Waflowy przekładaniec to pyszny i prosty wafel przekładany kremem kakaowo-orzechowym oblany polewą czekoladową. Bardzo stary przepis z kulinarnego zeszytu mojej mamy. Idealny na każdą okazję. Powrót do smaków dzieciństwa :). (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na przekładańca: 6 dużych kwadratowych wafli 1,5 kostki margaryny lub 375 gram masła 1 szklanka cukru 1 cukier wanilinowy 3 łyżki kakao 1/2 szklanki mleka(...)temperaturze pokojowej miksujemy na gładki puch, następnie ciągle miksując dodajemy po łyżce ostygniętej masy kakowej. Gdy masa będzie gotowa dodajemy orzechy, chwile miksujemy do połączenia się składników, wafle kolejno smarujemy masą, układamy jeden na drugim dobrze dociskając, na wierzchu układamy np. deskę do krojenia, obciążamy i odstawiamy na godzinę, Przygotowanie polewy : do rondelka przekładamy wszystkie składniki na polewę, mieszamy
Blog kulinarny S9.PLkostka) masła 4 łyżki cukru pudru 200 g (2 tabliczki) czekolady 250 g orzechów (włoskich lub laskowych) 3 łyżki masła orzechowego 6 łyżek śmietany 30% 1 wafel bez cukru Dodatkowo na polewę: 100 g czekolady 50 g śmietanki 30% 2 łyżki miodu Wafel przycinam do wielkości 20 cm tortownicy (może być w kawałkach, a jeśli macie rant cukierniczy(...)prostu go dociśnijcie i wykrójcie koło). Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej i odstawiam do przestygnięcia. 2-3 łyżki rozpuszczonej i ciepłej jeszcze czekolady wykorzystuję do posmarowania wafla, żeby później nie odklejał się od masy czekoladowej. Miękkie masło ucieram na puch, dodaję 2 łyżki cukru pudru i dalej ucieram. Następie dodaję przestygniętą czekoladę i dobrze mieszam, aż składniki się połączą
Słodki sentymentkostka) masła 4 łyżki cukru pudru 200 g (2 tabliczki) czekolady 250 g orzechów (włoskich lub laskowych) 3 łyżki masła orzechowego 6 łyżek śmietany 30% 1 wafel bez cukru Dodatkowo na polewę: 100 g czekolady 50 g śmietanki 30% 2 łyżki miodu Wafel przycinam do wielkości 20 cm tortownicy (może być w kawałkach, a jeśli macie rant cukierniczy(...)prostu go dociśnijcie i wykrójcie koło). Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej i odstawiam do przestygnięcia. 2-3 łyżki rozpuszczonej i ciepłej jeszcze czekolady wykorzystuję do posmarowania wafla, żeby później nie odklejał się od masy czekoladowej. Miękkie masło ucieram na puch, dodaję 2 łyżki cukru pudru i dalej ucieram. Następie dodaję przestygniętą czekoladę i dobrze mieszam, aż składniki się połączą
Słodki sentymentostro. Intensywność pikanterii możemy regulować sobie przez czas marynowania. Wystarczy godzina, by nabrały ciekawego smaku, ale możemy także przygotować je dzień wcześniej przed podaniem. A podałam je na nowych waflach ryżowych z kaszą gryczaną Sonko. W towarzystwie gotowanych jajek takie kanapki stanowiły pyszne śniadanie. Polecam :) 2 opakowania wafli superfoods ryżowych z kaszą gryczaną Sonko 3 jajka sól, pieprz natka pietruszki(...)cytryny. Dodajemy papryczki, częściowo w całości, częściowo posiekane. Mieszamy i odstawiamy do lodówki. Jajka gotujemy wg uznania, na półmiękko lub na twardo. Marchewki, wraz z pokrojonym jajkiem podajemy na waflach. Doprawiamy solą, pieprzem i natką pietruszki. Smacznego :) Wpis powstał we współpracy z Sonko. Artykuł Kanapki z wafli z jajkiem i marynowaną na ostro marchewką pochodzi z serwisu Mienta blog
Mienta blogzakochanych. Oczywiście w taki dzień nie może zabraknąć smacznego deseru. W tym roku postawiłem na nieco inne rozwiązanie i przygotowałem deser w szklance w dosłownie 5 minut. Wystarczy pokruszyć wafle ryżowe, dodać jogurt wymieszany z cynamonem i miodem, a górę udekorować wiórkami kokosowymi i malinami. Na zdjęciu jako serduszko posłużyła również malina. Deser ma dosyć specyficzny smak, więc polecam(...)przede wszystkim osobom, które uwielbiają cynamon. Na pewno będzie wam smakować! Składniki 180 g jogurtu naturalnego 50 g malin 2 wafle ryżowe naturalne (extra cienkie) 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka wiórek kokosowych 1 łyżka miodu Przygotowanie Na dół szklanki kruszymy wafle ryżowe. Jogurt naturalny mieszamy z miodem oraz cynamonem i układamy na pokruszonych waflach. Na górze układamy rozgniecione widelcem maliny
Programista w kuchniskładniki: 1-2 opakowania wafli 200-250 g masła 250 g mleka w proszku (nie granulowanego) 250 g cukru lub do własnego smaku 125 ml mleka, świeżego ok. 3 łyżki kawy rozpuszczalnej wykonanie: Masło, świeże mleko oraz cukier umieszczamy w garnku. Wstawiamy na ogień, mieszamy go rozpuszczenia się masła oraz cukru. Doprowadzamy do zagotowania. Zestawiamy z ognia. Dodajemy kawę rozpuszczalną(...)oraz mleko w proszku i miksujemy na gładką masę. Gotową masą przekładamy wafle. Wkładamy do woreczka w którym był wafel i obciążmy np. deseczką. Pozostawiamy na ok. 2 godz. do zastygnięcia. Kroimy i podajemy
Domowy Smak JedzeniaProsto, szybko i sentymentalnie. Bo kto nie zna wafli? Zapewne każdy z Was ma swoja ulubioną wersję i pewnie nikt, ani nic tego nie zmieni. Comfort food rządzi się własnymi prawami i zazwyczaj smak, wartości odżywcze odgrywają role drugoplanową, tutaj głównie chodzi o wspomnienia, emocje oraz bliskich nam ludzi. I tak moje serce należy do klasycznych andrutów śmietankowych, dzisiaj przedstawionych(...)szklaki (100 g) cukru 1/3 szklanki (80 ml) mleka 2 szklanki mleka w proszku Krem kakaowo-orzechowy: ok. 4 czubate łyżki nutelli garść orzechów włoskich Dodatkowo: 5 dużych wafli (u mnie kwadratowe) Przygotowanie: 1) Orzechy laskowe podprażyć na suchej patelni i dosyć drobno posiekać. 2) Nutellę wymieszać z posiekanymi orzechami laskowymi. 3) Na małym ogniu w rondelku rozpuścić masło, cukier
Fitsweet.meProsto, szybko i sentymentalnie. Bo kto nie zna wafli? Zapewne każdy z Was ma swoja ulubioną wersję i pewnie nikt, ani nic tego nie zmieni. Comfort food rządzi się własnymi prawami i zazwyczaj smak, wartości odżywcze odgrywają role drugoplanową, tutaj głównie chodzi o wspomnienia, emocje oraz bliskich nam ludzi. I tak moje serce należy do klasycznych andrutów śmietankowych, dzisiaj przedstawionych(...)szklaki (100 g) cukru 1/3 szklanki (80 ml) mleka 2 szklanki mleka w proszku Krem kakaowo-orzechowy: ok. 4 czubate łyżki nutelli garść orzechów włoskich Dodatkowo: 5 dużych wafli (u mnie kwadratowe) Przygotowanie: 1) Orzechy włoskie podprażyć na suchej patelni i dosyć drobno posiekać. 2) Nutellę wymieszać z posiekanymi orzechami laskowymi. 3) Na małym ogniu w rondelku rozpuścić masło, cukier
Fitsweet.memoim domu wafle znikają wprost... ekspresowo! Pewnie większość z Was zna ich klasyczną wersję z masą czekoladową... Fakt, jest przepyszna, ale ja tym razem postanowiłam urozmaicić ją o cynamon. Po prostu rewelacja! Zresztą koniecznie sami spróbujcie. Zerknijcie również na inne moje wafelkowe propozycje - klik . 1 opakowanie wafli tortowych (*) 250g margaryny 100g cukru (1/2 szklanki) 3-4 łyżki kakao(...)cukrem należy zagotować. (Cukier powinien się rozpuścić). Garnuszek zdjąć z ognia i wsypać mleko w proszku, cynamon oraz kakao. Całość energicznie wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Wafle przełożyć ostudzoną, ale ciepłą masą i z łożone obwinąć folią aluminiową lub spożywczą. Gotowe włożyć do lodówki - obciążając jakimś ciężkim przedmiotem. Po schłodzeniu pokroić według uznania. (*) Z tego co zauważyłam
Di gotujePischingera do szkoły i mojemu synowi bardzo on posmakował. Nie pozostało mi nic innego jak zrobić go w domu , tyle że w pełni roślinnej wersji. Jako smarowidło do przekładania wafli wykorzystuję albo pyszny czekoladowy ganache albo masę karmelową. A że wszystkim taki wegański Pischinger smakuje, to dość często gości w naszym domu. Polecam Składniki: 1 opakowanie andrutów (5 sztuk wafli(...)dowolnym kształcie) Smarowidło: masa karmelowa według tego przepisu lub czekoladowy ganache według tego przepisu Wykonanie: Pojedyncze cztery wafle smarujemy wybraną masą nakładając je na siebie. Na wierzchu układamy piąty. Po nasmarowaniu przykrywamy andruta czystą ścierką kuchenną – taki patent przejęłam od mojej Mateczki Na wierzchu kładziemy dużą deską do krojenia, a na niej coś ciężkiego np. książkę. Ale nie przesadzajcie
Lamarida.plProste w wykonaniu, zdrowe i lekkie pralinki. kokosowe. Smakują podobnie do wafelków princessa. Dzięki waflom ryżowym są chrupiące w środku, więc jeśli wolicie żeby wafle nie namokły nie wkładajcie ich do lodówki tylko od razu zadowólcie się ich smakiem. A takimi zdrowymi słodkościami można się zajadać bez wyrzutów sumienia 😉 Składniki: 30 g wafli ryżowych (naturalnych) 8 łyżek wiórków kokosowych(...)łyżki miodu 80 g gęstego jogurtu naturalnego greckiego lub serka homogenizowanego Dodatkowo: wiórki kokosowe do obtoczenia Przygotowanie: Wafle pokruszyć w dłoniach na drobne części. Dodać do nich wiórki kokosowe, miód i jogurt. Wszystko wymieszać dłońmi do połączenia. Ściskając w dłoniach formować pralinki, obtaczać je w dodatkowych wiórkach kokosowych i odkładać na talerz. Schłodzić. Smacznego
Słodka Strefazakochanych. Oczywiście w taki dzień nie może zabraknąć smacznego deseru. W tym roku postawiłem na nieco inne rozwiązanie i przygotowałem deser w szklance w dosłownie 5 minut. Wystarczy pokruszyć wafle ryżowe, dodać jogurt wymieszany z cynamonem i miodem, a górę udekorować wiórkami kokosowymi i malinami. Na zdjęciu jako serduszko posłużyła również malina. Deser ma dosyć specyficzny smak, więc polecam(...)przede wszystkim osobom, które uwielbiają cynamon. Na pewno będzie wam smakować! Składniki 180 g jogurtu naturalnego 50 g malin 2 wafle ryżowe naturalne (extra cienkie) 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka wiórek kokosowych 1 łyżka miodu Przygotowanie Na dół szklanki kruszymy wafle ryżowe. Jogurt naturalny mieszamy z miodem oraz cynamonem i układamy na pokruszonych waflach. Na górze układamy rozgniecione widelcem maliny
Programista w kuchniczemu jest błyskawiczne do zrobienia. Jest świetnym pomysłem na deser do popołudniowej kawki, jak i np. imprezowe słodkości. Śmiało można podać je z gałką ulubionych lodów waniliowych! SKŁADNIKI: * kwadratowe wafle / andruty – 3 szt * dojrzale banany – 4 szt * cukier – 1 szkl * zimne masło – 85 g * śmietana 30% słodka – 125 ml * mascarpone – 250 g * cukier puder(...)dodajemy masło, energicznie mieszamy przez ok. 2 minuty aż masa stanie się jednolita. Do gorącego wlewamy powoli śmietankę i cały czas mieszając gotujemy ok. minutę, studzimy. Na blacie układamy wafla, smarujemy porcją karmelu i układamy 2 banany pokrojone w plasterki. Przykrywamy drugim waflem, dociskamy i smarujemy mascarpone zmiksowanym z cukrem pudrem. Układamy resztę bananów i przykrywamy kolejnym waflem. Wierzch smarujemy
Ostra na SłodkoZapraszam na ekspresowy torcik przygotowany na waflach ryżowych, przełożony pysznym kremem czekoladowo-ciasteczkowym. Jeśli macie ochotę na duży kawałek słodkiego tortu mam dla Was ratunek! Zjedzcie POŁOWĘ tego deseru! Tak, połowę! Najlepiej na śniadanie w towarzystwie pysznej, aromatycznej kawy :) Składniki: 3 wafle ryżowe 250 g twarożku półtłustego 2 łyżki kakao 1 miarka odżywki białkowej o smaku ciasteczkowym lub innym(...)łyżeczki miodu (jeśli nie używamy odżywki) 2 płaskie łyżki jogurtu naturalnego maliny do dekoracji Twarożek, jogurt, kakao i odżywkę zmiksować na gładką masę. Jeden z wafli ułożyć na talerzu, rozsmarować połowę kremu i przykryć drugim waflem. Powtórzyć czynność. Niewielką ilość kremu zachować na dekorację tortu z wierzchu. Poukładać maliny. Schłodzić. Smacznego
Chocolate Muffin BlogPrzepis powstał spontanicznie - wymieszałam wszystko co było kokosowe: olej, wiórki, mąkę i mleczko... Dodałam serek homogenizowany, schłodziłam w lodówce i czekałam... Tarta jest przygotowana na waflach ryżowych co znacznie skraca czas przygotowania. Możecie wybrać wasze ulubione, może te oblane czekoladą gorzką? Przepis zdecydowanie dla wielbicieli kokosowych smaków :) Składniki: 400 ml mleka kokosowego (całą noc musi spędzić w lodówce(...)serka homogenizowanego 3 łyżki płynnego miodu 3 duże łyżki oleju kokosowego 1 szklanka wiórków kokosowych 2 łyżki mąki kokosowej 4 wafle ryżowe Tortownicę o średnicy 18 cm wyłożyć folią spożywczą. Wafle ryżowe dopasować do dna formy. Mleczko kokosowe ubić końcówkami do ubijania białek. Masa będzie troszkę mniej sztywna od śmietany 30%. Dodać miód, rozpuszczony olej kokosowy i wymieszać
Chocolate Muffin Blog