy resztę bananów i przykrywamy kolejnym waflem. Wierzch smarujemy
Ostra na SłodkoZapraszam na ekspresowy torcik przygotowany na waflach ryżowych, przełożony pysznym kremem czekoladowo-ciasteczkowym. Jeśli macie ochotę na duży kawałek słodkiego tortu mam dla Was ratunek! Zjedzcie POŁOWĘ tego deseru! Tak, połowę! Najlepiej na śniadanie w towarzystwie pysznej, aromatycznej kawy :) Składniki: 3 wafle ryżowe 250 g twarożku półtłustego 2 łyżki kakao 1 miarka odżywki białkowej o smaku ciasteczkowym lub innym(...)łyżeczki miodu (jeśli nie używamy odżywki) 2 płaskie łyżki jogurtu naturalnego maliny do dekoracji Twarożek, jogurt, kakao i odżywkę zmiksować na gładką masę. Jeden z wafli ułożyć na talerzu, rozsmarować połowę kremu i przykryć drugim waflem. Powtórzyć czynność. Niewielką ilość kremu zachować na dekorację tortu z wierzchu. Poukładać maliny. Schłodzić. Smacznego
Chocolate Muffin BlogPrzepis powstał spontanicznie - wymieszałam wszystko co było kokosowe: olej, wiórki, mąkę i mleczko... Dodałam serek homogenizowany, schłodziłam w lodówce i czekałam... Tarta jest przygotowana na waflach ryżowych co znacznie skraca czas przygotowania. Możecie wybrać wasze ulubione, może te oblane czekoladą gorzką? Przepis zdecydowanie dla wielbicieli kokosowych smaków :) Składniki: 400 ml mleka kokosowego (całą noc musi spędzić w lodówce(...)serka homogenizowanego 3 łyżki płynnego miodu 3 duże łyżki oleju kokosowego 1 szklanka wiórków kokosowych 2 łyżki mąki kokosowej 4 wafle ryżowe Tortownicę o średnicy 18 cm wyłożyć folią spożywczą. Wafle ryżowe dopasować do dna formy. Mleczko kokosowe ubić końcówkami do ubijania białek. Masa będzie troszkę mniej sztywna od śmietany 30%. Dodać miód, rozpuszczony olej kokosowy i wymieszać
Chocolate Muffin Blogadsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); składniki: 1 opakowanie wafli 1 puszka mleka skondensowanego, słodzonego wykonanie: Puszkę z mlekiem wkładamy do garnka zalewamy ją wodą (ok. 2 – 3 cm ponad powierzchnię puszki). Przykrywamy pokrywką. Gdy woda zacznie wrzeć gotujemy na małym ogniu przez ok. 1,5 – 2 godz. Po tym czasie zestawiamy z ognia i odstawiamy do całkowitego wystudzenia się puszki(...)mlekiem. Zimną puszkę otwieramy. Gotową masą przekładamy wafle, wierzch pozostawiamy suchy. Całość wkładamy do woreczka w której był wafel. Na waflu kładziemy deskę i całość obciążamy garnkiem z wodą. Z takim obciążeniem pozostawiamy na kilka godzin, aż warstwy się dokładnie skleją. Następnie kroimy dowolne kształty (trójkąty, kwadraty, prostokąty, rąby) i podajemy
Domowy Smak Jedzeniaskładniki: 1 opakowania kwadratowych wafli 100 g czekolady gorzkiej 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego 100 g masła 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 2 łyżki rumu wykonanie: Czekoladę, masło oraz kawę rozpuszczamy w rondelku na małym ogniu. Dodajemy mleko z puszki mieszamy i doprowadzamy do wrzenia, następnie zmniejszamy ogień i podgrzewamy, aż masa zgęstnieje. Zestawiamy z ognia, dodajemy rum i dokładnie mieszamy(...)Odstawiamy do lekkiego przestudzenia i jeszcze ciepłą ale nie gorącą masą przekładamy wafle. Wafle smarujemy 2-3 łyżami masy. Całość zawijamy folią spożywczą, odstawiamy pod obciążeniem na ok. 60 min. do zastygnięcia masy. Gotowy wafel kroimy na mniejsze porcje
Domowy Smak JedzeniaPischinger to bardzo popularne w Krakowie wafelki, reszta kraju nazywa je andrutami :D Ja natomiast po kilku latach mieszkania w Krakowie mam tylko jedno skojarzenie, kiedy widzę tak przygotowane wafle, właśnie typowo krakowskie. Zgodnie z aktualną wiedzą, pomysłodawcą pierwszego torcika Pischinger był dziewiętnastowieczny, wiedeński cukiernik Oskar Pischinger. Po dziś dzień przygotowuje się go na terenie całej Galicji, stąd też może(...)nazwa zagościła w małopolsce wypierając bardziej polskiego andruta. My przygotowaliśmy wafelki specjalnie na majówkę (niemalże całą rodziną), w dodatku wersję nieco zdrowszą niż tradycyjna i bardziej wilgotną. Do przełożenia wafli użyłam goszczącej już na Przepyszniku daktylowej nutelli, żebyście jednak mieli wszystko w jednym miejscu, powtórzę cały przepis. Uwielbiam słodycze, które można jeść niemalże bezkarnie! Pischinger kakaowo-daktylowy 100g daktyli
Przepysznik - BLW i nie tylkokokosu nie połączyć z czekoladą, przez co moja dieta zeszła na dalszy plan i powstał przepis na biszkopt z obłędnym musem czekoladowo-kokosowym i, żeby zachować marne pozory diety, waflami ryżowymi Składniki: Biszkopt: 4 jaja 100 g mąki pszennej 100 g mąki kukurydzianej 2 łyżki kakao 150 g cukru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia łyżka octu Mus czekoladowy(...)oleju kokosowego 200 ml śmietany 30% 1,5 łyżki żelatyny Polewa: 2 łyżki masła 3 łyżki wody 2 łyżki kakao 2 łyżki cukru Ponadto: 30 g wafli ryżowych naturalnych, bez dodatków Przygotowanie Przygotowujemy biszkopt: jaja ucieramy z cukrem. Następnie, cały czas miksując, dodajemy mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i kakao, na końcu dolewamy ocet. Ciasto wlewamy
e-PrzepisyKulinarneWafle z mlekiem w proszku to pyszny pomysł deser, który można przygotować na każdą okazję. Składniki 200 g masła 3/4 szkl cukru 3/4 szkl mleka 2 łyżki kakao 2 szkl. mleka w proszku wafle Przygotowanie Masło, cukier, mleko i kakao umieścić w rondelku i zagotować. Następnie wystudzić, dodać 2 szkl. mleka w proszku i wymieszać. Masą przekładać wafle. Autor przepisu(...)Anna The post Wafle z mlekiem w proszku first appeared on Wasze Przepisy
Wasze Przepisy