wafle - 1634 przepisów (strona:22/109)

Piszinger, wafle z masą kakaową 55

Piszinger, wafle z masą kakaową Ten pyszny klasyk od lat niezmiennie pojawia się w naszych kuchniach i to nie tylko od święta. Piszinger lub pischinger, to wafle przełożone masa kakaową. Deser ten przywędrował do nas prosto z Wiednia, a swoją nazwę zawdzięcza on cukiernikowi Oscarowi Pischingerowi, który zrobił torcik z wafli przełożonych masa czekoladowo-orzechową i oblanych polewą czekoladową(...)nieco uprościliśmy sobie ten przepis i wafle przekładamy masą zrobioną na bazie masła, cukru, kakao i mleka w proszku. Jest również wersja bez mleka w proszku, a także wersja z ubitymi na parze żółtkami. Z pewnością każda z nich jest równie pyszna. Piszinger, wafle z masą kakaową nazwane są też andrutami i były bardzo popularne w czasach PRLu, ponieważ robiło

Kulinarne przygody Gatity
ŚMIETANKOWIEC NA WAFLACH 72

opakowania śmietanki 30% (1 opakowanie 330 ml) 2 opakowania galaretki o smaku truskawkowym 2 opakowania galaretki o smaku gruszkowym 2 opakowania galaretki o smaku borówkowym 1 opakowanie suchych wafli kwadratowych 3 kubki gorącej wody każdy po 500 ml 8 tabliczek (ok. 50 g) gorzkiej czekolady rozpuszczonej w kąpieli wodnej Przygotowanie: I pianka (truskawkowa) 2 opakowania galaretki truskawkowej rozpuścić(...)śmietanki kremówki ubić na sztywno. Następnie małą strużką wlewać wystudzona lecz całkowicie płynną lub lekko gęstą galaretkę borówkową, cały czas ubijać, aby nie zrobiły się grudki. Przełożenie: Potrzebujemy 4 wafle o wymiarach tortownicy. Ja użyłam tortownicy o średnicy 24x24 cm. Na dno tortownicy włożyć wafel i wyłożyć pianę I (truskawkowa) i wstawić do lodówki na ok. 10 minut. Następnie przykryć

Ciastka - domowe słodkości
Serbia - Wafle z grysikiem (Oblande sa grizom) 91

Nasze drugie (i w końcu udane) podejście do wafli przekładanych grysikiem z czekoladą. Poznaliśmy je na serbskim blogu  Marinas taste , więc administracyjnie zaklasyfikowaliśmy je jako kuchnia serbska, ale pamiętajmy, że kuchnia nie zna granic, a takimi oblandami nie pogardziliby również mieszkańcy innych części byłych Austro-Węgier!  Wielbicieli kuchni świata w wegańskich wersjach zachęcamy do obserwowania nas na Instagramie(...)Facebooku .  Składniki na paczkę wafli 14x14 cm: - 125 ml mleka sojowego - 90 g cukru - 1 łyżeczka cukru waniliowego - 35 g gorzkiej czekolady - 1 łyżeczka kakao - 50 g grysiku (kaszy manny) - 125 g wegańskiego masła/margaryny Przygotowanie: 1) Do garnuszka wlewamy mleko, dodajemy cukier i cukier waniliowy. Dokładnie mieszamy i podgrzewamy, aż się zagotuje. 2) Zmniejszamy ogień, dodajemy czekoladę

Roślinożerni urlopowicze
Kajmaki kakaowe (wafle domowe) 238

Domowe wafle kakaowe inaczej zwane kajmakami, chyba trochę ostatnio zapomniane, a szkoda bo są pyszne i łatwe w wykonaniu. Składniki: 1 opakowanie wafli 200g masła pół szklanki cukru 3 łyżki kakao 3/4 szklanki mleka w proszku 1/3 szklanki wody Przepis: W rondelku roztapiamy masło, dodajemy wodę, kakao i cukier. Mieszamy do rozpuszczenia cukru. Masę zostawiamy do ostygnięcia, Do ostygniętej masy(...)dodajemy mleko w proszku i dokładnie mieszamy, Wafle przekładamy masą i obciążamy np. deską aby były równe, Gotowe wafle ostawiamy do lodówki na kilka godzin, po tym czasie dowolnie kroimy. Artykuł Kajmaki kakaowe (wafle domowe) pochodzi z serwisu tyfranbox

tyfranbox
Wiedeński tort na waflach 97

Czas na kolejną „podróż z wypiekami” Wiedeński tort na waflach zabierze nas oczywiście do Austrii i Wiednia – miasta, które słynie ze wspaniałych wypieków i tortów . Tort na waflach pozwoli nam poczuć kawałek pysznego Wiednia w domowym zaciszu przy kubku kawy Ale niech Was nie zmyli nazwa, to ciasto nie wymaga pieczenia, jest łatwe, a przy tym przepyszne i wciągające. Posypane(...)smarowania Składniki na krem: 300 ml mleka 1 budyń waniliowy 1 łyżka cukru 200 g masła 2 łyżki cukru pudru 150 g czekolady Dodatkowo: 6-10 okrągłych lub kwadratowych wafli Najpierw gotuję budyń z 300 ml mleka, dodając 1 łyżkę cukru, który ostawiam następnie do wystygnięcia. Teraz przygotowuję krokant, w tym celu rozpuszczam łyżkę masła w rondelku, dodaję cukier. Mieszam

Słodki sentyment
Wiedeński tort na waflach 87

Czas na kolejną „podróż z wypiekami” Wiedeński tort na waflach zabierze nas oczywiście do Austrii i Wiednia – miasta, które słynie ze wspaniałych wypieków i tortów . Tort na waflach pozwoli nam poczuć kawałek pysznego Wiednia w domowym zaciszu przy kubku kawy Ale niech Was nie zmyli nazwa, to ciasto nie wymaga pieczenia, jest łatwe, a przy tym przepyszne i wciągające. Posypane(...)smarowania Składniki na krem: 300 ml mleka 1 budyń waniliowy 1 łyżka cukru 200 g masła 2 łyżki cukru pudru 150 g czekolady Dodatkowo: 6-10 okrągłych lub kwadratowych wafli Najpierw gotuję budyń z 300 ml mleka, dodając 1 łyżkę cukru, który ostawiam następnie do wystygnięcia. Teraz przygotowuję krokant, w tym celu rozpuszczam łyżkę masła w rondelku, dodaję cukier. Mieszam

Słodki sentyment
Wafle z galaretką 143

Wafle z galaretką to prosty i zarazem bardzo smaczny pomysł na coś słodkiego. Dzięki swojej prostocie bardzo szybko się je robi i nadają się na każdą okazję czy to na przyjazd gości czy też do popołudniowej kawy. Można je robić o różnych smakach, ja osobiście najbardziej lubię agrestowe oraz truskawkowe. Polecam spróbować (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 1/2 kostki margaryny(...)szklanka cukru 1 szklanka śmietany 18% 1 galaretka (dowolny smak) Opakowanie wafli (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: Do garnka wkładamy margarynę, śmietanę. Wsypujemy cukier i galaretkę, a następnie całość zagotowujemy. Odstawiamy do lekkiego przestudzenia. Jeszcze ciepła masa przekładamy wafla. Na koniec lekko obciążamy „złożonego wafla” np książka odstawiamy na pare godzin do stężenia. Należy nie przesadzić z obciążeniem

Blog kulinarny S9.PL
Piszinger – pischinger ze słonym masłem orzechowym i konfiturą 131

Piszinger to mój przysmak z dzieciństwa. Mama zawsze przygotowywała andruty przekładane masą kajmakową i marmoladą jak tylko miałam ochotę na coś słodkiego. Wystarczyło mieć w domu wafle, marmoladę śliwkową i mleko słodzone skondensowane, które przez 2-3 godziny gotowało się w garnku, by ostatecznie mógł z niego powstać kajmak. Coś wspaniałego! Dzisiaj jednak nieco inna wersja tego przysmaku(...)figową. Możecie użyć każdych innych powideł lub konfitur, byleby były one lekko kwaśne. Na blogu znajdziecie również wersję dla wegan z kremem kakaowym z tofu . Składniki: – 1 opakowanie wafli tortowych pełnoziarnistych lub bezglutenowych (andrutów) – 300g konfitury figowej – 250g mascarpone – 250g masła orzechowego – 1/3 łyżeczki soli Mascarpone łączymy z masłem orzechowym i solą na jednolitą masę

Be Fit Be Strong
Orzechowo-karmelowe ciasteczka na waflach ryżowych 98

potrzebuję zjeść coś słodkiego i najlepiej chrupiącego, nigdy nie idę na łatwiznę, kupując sklepowe ciastka, tylko kombinuję sama jak zadowolić zachciankę. Aby było szybko i bez pieczenia wykorzystuję wafle ryżowe, które podaję np. z masłem orzechowym i daktylami. Albo tak jak w tym przypadku z orzechami w karmelu. Takie ciasteczka są też super sposobem na deser dla niezapowiedzianych gości. Orzechy(...)karmelu przygotujemy w kilka minut i w zasadzie gotowe :) opakowanie wafli Sonko Slim Wafle ryżowe z ryżem białym jaśminowym i kokosem 200 g różnych orzechów (użyłam włoskich, nerkowców, pekan i makadamia) 100 g cukru trzcinowego łyżka masła 200 g śmietanki 30% sól Na gładkiej, nieprzywieralnej patelni równomiernie rozkładamy cukier. Na średnim ogniu, czekamy aż się rozpuści (nie mieszamy). Dodajemy masło

Mienta blog
Sówki z wafli ryżowych – zdrowa przekąska na kinder party 103

odbija się na rodzicach Ale może warto spróbować zaserwować swoim pociechom i ich gościom coś zdrowszego, czyli naturalnie słodkie i nisko przetworzone przekąski. Co powiecie na takie Sówki z wafli ryżowych? Czy nie wyglądają smakowicie? Składniki: wafle ryżowe okrągłe o smaku naturalnym masło orzechowe lub migdałowe gładkie 100% (bez dodatku cukru) albo domowa nutella jabłko (skrzydła) banan (oczy) porzeczki/jagody świeże(...)Nawet nie wiem, czy powinnam w ogóle pisać jak się je robi, bo to chyba dosyć intuicyjnie widać ze zdjęcia Ale dla porządku w przepisie i na blogu napiszę Wafla ryżowego smarujemy masłem orzechowym (lub migdałowym albo domową nutellą ). Umyte i osuszone jabłko kroimy na ćwiartki. Z każdej ćwiartki kroimy niezbyt grube plasterki, które wyrównujemy jednym pociągnięciem noża

Lamarida.pl
Małe wafelki rafaello. Wafelki z pysznie kokosową masą. 190

miękkie / delikatne. Takie właśnie mają być. Są malutkie na tzw. jeden gryz. Moi znajomi je uwielbiają. Spróbujcie. Małe wafelki rafaello. Wafelki z pysznie kokosową masą. Składniki: 2 andruty (wafle) – u mnie Cukry Nyskie 200 g wiórek kokosowych 3 łyżki budyniu śmietankowego (proszek) 2 szklanki mleka 100 g masła lub margaryny niespełna 3/4 szklanki cukru polewa z białej czekolady(...)koniec dodajemy proszek budyniowy, mieszamy energicznie i jeszcze chwilę gotujemy. Masa powinna zacząć gęstnieć. Uwaga, aby jej nie przypalić (mały płomień i często mieszamy). Odstawiamy z palnika do przestudzenia. Wafle dzielimy na pół, mają powstać 4 warstwy. Smarujemy masą i układamy kolejny wafel. Najlepiej robić to na desce, wafelki namokną. Wafle kroimy np. na dwie części i wstawiamy do lodówki

Słodkie okruszki
Wafle czekoladowo-orzechowe bez mleka w proszku 201

odkrywamy nowe smaki. Mleko w proszku zastąpione kaszą manną i dodanie orzechów okazało się strzałem w dziesiątkę, zatem dodaję do notatnika. Szybki, prosty i smakowity deserek do niedzielnego obiadku - wafle czekoladowo-orzechowe bez mleka w proszku. Składniki: 1 opakowanie wafli 250 g masła lub margaryny 4 łyżki kakao 1 szklanka drobnego cukru 1/2 szklanki mleka 3 płaskie łyżki kaszy manny(...)żadnego grudki i gotujemy przez chwilę, aż masa zgęstnieje.  Gotową masę odstawiamy by lekko przestygła, po czym dodajemy orzechy, mieszamy i tak gotową masą smarujemy po kolei wafle od strony drobniejszej kratki. Na koniec delikatnie dociskamy, by wafle dobrze się skleiły.  Gotowy wafel zawijamy w folię spożywczą (przezroczystą) i wstawiamy do lodówki

Z notatnika
Najlepsze wafle 139

Wafle to taki trochę powrót do dzieciństwa, moja mama robiła je bardzo często i do dziś zdarza jej się zrobić i to z reguły nie jedną a 2-3 porcje, a że mogą spokojnie poleżakowac to ma zapewniony zapas słodkości do kawy na jakiś czas. My oboje z mężem także je lubimy dlatego i ja popełniłam porcyjkę, która znikła błyskawicznie(...)dobrze że udało mi się zrobić zdjęcia.  Składniki: 3 jaja 2/3 szklanki cukru 1 margaryna 250g 4 paczki herbatników (po 65g) 2 łyżki kakao 1 paczka wafli słoiczek dżemu (u mnie konfitura malinowa Stovit) Jajka ubijamy z cukrem do białości i dodajemy kakao, margarynę rozpuszczamy, a herbatniki mielimy w maszynce do mięsa lub rozdrabniamy blenderem. Następnie mieszamy wszystkie składniki

Cynamonowe szczęście
Wafle z mlekiem w proszku 540

Wafle te zauroczyły mnie od pierwszego kęsa. Od samego początku byłam do nich wprawdzie pozytywnie nastawiona, gdyż uwielbiam blok czekoladowy, z którym dostrzegłam pewne podobieństwa i faktycznie nie zawiodłam się. Od czasu, gdy przygotowałam je po raz pierwszy, zawsze z chęcią do nich wracam. Wychodzą wspaniałe:) mięciutkie i delikatne, z wyczuwalną nutą mleka w proszku oraz orzechów. Ja wafle przygotowałam(...)szklanki cukru 3 szklanki mleka w proszku, pełnego 50 g gorzkiej czekolady (dałam mleczną) ok. 1/2 szklanki zmielonych orzechów (u mnie włoskie) ok. 1/2 szklanki zmielonych herbatników 2 wafle Do większego rondelka o grubym dnie wkładamy masło, mleko i cukier. Podgrzewamy na niewielkim ogniu do połączenia się składników. Nie gotujemy. Gdy masło się roztopi, a cukier rozpuści, zdejmujemy rondelek

Smaki Na Talerzu
WAFLE Z MASĄ KAKAOWĄ 163

Takie wafelki to smak mojego dzieciństwa. W zasadzie to nic się nie zmieniło- nadal jestem ich ogromną fanką. Na dodatek moje dzieci też za nimi przepadają, więc opakowanie wafli znika baardzo szybko:) Żeby wafle nie odchodziły od masy to bezpośrednio po przełożeniu obciążam je deską do krojenia i tak obciążone wkładam do lodówki. WAFLE Z MASĄ KAKAOWĄ 1 szkl mleka(...)szkl cukru 250 g masła lub margaryny 2-3 łyżki kakao 1,5 szkl mleka w proszku opakowanie suchych wafli (andrutów) Zagotować mleko z cukrem, masłem i kakao. Po zagotowaniu odstawić i przestudzić. Dodać mleko w proszku i dobrze wymieszać. Przygotowaną masą przekładać wafelki. Wstawić do lodówki co najmniej na 1 godz. i pokroić na kawałki dowolnej wielkości. Artykuł WAFLE

Pieguskowa Kuchnia

Proponowane wyszukiwania